17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, in carantina pentru trei luni, din cauza unei pisici turbate

Craiova, in carantina pentru trei luni, din cauza unei pisici turbate

Primaria incepe actiunea de eutanasiere a ciinilor si pisicilor


Prin dispozitia primarului, incepind de azi, a fost instituita carantina la nivelul Craiovei, pentru o perioada de trei luni. Motivul il constituie identificarea unui caz de rabie la o pisica. Animalul a fost adus, dupa ce a murit, de un craiovean, pentru a fi supus analizelor necesare, inca de joia trecuta. In urma investigatiilor realizate de Directia Sanitar-Veterinara Dolj, s-a constatat ca pisica era turbata. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a declarat ca supravegherea va fi extinsa si pe o raza de 30 de kilometri in jurul Craiovei, pentru a preveni orice infestare cu rabie.


„Ieri am primit confirmarea ca pisica era bolnava. A muscat pe cineva, iar acea persoana, dupa ce a omorit-o, a trimis-o la analize. Din acest motiv, conform Legii nr. 60/1974, reactualizata prin HG nr. 614/1995, din dispozitia primarului, se va instala carantina incepind de miine (azi – n.r.). Pisica apartinea unei familii de pe strada Brestei“, a concluzionat Nedelescu.


Pisica bolnava avea stapin


Pisica care a creat panica in rindul autoritatilor locale a fost adusa la analize, dupa ce fusese omorita, de Adrian Stancu, care locuieste pe strada Brestei, nr. 485. Acesta, impreuna cu fratele sau si citiva vecini, se hotarisera sa ucida animalul dupa ce furase aproximativ 15 pui. Vazind ca pasarile dispar peste noapte, oamenii s-au hotarit sa ii vina de hac hotului.


„Ne-am strins mai multi si am decis sa ii facem felul. Crescuseram puisori si ea a venit si i-a mincat. Nu ne vine sa credem ca a fost turbata, pentru ca era a unor vecini. Oamenii chiar dormeau cu ea in pat, alaturi de cei opt copii. Cind am prins-o, pisica a zgiriat doi copii si un barbat. De frica, i-am trimis imediat la spital, ca sa nu se imbolnaveasca. Barbatul a fost externat, iar copiii, de 13, respectiv 12 ani, urmeaza sa fie externati zilele urmatoare. Din cite am inteles, acestia nu au patit nimic, decit au tras o sperietura pe cinste“, a povestit Maria Fanescu.


Conform legislatiei in vigoare, orice persoana muscata de un animal trebuie trimisa la Centrul antirabic din cadrul Spitalului de boli infectioase. Tratamentul aplicat variaza in functie de gradul de imbolnavire a animalului.


„In 30 de ani de cind practic meseria de medic veterinar, nu am vazut nici un caz de rabie la pisica, insa testele preliminarii au confirmat ca aceasta era bolnava. Perioada de incubatie in acest caz poate varia de la citeva zile la maximum 17 ani. Aceasta avanseaza cu cit e mai aproape localizata de cap. In faza incipienta, animalul nu prezinta nici un semn. Abia apoi fuge de acasa, devine agresiv, iar in final paralizeaza si moare. Desi vaccinul atirabic este destul de ieftin, variind intre 20.000 si 100.000 de lei, craiovenii nu se inghesuie sa cumpere“, a declarat doctorul veterinar al Circumscriptiei municipale Craiova, Constantin Marin.


Ciinii si pisicile vor fi eutanasiate


Viceprimarul Nedelescu va initia o actiune de eutanasiere a ciinilor si pisicilor fara stapin. De asemenea, proprietarii care nu pot dovedi ca si-au vaccinat animalele in ultimele sase luni impotriva rabiei vor ramine fara ele. Autoritatile locale vor organiza in acest sens o comisie formata dintr-un reprezentant al Directiei Sanitar-Veterinare, primariei si politiei, care vor analiza cazurile. Deoarece incineratorul din Craiova nu este avizat de organele specializate de la Bucuresti, acesta nu poate fi utilizat, facindu-se apel la cel de la Podari. Autoritatile locale inca nu cunosc citi bani vor fi nevoite sa scoata de la buget, pentru a sustine aceasta actiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU