17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSotia fostului ministru Ilie si povestea digurilor de mintuiala

Sotia fostului ministru Ilie si povestea digurilor de mintuiala

Procurorii anticoruptie au continuat ieri ancheta asupra modului in care s-au efectuat lucrarile de indiguire in zonele afectate de inundatii cu audierea Leontinei Ilie, sotia fostului ministru al mediului, Aurel Constantin Ilie, si actionar al firmei Aquaproiect, au informat surse judiciare. Alt aspect pe care anchetatorii l-ar putea lua in calcul ar fi un eventual conflict de interese, avind in vedere ca Leontina Ilie detinea pachetul majoritar de actiuni al societatii in timpul mandatului de ministru al sotului ei.


La numai o zi de la interpelarea directoarei firmei, Liliana Dragan, procurorii Sectiei a II-a a PNA au invitat-o pe Leontina Ilie, sotia fostului ministru al mediului si actionar al Aquaproiect, careia i-au cerut detalii in legatura cu atribuirea in ultimii patru ani a unor contracte de proiectare despre care se presupune ca au fost incredintate direct societatii. Alt aspect care i-ar putea interesa pe procurori ar fi existenta unui conflict de interese, avind in vedere ca Leontina Ilie este actionara la aceasta firma si, totodata, sotia ministrului mediului de atunci. Surse neoficiale au precizat ca alta parte din actiunile societatii ar fi detinute de Corneliu Iacobov. Potrivit acestora, in anul 1999, fostul Institut al Apelor Române a fost scos la licitatie si cumparat in proportie de 51 la suta de Ion Vrinceanu, partener de afaceri al lui Iacobov, restul fiind luat de firma Vradicor, societate patronata de magnatul RAFO.


Actiunile si santajul


Ulterior, pachetul majoritar a fost cesionat firmei Apa Proiect SRL, detinuta de Leontina Ilie, sotia fostului ministru al mediului, pentru suma de zece miliarde de lei. Acest lucru s-a petrecut, potrivit declaratiilor lui Ion Vrinceanu, in urma santajarii sale de catre Aurel Constantin Ilie, fostul ministru al mediului chemindu-l de mai multe ori la minister, pentru a-i spune ca nu va primi nici un contract pe Aquaproiect si va ajunge la faliment in cazul in care nu va accepta. Astfel, Apa Proiect, care avea ca actionari majoritari pe Leontina Ilie si pe Liliana Dragan, a devenit actionar cu 90% la Aquaproiect, alte doua procente fiind detinute de firma Distribution Oil SRL Bacau, aflata la un moment dat in proprietatea lui Corneliu Iacobov, iar acum apartinind RAFO.


Directoarea ii dumireste pe procurori


Ancheta procurorilor Sectiei a II-a a PNA a demarat in urma unei solicitari a Ministerului Mediului de a verifica activitatea a patru firme, una de proiectare si trei de executie, specializate in lucrari de gospodarire a apei, carora le-au fost atribuite lucrari de indiguire in zonele afectate de inundatiile din ultimele saptamini. In sesizare se face referire la societatile Aquaproiect, Apasco SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si Socot SA Tirgu Mures. La sfirsitul saptaminii trecute, procurorii PNA s-au deplasat la sediul Administratiei Nationale Apele Române, pentru a purta discutii preliminare cu functionarii acesteia si a solicita documentele necesare anchetei, luni fiind audiata Liliana Dragan, directoarea Aquaproiect. In legatura cu acest lucru, surse judiciare au precizat ca Dragan a raspuns intrebarilor legate atit de evolutia si structura actionariatului societatii Aquaproiect, cit si a societatii Apa Proiect, unde figureaza ca actionar si Leontina Ilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS