11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerile cu „aur alb“ au prejudiciat bugetul cu peste cinci miliarde de lei

Afacerile cu „aur alb“ au prejudiciat bugetul cu peste cinci miliarde de lei


Comisarii Garzii Financiare Olt au finalizat, zilele trecute, unul dintre cele mai mari cazuri de evaziune fiscala din judet. O firma cu sediul social declarat intr-un bloc din Piata Garii, din municipiul Slatina, infiintata pe 14 ianuarie 2003 si avind ca ramura preponderenta de activitate recuperarea deseurilor si a resturilor metalice reciclabile, a reusit sa prejudicieze bugetul de stat cu peste cinci miliarde de lei.


Potrivit informatiilor sefului Garzii Financiare Olt, Damian Tanasescu, in perioada in care si-a facut mendrele, patronul SC MILNAM SRL, Dinu Maftei, din Hunedoara, care cesionase societatea de la primul administrator, Emilian Militaru, din 19 octombrie 2004, nu a depus la organul fiscal teritorial nici o declaratie fiscala.


Cu toate acestea, in urma unor verificari complexe prin incrucisare, comisarii Garzii Financiare au descoperit ca, in intervalul 5 martie 2003 – 23 noiembrie 2004, sereleul slatinean a efectuat tranzactii comerciale cu lingouri de aluminiu in valoare de 15,1 miliarde de lei. In acest scop au fost emise 31 de facturi fiscale.


„Cazul se incadreaza in modelul de evaziune fiscala cu bunuri, in principal deseuri sau lingouri din aluminiu, pentru care se ascunde sau se disimuleaza adevarata natura a provenientei si originea ilicita a acestor produse. Cei care se ocupa cu asa ceva nu inregistreaza in evidenta contabila facturile fiscale emise si nu depun la organele fiscale declaratiile de impozite si taxe datorate“, a spus Damian Tanasescu.


El a precizat ca, pentru neinregistrarea si nedeclararea la organele fiscale a veniturilor, impozitelor si taxelor datorate in urma emiterii celor 31 de facturi, SC MILNAM SRL Slatina nu a virat la bugetul statului 5,6 miliarde de lei. Suma reprezinta impozit pe profit si TVA.


Garda Financiara Olt a transmis actul de control Directiei Generale a Finantelor Publice, pentru a se stabili in intregime obligatiile fiscale datorate de firma slatineana. Deoarece au fost depistate fapte de natura penala infractionala prevazute de Legea nr. 87/1994, privind evaziunea fiscala, precum si pentru a se putea stabili raspunderea personala, au fost sesizate organele abilitate in vederea continuarii cercetarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS