12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEchipajul din Calafat a cucerit trofeul si Marele Premiu

Echipajul din Calafat a cucerit trofeul si Marele Premiu

Cea de-a XVII-a editie a Concursului national de poezie si muzica folk „Florile Independentei“, care a avut loc, in perioada 5-8 mai, la Calafat (Dolj), s-a incheiat simbata, duminica fiind programata gala laureatilor. In competitie au participat elevi si echipaje din noua judete, pe categorii de virsta si sectiuni. Juriul a fost alcatuit din personalitati culturale si profesori de specialitate, presedintele acestuia fiind Laurentiu Busu, inspector scolar de muzica la ISJ Dolj. Directorul concursului, Constantin Marcu – inspector scolar la ISJ Dolj, a facut tot ce era omeneste si posibil in scopul descoperirii de talente adevarate in creatie si interpretare.


O ploaie dementiala a spulberat veselia copiilor


Programul initial nu s-a putut respecta din cauza capriciilor vremii. O ploaie torentiala a spulberat sperantele copiilor de a face o croaziera cu vaporul pe Dunare. Capitania portului l-a tinut la curent pe directorul concursului cu evolutia conditiilor climaterice. Constantin Marcu a decis: „Nu pot sa-mi permit sa pun in primejdie sanatatea copiilor“. Tot din cauza vremii capricioase, echipajele din mai multe judete care isi anuntasera participarea nu au reusit sa ajunga la destinatie.


Premiile foarte mici, zgircenia ministerului de resort


Interesul altor judete pentru acest concurs a scazut si din cauza sumelor de bani destul de mici care s-au acordat premiantilor. Principalul sponsor a fost Ministerul Educatiei si Cercetarii, sub egida caruia s-a organizat si desfasurat concursul. Pentru premiul I s-a acordat suma de 500.000 de lei, premiul II – 400.000 de lei, premiul III – 300.000 de lei, iar pentru mentiune – 200.000 de lei. Pentru Marele Premiu s-a acordat 1.500.000 de lei. Trofeul si Marele Premiu au fost cucerite de echipajul din Calafat. Pe treapta a doua a podiumului a urcat echipajul din judetul Arges, iar pe cea de-a treia, cel din Olt.


La sectiunea muzica folk, armonie si dreptate


La sectiunea muzica folk, nu a existat nici o controversa, membrii juriului fiind interpreti consacrati, compozitori. La clasele II-IV, Cristian Florin din Braila a cucerit premiul I, iar grupul folk „Minion“, din acelasi oras, a obtinut premiul II. La categoria pentru clasele V-VIII, Irina Ionescu din Pitesti a cistigat premiul I, iar la liceu, David Zori din Calafat si-a adjudecat premiul I.


La recitari, Razvan Dumitru, elev in clasa a VI-a, din judetul Calarasi, a obtinut premiul I, iar la liceu, acelasi premiu a fost cucerit de Alice Nicolae din Pitesti, lasind asistenta fara replica. Aceasta a precizat ca doreste sa urmeze cursurile Institutului de arta teatrala si cinematografica din Bucuresti.


2.000.000 de lei pentru Manuela Rolea – un talent remarcabil descoperit de GdS


La sectiunea creatie poetica, Iulia Trocan, din Calafat (categoria claselor V-VIII), a obtinut premiul I. Singurele controverse intre membrii juriului de la creatie-poezie au aparut la acordarea premiului I la categoria liceu. Cinci profesori contra doi poeti. Cum era de asteptat, au cistigat cei numerosi. Ramonei Bâscoveanu (clasa a IX-a), din Slatina, i s-a acordat premiul I, Manuela Rolea (clasa XI-a la Colegiul National „Elena Cuza), din Craiova, a obtinut premiul II, iar Ana-Corina Rinderu, din Craiova, a primit premiul III. Liliana Hinoveanu – realizator de emisiuni la Studioul teritorial de radio „Oltenia“ Craiova – a oferit premiul special pentru poezie al postului de radio „Oltenia“ Anei-Corina Rinderu, adica 600.000 de lei. Premiul special pentru poezie al cotidianului Gazeta de Sud a fost decernat elevei Manuela Rolea si a constat in oferirea unei diplome si a sumei de 2.000.000 de lei. Poezia sa, in pofida virstei, este bine fixata din punct de vedere stilistic, versurile surprind prin originalitate, iar unele imagini poetice sint de-a dreptul socante. Manuela Rolea a demonstrat ca duhul poeziei n-a parasit acest concurs. Ar fi nedrept sa omitem inca doua talente incontestabile: Ana-Corina Rinderu si Cristiana Besteliu (clasa a X-a, la Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova), pe care juriul a omis-o din ecuatia validarii. In rest, doar fite oltenesti si patriotarde care ne amintesc de „Cintarea României“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU