29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAquaproiect arunca pisica inundatiilor in curtea Mediului

Aquaproiect arunca pisica inundatiilor in curtea Mediului

Firma sustine ca banii primiti pentru lucrarile de siguranta nu au fost prin incredintari directe, ci prin… negocieri cu o singura sursa


Inundatiile catastrofale din ultima perioada, care au afectat mii de persoane la nivelul intregii tari si in special in judetul Timis, au stirnit si un scandal de proportii. Ca de obicei, in cazul românilor, a fost nevoie de o tragedie fara precedent pentru ca autoritatile sa isi aduca aminte ca cetatenii au platit sume imense pentru a fi protejati de astfel de situatii si sa se intrebe unde sint banii sau lucrarile de siguranta echivalente. Atit executivul, cit si opinia publica au infierat, cu aceasta ocazie, societatea Aquaproiect, care a avut, in ultima perioada, cea mai mare parte a contractelor pentru acest gen de lucrari. Firma a incercat ieri sa se disculpe, aruncind pisica in ograda Ministerului Mediului si a Administratiei Nationale Apele Române (ANAR). O poveste incilcita, cu sume uriase de bani, un actionariat incurcat si prin care au trecut atit factori politici, cit si oameni de afaceri ale caror nume au fost asociate cu scandaluri financiare de proportii, cum sade bine unei apropiate integrari in comunitatea europeana.


Actionariat cu iz penal in curtea institutului


Firma Aquaproiect este acuzata, in primul rind, ca a stat la baza dezastrului national, primind sume importante de bani prin contracte incredintate direct, fara licitatie, pe care fie nu le-a onorat deloc, fie a executat lucrari de proasta calitate, care au cedat la prima viitura serioasa. Fie ca au venit din partea Ministerului Mediului, a ANAR sau a presei centrale, acuzele aduse societatii vizeaza o suma de aproximativ 1.000 de miliarde de lei, doar pentru zona Banatului, pe care ar fi impartit-o cu alte doua societati, Apasco si Repcon, dar din care partea leului ar fi revenit Aquaproiect.


Institutul mai este acuzat de faptul ca ar fi fost un client politic, prin Leontina Ilie, care are un dublu statut: este sotia fostului ministru al apelor in perioada 2001-2002, Constantin Ilie, cit si actionar majoritar al Aquaproiect (cu 70 la suta din actiuni). In plus, prin actionariatul societatii a trecut, la un moment dat, cu 51 la suta, si Ion Vrinceanu, fost asociat cu Corneliu Iacubov la firma Vradicor.


Firma a incercat ieri sa respinga acuzatiile care i se aduc, acuzind, la rindul sau, Ministerul Mediului si ANAR. Aurel Pana, directorul ANAR, a refuzat sa faca vreun comentariu legat de aceasta situatie, afirmind ca exista suficiente dovezi care sustin ceea ce se spune despre Aquaproiect.


„Nu vreau sa mai alimentez acest subiect. Vorbim pe cifre, iar specialistii s-au pronuntat. Prefer sa nu bag in seama aceasta firma pina nu vom rezolva situatia“, a precizat Pana.


Nu au fost proiecte in Banat… ba, parca au fost…


Firma Aquaproiect a decis sa se apere de aceste acuzatii, prin contraatac: conducerea acesteia a impartit alte acuzatii, la rindul sau, in toate directiile. Liliana Dragan, managerul Aquaproiect si actionar al acesteia (30 la suta), sustine ca firma este curata ca lacrima si ca „incercarile de denigrare“ la adresa ei vor sa ascunda incompetenta autoritatilor române in domeniu si sa scoata societatea de pe piata, exact in perioada in care se negociaza, cu Banca Mondiala, sumele care vor fi alocate pentru lucrarile viitoare in domeniu.


Managerul Aquaproiect nu a reusit sa documenteze nici una dintre acuzatii, la fel cum nu a fost interesata nici sa aduca dovezi in apararea sa, considerind ca simplele sale cuvinte sint suficiente.


„In zona afectata de inundatii (Banat – n.r.) firma noastra nu a avut proiecte“, a afirmat Dragan, pentru a recunoaste, la citeva minute, ca exista, de exemplu, un contract in zona Crai Nou, dar ca lucrarea „nu s-a mai executat“, pentru ca dureaza mult, nu au fost fonduri etc.


Numarul mare de contracte, o… eroare tehnica in statistici


Liliana Dragan a dezmintit, de asemenea, faptul ca firma Aquaproiect a primit contracte prin clientelism politic. „Afirmatiile doamnei ministru Sulfina Barbu si ale domnului director Pana (Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale a Apelor Române – n.r.), cum ca societatea noastra a preluat ilegal lucrarile de proiectare, sint nefondate, incredintarile facute, asa cum le denumesc dinsii, fiind de fapt negocieri cu o singura sursa“, a declarat Liliana Dragan, fara sa explice ce diferenta exista intre „incredintari directe“ si „negocieri cu o singura sursa“.


Managerul Aquaproiect a sustinut, de asemenea, ca dezastrul din tara a luat prin surprindere autoritatile, acestea fiind ocupate, in acel moment, cu „schimbarea specialistilor din teritoriu pe criterii politice“.


O alta justificare a firmei: numarul mare de contracte care apare este, de fapt, o eroare tehnica, intrucit in statistici acelasi contract poate sa apara de mai multe ori, ca studiul de fezabilitate, proiect, documentatie tehnica etc. De asemenea, Dragan crede ca nu e nici un conflict de interese in ceea ce priveste faptul ca Daniel Stacescu a fost atit director de investitii la Ministerul Mediului, pina acum vreo doua saptamini, cit si in Consiliul de Administratie al Aquaproiect pentru… „transparenta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS