14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia de Sport Dolj a „ratacit“ terenurile de la cantonamentul echipei de fotbal

Directia de Sport Dolj a „ratacit“ terenurile de la cantonamentul echipei de fotbal

Craiova este locul unde proprietatea publica sau privata a statului este jefuita la drumul mare.


Personaje celebre ale lumii afacerilor subterane, deghizate in oameni de afaceri prosperi, au luat cu japca sau cu acte la limita legalitatii aproape tot ce era de luat in oras. Totul a fost posibil cu complicitatea si cu ajutorul neprecupetit al functionarilor publici de pe toate treptele ierarhice ale statului care-i platea si-i mai plateste si acum cu salarii de invidiat. Un subiect fierbinte in Craiova, in prezent, este cantonamentul din Lunca al echipei de fotbal Stiinta Craiova care nu se stie cui apartine, dar in jurul caruia s-a creat zvonul ca ar fi fost preluat de inca patronul Dinel Staicu. In timp ce Dinel a facut investitii de miliarde pe terenurile pe care directorul bazelor sportive al DSJ Dolj, Nicu Braun, crede ca le administreaza si sint in proprietatea Agentiei Nationale pentru Sport, Primaria Craiova le-a „minarit“, declarind prin functionarii sai ca nici nu a vazut cei 35.000 mp care lipsesc la inventar si nici nu stie ca ar fi existat vreodata. Pina una-alta, oamenii lui Nicu Braun transmit catre ANS Bucuresti situatii prin care informeaza ca administreaza 45.000 mp de teren aflat in patrimoniul public al statului, desi in realitate administreaza doar 949 mp de teren, dupa cum rezulta din extrasul de carte funciara.


Terenurile pe care s-a construit in anul 1987 baza sportiva de cantonament a echipei de fotbal din Banie au apartinut Ministerului Silviculturii. Prin Ordinul nr. 3, din 14 ianuarie 1985, acesta a cedat catre Universitatea din Craiova, aflata in subordinea Ministerului Educatiei Nationale, suprafata de 12.000 mp si o cladire de dimensiuni mici. Terenul era si este situat pe bulevardul 23 August din Craiova, in prezent bulevardul Stirbei Voda nr. 104.


Un an mai tirziu, in 1986, Consiliul Judetean pentru Educatie Fizica si Sport Dolj, transformat dupa 1990 in Directia pentru Tineret si Sport, a facut o cerere de transfer catre Universitatea din Craiova, prin care solicita cei 12.000 mp, cladirea cu spatii pentru pregatirea fizica si psihica a sportivilor, gardul si retelele de utilitati. Citeva zile mai tirziu, Ministerul Educatiei si Invatamintului a emis Ordinul 7639/1986, prin care a transmis din administrarea Universitatii in administrarea CJEFS Dolj cladirea impreuna cu anexele si constructiile speciale, precum si cei 12.000 mp prevazuti in procesul-verbal de predare-primire din martie 1987.


Dupa 15 ani de la acest transfer, Directia de Sport Dolj a comandat o lucrare cadastrala cu scopul de a putea sa intabuleze la Biroul de carte funciara proprietatea in favoarea Ministerului Tineretului si Sportului. Dupa efectuarea lucrarii de cadastru, corect facuta pentru cei 12.000 mp si pentru microhotelul de cantonament, functionarii DS Dolj nu au mai cerut decit intabularea terenului de sub microhotel, adica 949 mp, pierzind pe drum restul de teren pina la 12.000 mp.


S-a pierdut o baza sportiva


Dupa preluarea celor 1,2 ha de la Universitatea din Craiova, CJEFS (organism ce functiona pe linga Comitetul judetean de partid) a cerut de la Statiunea de cercetari si proiectari silvice Craiova cedarea a altor 35.000 mp de teren pentru „amplasarea mai multor obiective cu caracter recreativ sportiv“ care ar fi trebuit sa faca parte din baza de cantonament.


Cererea CJEFS a fost facuta pe 20 iulie 1986 si se baza pe prevederile Legii 59/1975. Conform memoriului justificativ care a insotit cererea, terenul solicitat avea urmatoarele categorii de folosinta: 1,7 ha padure parc,1 ha poiana si 0,8 ha pepiniera. La data respectiva, cele 3,5 ha se aflau in proprietatea Statiunii de cercetare si proiectare silvica Craiova din cadrul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, care urma sa primeasca la schimb aceeasi suprafata de la Consiliul Popular Municipal Craiova, peste drum de terenul solicitat. Comisia judeteana pentru gospodarirea unitara a fondului funciar si-a dat acordul in anul 1989 pentru schimbul de teren intre Primaria Craiova si Statiunea Silvica. Pe baza cererii de transfer facuta de Primaria Craiova pe 17 iunie 1989, ministrul silviculturii a emis un ordin prin care se transmiteau din fondul forestier si din administrarea directa a statiunii in administrarea primariei cei 35.000 mp aflati in perimetrul construibil al orasului. Logic urma ca si primaria, la rindul sau, sa predea la schimb aceeasi suprafata de teren peste drum de ceea ce luase deja. In acelasi timp, printr-un proces-verbal semnat de primarie si de statiune s-a stabilit ca, pe linga terenul primit la schimb, primaria trebuia sa mai plateasca o suma de 103.449 de lei, bani care reprezentau valoarea de inlocuire a investitiei existente, precum si valoarea productiei de pe acele terenuri. Primaria a facut schimbul, dar nu a mai dat banii, fapt pentru care in anul 1991 a fost actionata in judecata de ICAS Bucuresti. Cu alte cuvinte, in anul 1991, cei 35.000 mp erau la Primaria Craiova si in incinta ingradita a bazei sportive de cantonament. Dupa 14 ani de la efectuarea schimbului, adica in 5 mai 2005, DSJ, urmasa lui DTS si a CJEFS, roaga Primaria Craiova, printr-o adresa, „sa dispuna in cartea funciara a dreptului de proprietate al Consiliului Local Craiova, respectiv al dreptului de administrare al DS Dolj asupra celor 35.000 mp“, aflati in proprietatea primariei inca din anul 1990.


Pe functionarii primariei i-a lovit ori lenea, ori amnezia


Din documentele existente la administratorul bazelor sportive din Dolj reiese ca suprafata de 35.000 mp era in anul 1990 in proprietatea Primariei Craiova, iar 12.000 mp erau in proprietatea Ministerului Tineretului si Sportului.


Cu toate acestea, DS Dolj a intabulat doar 945 mp teren aflat sub cladirea microhotelului Sport, pierzind diferenta pina la 12.000 mp pe care documentele detinute de directie arata ca DS o avea in administrare si in proprietatea Ministerului. Nimeni din institutia amintita nu a putut explica unde au disparut terenurile din incinta bazei de cantonament din Craiova si de ce acestea au fost intabulate abia in anul 2002.


Constantin Curteanu, functionar al Registrului Agricol al Primariei Craiova, a spus ca nu are cunostinta ca primaria sa fi avut vreodata teren in proprietate in zona amintita: „Nu m-am ocupat eu, personal, de retrocedarile sau punerile in posesie din zona bazei de cantonament, dar nu-mi amintesc ca primaria sa fi avut 35.000 mp in interiorul bazei sportive. Eu cred ca si acel teren este tot al Directiei de Sport Dolj, dar cred ca ei stiu mai bine ce au si ce nu au“.


De altfel, atit functionarii primariei care s-au ocupat de retrocedarile de pamint care au scandalizat mii de locuitori ai Craiovei, cit si primarul Solomon si vicele Nedelescu declara sus si tare ca vor sa „rastigneasca“ vinovatul care a pierdut proprietatea primariei, dar in realitate se rezuma doar la declaratii formale fara sa declanseze propria ancheta de unde ar putea spera sa afle macar o parte din adevar.


Proprietatile statului – din ce in ce mai mici


Agentia Nationala pentru Sport traieste in turnul ei de fildes din Bucuresti si crede toate brasoavele pe care le toarna functionarii ei din directia judeteana.


Dovada celor spuse o constituie ultimul inventar al bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului, conform caruia statul este proprietar in bulevardul Serban Voda nr.104 din Craiova pe o cladire p+1 cu 36 de locuri de cazare, cantina, bucatarie, sauna, bai, dusuri subacvatice, sali gimnastica medicala si anexe, in total 106 incaperi; 12.000 mp teren, suprafata construita 949 mp intabulata, plus teren de fotbal de 7.550 mp si parc cu padure de 25.000 mp.


Toate acestea figureaza in lista de inventare cu proprietatile statului de la Ministerul de Finante fiind inscrise la pozitia 101655 de la pagina 667. Din ignoranta sau din rea-vointa sau poate din interes material, functionarii Directiei de Sport Dolj au dezinformat statul care-i plateste sa-i administreze proprietatile. Dupa documentele reale si legale pe care Directia le poseda nu se poate demonstra ca in Serban Voda nr. 104 din Craiova statul detine mai mult de 945 mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU