8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenintarile si agresiunile asupra ziaristilor sint in crestere

Amenintarile si agresiunile asupra ziaristilor sint in crestere

Agresiunile indreptate impotriva jurnalistilor români au continuat sa creasca anul trecut, in ciuda avertismentelor organizatiilor nationale si internationale. Conform rapoartelor, citeva cazuri au fost rezolvate de politie si putini vinovati au fost identificati si sanctionati pentru hartuirea jurnalistilor. Mai ingrijorator este faptul ca majoritatea atacurilor impotriva presei vin din partea politicienilor, autoritatilor si chiar a reprezentantilor fortelor de ordine (politisti, jandarmi, gardieni publici).


Putini ziaristi din presa locala au participat simbata la seminarul cu tema „Mecanisme de protectie a jurnalistilor“, intilnire organizata de Centrul pentru Jurnalism Independent. Dezbaterea a avut loc in sala doi a Prefecturii Vilcea, intre orele 10.00 si 14.00. Prezentarea a fost facuta de Razvan Martin, coordonatorul programului FreeEx – Libertatea de Exprimare, si Ileana Ilie, moderatoarea seminarului. Intilnirea a facut parte din programul de cursuri pentru presa locala finantat de National Endowment for Democracy. Cele mai discutate probleme au fost ingradirea libertatii presei si agresiunile asupra ziaristilor. „Independenta presei a devenit, in ultimii trei ani, un generos subiect de dezbatere publica in România. Libertatea si independenta presei sint, din nefericire, de la an la an, supuse unor presiuni tot mai mari si unor atacuri violente. In ultimii doi ani, au crescut cazurile de agresiune asupra ziaristilor din partea politicienilor, gardienilor publici, jandarmilor si a politistilor“, a declarat Razvan Martin.


Ziaristii se pot adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului


In cadrul seminarului au fost prezentate si rapoartele de tara ale diferitelor institutii si organizatii internationale in care este reflectata clar aceasta inrautatire a conditiei jurnalistului si a comunitatii media din România. De exemplu, raportul de tara al Comisiei Europene pe 2001 arata ca insulta si calomnia ca delicte penale erau principala amenintare la adresa libertatii de exprimare din România. „Doi ani mai tirziu, pe linga cazurile penale, apar si agresiunile. In aceasta perioada, autoritatile utilizeaza diferite facilitati fiscale pentru a-si asigura relatari de presa favorabile si reduc la tacere vocile critice din presa“, a spus Razvan Martin. Anul 2004 a fost marcat de cele doua campanii electorale si presa a constituit principala arma folosita de mediul politic pentru a cistiga alegerile. „Semnalele pe care le-am primit in aceasta perioada din partea unor jurnalisti, editori sau patroni de presa din tara confirma intensificarea presiunilor asupra mass-media, mai ales din partea fostei puteri. Presiunile s-au manifestat in diverse forme fie prin achizitionarea de institutii media, fie prin folosirea abuziva a institutiilor statului de catre autoritati ca instrumente de santaj impotriva presei. De asemenea, s-a recurs si la cumpararea unor institutii de presa cu ajutorul publicitatii de stat sau al iertarii obligatiilor fiscale pentru a le reduce la tacere. Acolo unde aceste metode nu au functionat, s-a mers pe amenintari si agresiuni sau, in ultima instanta, pe cumpararea tirajelor unor ziare inainte ca ele sa ajunga la cititor“, a precizat coordonatorul programului FreeEx – Libertatea de Exprimare.


Ziaristii au fost sfatuiti sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul in care au o sentinta definitiva in urma unui proces de calomnie si insulta. In ultimii doi ani, aproape toti jurnalistii care au cerut dreptatea la CEDO au avut cistig de cauza si statul român a pierdut. Noua putere a promis ca va reda libertatea si demnitatea profesionala reprezentantilor presei din România. Coordonatorii programului au precizat ca ramine insa de vazut daca noua conducere doreste cu adevarat aceasta schimbare, pentru ca pina acum exista semnale mai degraba ingrijoratoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS