Acasă Actualitate Incoerenta autoritatilor alimenteaza scandalul motopompelor

Incoerenta autoritatilor alimenteaza scandalul motopompelor

-

Diversele institutii ale statului se contrazic, utilajele apar si dispar, puterea lor creste si scade


Potopul scandalurilor risca sa depaseasca in amploare inundatiile. Bulibaseala din curtea autoritatilor continua, pe tonuri din ce in ce mai stridente, pe tema motopompelor aduse din Ungaria pentru evacuarea apei din judetul Timis. Vicepremierul Gheorghe Seculici a sustinut ieri ca in România exista pompe de evacuare a apei de tipul celor aduse din Ungaria, dar ca, din cauza lipsei de comunicare intre institutii, nu s-a stiut unde sint si ca este nevoie de ele. Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, sustinea ca nu exista pompe mobile, pentru ca nimeni nu si-a pus pina acum problema cumpararii unor astfel de echipamente. Aversa SA, singura firma româneasca de stat care face astfel de electropompe si motopompe, spune ca, dimpotriva, a vindut asemenea echipamente statului. Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) afirma ca nu are motopompe, ci electropompe, pentru desecare in caz de precipitatii abundente, dar ca acestea au fost oprite de teama unor scurtcircuite, pentru ca au fost… inundate. Sulfina Barbu revine si lauda pompele unguresti, care ar fi de zece ori mai puternice decit cele românesti. Reprezentantii SC Aversa spun ca nu este posibil.


Imprumutarea motopompelor din Ungaria pentru evacuarea apei din zonele inundate a fost solutia cea mai sigura si viabila in momentul luarii acestei decizii, in conditiile in care echipamentele de pe piata româneasca nu au aceeasi capacitate si instalatiile auxiliare aferente, a afirmat ieri Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), intr-un comunicat emis luni noapte. Cele 25 de motopompe de mare capacitate aduse din Ungaria dispun de toata infrastructura necesara functionarii autonome si eficiente (fiind dotate cu rezervoare de combustibil, atelier mobil care sa asigure asistenta tehnica, tevi pentru realizarea sorbului si evacuarii apei), sustine ministerul. Statiile de pompare mobile trimise de executivul de la Budapesta au o capacitate de aspirare de zece ori mai mare decit cele de constructie româneasca, fiind totodata insotite de toate utilitatile care sa le faca exploatabile in conditiile existente in zonele in care vor functiona. Motopompele de pe piata româneasca sau cele produse de agenti economici autohtoni nu au instalatii auxiliare complete sau, daca exista, MMGA nu a primit nici o oferta din partea vreunui producator român, in aceste conditii imprumutarea motopompelor fiind solutia „cea mai sigura si perfect viabila in momentul luarii acestei decizii“, a adaugat sursa citata. Pe 6 mai, ministrul ungar al mediului a anuntat ca trimite statii de pompare care au, in total, capacitatea de 10 mc/s, fara sa specifice numarul lor. La 25 de motopompe inseamna 1.450 mc/h per pompa, conform unui calcul elementar. SC Aversa spune, prin vocea sefului Compartimentului de Proiectare, Gheorghita Pandelea, ca fabrica si motopompe de 6.000 de mc/h. Deci, pompele românesti ar fi, de fapt, cam de patru ori mai mari decit cele maghiare. „Pompele maghiare nu pot fi de zece ori mai mari decit cele românesti, pentru ca exista o limita tehnica ce nu poate fi depasita. In materie de electropompe, noi am fabricat chiar unele de pina la 27.000 mc/h“, a precizat Pandelea. Despre echipamentele auxiliare, lucrurile sint simple: SC Aversa livreaza si aceste echipamente, insa nu standard, ci la cererea beneficiarului. Cu alte cuvinte, daca statul a cumparat pompe, cum spune Seculici, care nu au echipamente auxiliare, cum spune Sulfina Barbu, atunci de vina nu sint cei care le-au cerut fara echipamente (statul) ci… nu se stie inca cine.


S-au inundat… pompele care evacuau apa


Dan Dragomirescu, director al Directiei de Administrare a Amenajarilor de Imbunatatiri Funciare din cadrul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, a tinut sa faca o serie de precizari legate de haosul generat de citeva pompe.


ANIF, sustine Dragomirescu, nu a detinut niciodata si nu detine motopompe (pompe actionate de motoare termice), ci doar electropompe (pompe actionate de motoare electrice). De asemenea, ANIF se ocupa de irigatii si de desecare in cazul unor precipitatii abundente, iar vina crizei din Timis este a Apelor Române, care trebuia sa protejeze zona prin diguri, in care au aparut brese, conducind la tragedia din judet, considera directorul ANIF. Electropompele ANIF au fost scoase din functiune, pentru ca au fost… inundate, existind riscul unor scurtcircuite la instalatiile electrice. Mai simplu spus, au fost inundate pompele care trebuia sa evacueze apa provenita din inundatii. De asemenea, a precizat Dragomirescu, miile de miliarde despre care Seculici spune ca le-a avut ANIF pe mina exista, dar nu la ANIF, ci la… Apele Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

Coronavirus România: Numărul cazurilor a ajuns la 5.467

Autoritățile au raportat vineri 265 cazuri noi de coronavirus în România, totalul infecțiilor ajungând la 5.467. Bilanțul infectărilor cu coronavirus de joi...

Controale și amenzi la depozitele de lemn

Polițiștii din Gorj au desfășurat joi controale la depozitele de lemn. Astfel, poliţişti din Tismana împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Râmnicu-Vâlcea, au...

Tratamentul minune folosit împotriva coronavirusului

Profesorul Didier Raoult i-a dezvăluit, în premieră, preşedintelui Emmanuel Macron rezultatele celui mai amplu studiu pentru tratamentul Covid-19 de până acum. Potrivit publicaţiei franceze Les Echos, Emmanuel Macron a decis să meargă el însuși la Marsilia, unde a stat trei ore de vorbă cu profesorul, după ce a fost dezamăgit de perspectivele concrete de tratament disponibile rapid contra virusului.

Cine sunt oamenii care au preluat controlul asupra Băncii Transilvania

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România în funcţie de valoarea activelor gestionate, adică circa 87 mld. lei la final de 2019. La bursa de la Bucureşti, instituţia de credit are o capitalizare de aproximativ 10 mld. lei.