20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii s-au inghesuit la biserici sa ia agheasma

Craiovenii s-au inghesuit la biserici sa ia agheasma

Credinciosii ortodocsi au sarbatorit vineri, in Saptamina Luminata, Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Craiovenii au luat cu asalt, inca de la primele ore ale diminetii, bisericile pentru a participa la Sfinta Liturghie si pentru a lua agheasma facatoare de minuni. Preotii au facut referire la legenda privind vindecarea unui orb care si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul „Izvorul Tamaduirii“: „Este o sarbatoare inchinata Maicii Domnului si minunilor infaptuite de Preasfinta. La sarbatoarea de astazi (ieri – n.r.) mergem cu gindul si cu inima, mai ales, spre Maica Domnului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mintuitorului. Hristos Cel Inviat, Izvor nesecat de daruri pentru noi, sa fie pururi in mijlocul nostru. Amin“.


Cu sticle, bidoane si galeti la agheasma


In toate bisericile si manastirile, dupa Sfinta Liturghie, se savirseste slujba de sfintire a apei (agheasma mica), dupa o rinduiala adecvata Saptaminii Luminate. Agheasma mica poate fi luata de credinciosi in fiecare dimineata, pe nemincate, avind puteri miraculoase asupra celor bolnavi, aflati in suferinta. „Prea Sfintitul Gurie Gorjanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiova, a oficiat azi (ieri – n.r.) Sfinta Liturghie la Manastirea Maglavit, care poarta si Hramul Izvorul Tamaduirii“, a spus Gheorghe Cioiu, coordonator al Biroului de Presa al Mitropoliei Craiova.


Agheasma a fost sfintita la Catedrala Sfintul Dumitru din Craiova de un sobor de preoti. Sute de credinciosi au asteptat terminarea Sfintei Slujbe pentru a lua agheasma „vindecatoare“. Ca in fiecare an, credinciosii craioveni s-au inghesuit, nerabdatori, sa umple sticlele si chiar bidoane cu apa. „Vin la fiecare sarbatoare la biserica. „Izvorul Tamaduirii“ este o sarbatoare extrem de importanta pentru ortodocsi. Am credinta in Dumnezeu, iar atunci cind imi este rau beau cite o gura de apa sfintita si ma rog la El sa ma vindece. Nu ii inteleg insa pe cei care vin cu bidoane si galeti la biserica. In plus, in fiecare an oamenii se imbrincesc si-si adreseaza injurii, uitind ca se afla la o casa de cult“, a spus Mariana Titu, pensionara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS