11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanii ne dau baraje gratuite, noi ii refuzam

Americanii ne dau baraje gratuite, noi ii refuzam

In 2001, americanii au vrut sa ne construiasca gratuit diguri de 600 de milioane de dolari, dar autoritatile au declinat oferta


Barajele Aquaproiect au fost spulberate. Apa a facut dezastru in Banat. PNA a deschis o ancheta pentru a verifica o serie de informatii despre firma Aquaproiect, care a realizat digurile si la care este actionar majoritar Leontina Ilie, sotia fostului ministru al mediului, Aurel Constantin Ilie. Lucruri deja stiute. Mai putin cunoscuta este oferta unei firme americane. Inca din 2001, yankeii s-au aratat dispusi sa puna in practica un proiect denumit „Sistem integrat de management al apelor in caz de dezastre“. Gratuit, americanii au vrut sa indiguiasca toata tara. Devizul total era de 600 de milioane de dolari, bani care veneau in România printr-un program de credit nerambursabil pus la dispozitie de US Humanitarian Aid… Oferta nu a fost respinsa, dar nici nu a fost acceptata. Intre timp, sub o tacere suspecta, un proiect similar a fost pus la punct de autoritati. In acest program, firma subcontractoare din România este (va mai surprinde?) Aquaproiect.


In anul 2001, firma americana CHB itms LLC a propus Ministerului Mediului de la Bucuresti sa puna in aplicare programul „Sistem integrat de management al apelor in caz de dezastre“. Guvernul nu trebuia sa scoata nici macar un cent din buzunar, pentru ca finantarea de 600 de milioane de dolari era integral americana printr-un credit nerambursabil oferit de US Humanitarian Aid. Conform proiectului, americanii se angajau sa amenajeze toate bazinele hidrografice ale României. Urma sa fie construite diguri si baraje pentru evitarea inundatiilor de tipul celor din Banat. Mai mult, americanii aveau si doua zone care aveau prioritate din cauza pericolului de dezastre. Este vorba de zona limitrofa Buzaului si de… Banat. Cel putin teoretic, daca proiectul ar fi fost avizat, ar fi fost posibil ca tragedia din acest an sa nu fi avut loc. In fine, mai trebuie spus ca in proiect, care se derula pe o perioada de sapte ani, era prevazut ca apa din baraje sa fie folosita la irigatii si, dupa filtrare, ca sursa de apa potabila.


Apeluri fara raspuns


Ministerul Mediului nu a refuzat oficial proiectul, dar nici nu l-a aprobat. Practic, cu toate ca au facut o serie de proteste oficiale, americanii au fost dusi de nas mai multi ani. Pe rind, Ilie Sirbu, Petru Lificiu, Aurel Constantin Ilie si Octav Cozminca au dat din umeri. In pofida mesajului clar pe care il transmiteau. Dar iata ce au comunicat americanii de la CHB itms LLC oficialilor români.


Domnule ministru,


As dori sa va atrag atentia asupra proiectului extrem de important pentru România, Project Watman (National Program Of Water Management In The Cases Of Disasters). Pentru realizarea acestui program, CHB a adus in România, din Statele Unite, o echipa de inalta reputatie mondiala care, prin acest proiect, poate oferi României urmatoarele:


1. Minimizarea sau prevenirea unor pierderi anuale ale Guvernului României de 150 de milioane de dolari, precum si a pierderilor de proprietati, de vieti si de mijloace de existenta pentru cetatenii din România.


2. Asigurarea unei infrastructuri de management in domeniul apelor care sa corespunda standardelor internationale si ale Uniunii Europene.


3. Asigurarea unei noi tehnologii si a transferului de tehnologie din US Technology.


4. Asigurarea unor mecanisme financiare care ar putea aduce in România in urmatorii cinci ani pina la 600 de milioane de dolari, incepind de la o data foarte apropiata.


Echipa CHB din Statele Unite a fost implicata din faza de concepere a acestei initiative, la invitatia Guvernului României, de a oferi României un Program National de Management in Domeniul Apelor in Caz de Dezastre.


Noi am raspuns acum la demersul legal al Monitorului Oficial si prin Caietul de Sarcini al Apelor Române. Acum, dupa investirea unei foarte considerabile cantitati de bani si timp, sintem socati sa aflam ca Apele Române anuleaza acest proces oficial, dupa pregatirile si investitiile considerabile pe care le-am facut pina acum.


Acest Program reprezinta o actiune de cooperare extrem de importanta si vitala intre Statele Unite si România. De aceea, noi va solicitam interventia dumneavoastra, directa si imediata, pentru a preveni pierderea de catre România a acestui important program, a specialistilor de reputatie mondiala, respectiv a transferului de tehnologie si investitii.


Cu respect, Charles H. Botwick.


Oficial, americanii nu au primit un raspuns. In schimb, a devenit oficial faptul ca un proiect similar va fi derulat de o alta firma americana impreuna cu un subcontractor român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS