10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii au umplut bisericile din Tirgu Jiu

Tinerii au umplut bisericile din Tirgu Jiu

• Manastirile au fost pazite de jandarmi • Regele Mihai I s-a aflat duminica in Gorj, pentru a vizita Manastirea Camaraseasca • Aproape 8.000 de credinciosi au mers in Noaptea de Inviere in cimitirul municipal • Primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a sarbatorit Pastele cu japonezii • Duminica, localnicii din Preajba au asistat la un meci de fotbal de pomina, disputat intre o echipa de insurati si una de burlaci • Dupa Paste, romii din cartierul Meteor isi etaleaza aurul si petrec timp de o saptamina


In noaptea de Inviere, bisericile au fost pline si nu s-au inregistrat incidente deosebite. Daca in ultimii 15 ani veneau la biserica in special persoane trecute de prima tinerete sau batrini, in acest an foarte multi tineri au participat la slujba de Inviere. In municipiu au mai fost date in folosinta citeva biserici, una dintre ele, foarte incapatoare, fiind situata in partea de sud a orasului, in cartierul 9 Mai, unde se afla concentrata o mare parte din populatia orasului. Aglomeratie mare a fost la Catedrala, precum si la biserica de linga magazinul Paring. Linistea si ordinea au fost asigurate de efective de jandarmi care au patrulat in permanenta in preajma bisericilor din municipiul Tirgu Jiu, dar au asigurat si paza manastirilor Camaraseasca, Tismana, Lainici, Polovragi si Strimba Jiu. Efective de jandarmi au fost prezente ieri si la Motru, cu ocazia Zilei Tineretului. Cu acest prilej, edilii au organizat un spectacol in aer liber.


Manastirile Lainici si Tismana, luate cu asalt


Credinciosii au mers la cimitirul municipal din Tirgu Jiu. Peste 8.000 de persoane au aprins luminari la morminte, un obicei stravechi, pe care gorjenii il respecta cu sfintenie. Linga luminarile aprinse la cruci au fost asezate oua rosii, flori si s-a dat pomana celor nevoiasi. Peste 15.000 de oameni au asistat la slujbele de Inviere oficiate la Manastirile Lainici si Tismana. Pentru ca nu au mai avut loc in biserici, oamenii au asteptat in liniste pina le-a venit rindul sa intre in locasurile de cult. Judetul Gorj a fost vizitat, duminica, de regele Mihai I, insotit de familie si de membrii casei regale. Regele a venit de la Craiova si s-a deplasat la Manastirea Camaraseasca, situata la citiva kilometri de orasul Tirgu Carbunesti.


Meci de fotbal inedit


Un eveniment inedit, care are loc in fiecare an in prima zi de Paste, este meciul de fotbal organizat de locuitorii cartierului Preajba din Tirgu Jiu. Dupa ce merg la Slujba de Inviere, tinerii si batrinii se intorc acasa, servesc masa, iar dupa prinz incep sa se stringa pe terenul de fotbal situat in apropiere de Poiana Narciselor. Potrivit traditiei, partida de fotbal este disputata intre doua echipe din care fac parte barbatii insurati si burlacii. Ei sint asistati de rudele si prietenii lor, iar la finalul meciului toata lumea se aduna, pentru a petrece. In acest an, cistigatoare a iesit echipa burlacilor. De altfel, acestia au iesit mai mereu invingatori. Prezent de obicei la evenimente de acest gen, primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a lipsit de aceasta data, fiind plecat in Japonia. Edilul se afla pentru a treia oara in Tara Soarelui Rasare, in cadrul unei vizite intermediate de Asociatia de Prietenie România-Japonia. De altfel, sculptori japonezi au participat la Tirgu Jiu, in ultimii trei ani, la tabara de sculptura „Brâncusiana“. Si la Tokio au avut loc anual manifestari cu tematica brâncusiana.


Romii isi scot aurul la vedere


Cea mai lunga petrecere care are loc dupa sfirsitul Postului Mare este organizata de romii din cartierul Meteor. Cu mic, cu mare, romii se imbraca in straie de sarbatoare si isi etaleaza aurul si averea. Cele mai „impodobite“ sint femeile, care isi pun la git cit mai multe salbe cu galbeni. Fiind unii dintre cei mai bogati romi din Gorj si din România, cu palate placate cu marmura si ferestre termopan, romii vor sa arate cit de bogati sint. De luni si pina duminica, se taie miei si se petrece din zori pina in noapte. In cele mai multe cazuri, lautarii au fost inlocuiti cu aparate audio performante. Daca in Meteor luxul si excesul sint la ele acasa, in celalalt cartier de romi, Obreja, petrecerile sint mai modeste si de scurta durata, romii de aici fiind mai saraci. De foarte multi ani, romii din Meteor se bucura insa de un tratament „special“ din partea municipalitatii. Putini au autorizatii de construire sau isi achita impozitele catre stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS