20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele ii asteapta pe restantieri la cotitura

Finantele ii asteapta pe restantieri la cotitura

• DGFP a prelungit termenul-limita de depunere a declaratiilor pina pe 16 mai • Daca nu se prezinta la timp, „intirziatii“ vor primi amenzi de pina la un milion de lei


La Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a inceput de citeva saptamini agitatia in jurul ghiseelor administratiei financiare, unde mii de cetateni s-au inghesuit sa depuna declaratia de impozit pe veniturile obtinute in 2004, pentru a scapa de amenzile pe care DGFP este pregatita sa le aplice dupa 15 mai, termenul-limita de depunere a acestora. Directorul executiv adjunct al Finantelor, Mihai Antonescu, a declarat ca 75.000 de persoane sint asteptate sa se prezinte la ghiseele institutiei sau sa trimita prin posta plicurile cu documentele cerute. „Pina acum au depus declaratiile 35.000 de contribuabili, jumatate dintre ei trimitindu-le prin posta. Comparativ cu anul trecut, procentul celor care s-au incadrat in termenul legal este aproape egal“, a precizat Antonescu. Pentru a primi un numar cit mai mare de declaratii de venit, DGFP a decis sa prelungeasca termenul-limita cu o zi, pina pe 16 mai. „Din aceasta saptamina vom lucra pina la ora 18.00 in zilele de luni, miercuri si joi, iar simbata de la 9.00 la 14.00. In ultimele zile, insa, vom tine ghiseele deschise pina la ultimul client“, a mai spus Antonescu.


DGFP ii va tria pe „restantieri“


Dupa 16 mai, pentru cei care nu au depus sau trimis prin posta declaratiile de venit, „va ploua“ cu amenzi. Conform spuselor directorului adjunct al DGFP, in prima zi dupa expirarea termenului- limita, functionarii fiscului vor analiza listele cu „restantieri“ si ii vor tria in functie de antecedente. „Daca sint la prima abatere, le vom trimite avertisment, iar daca nu se conformeaza, le dam amenda. In cazul contribuabililor cu care am mai avut probleme, vom aplica direct amenzi cuprinse intre o suta de mii si un milion de lei. Daca nu platesc, le vom face impunerea din oficiu, la care vom adauga si penalizarile si dobinzile de intirziere“, a avertizat Antonescu. Oficialul din Finante a precizat ca neprimirea plicului la domiciliu de catre contribuabili nu ii exonereaza pe acestia de obligatia de a depune declaratia de venit. Oricum, 2005 este ultimul an in care se mai plateste impozitul pe venitul global, ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS