10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBuluceala la fonduri europene

Buluceala la fonduri europene

O parte dintre contracte au fost reziliate, in timp ce altele au avut efecte nesemnificative


Atunci cind a fost vorba despre fonduri europene nerambursabile, patronii societatilor comerciale si autoritatile locale din Oltenia nu au stat mult pe ginduri si au incercat sa profite de „generozitatea“ Uniunii Europene. Putine sint insa cazurile in care banii atrasi pentru finantarea proiectelor au avut rezultate vizibile sau in urma carora a ramas ceva concret.


Zguduite de nenumarate scandaluri in care au fost implicate firme locale care au beneficiat de clementa autoritatilor in domeniu, programele europene sint departe de a fi o reusita, situatie care a ajuns si la urechile oficialilor europeni. In mod cert, banii au fost cheltuiti, iar, daca ar fi sa ne luam dupa statistici, lucrurile stau foarte bine. Conform unei situatii intocmite de Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, cele cinci judete in care s-au derulat proiectele au consumat aproximativ 15 milioane de euro, incepind din anul 2000 si pina in prezent. Doljul ocupa un loc de frunte in legatura cu cheltuirea banilor europeni pentru diferite angajamente financiare, in care au fost implicate atit autoritatile locale, cit si firme private, care trebuia sa atenueze socul restructurarii industriale si sa dezvolte componenta de resurse umane. Cit de mult le-a reusit acest lucru, se vede cu ochiul liber, Doljul avind in prezent circa 15.000 de societati comerciale care functioneaza, dintre acestea doar o parte lucrind insa pe profit.


Bani pentru restructurare industriala si resurse umane


In cadrul Programului PHARE 2000 – coeziune economica si sociala, Doljul a cheltuit milioane de euro pentru proiecte care vizau mai multe aspecte ale dezvoltarii activitatii economice. Printre beneficiari s-au numarat Consiliul Judetean Dolj, care a obtinut 287.000 de euro pentru „optimizarea calificarii profesionale a functionarilor publici in contextul exigentelor impuse de procesul de integrare europeana“, dar si firme private ca Ranpacip Company, care, in cele din urma, a cerut singura rezilierea contractului.


Bani frumosi au venit si pe Programul pentru politici regionale de coeziune, la care s-au inscris firme ca Pintexim SRL, Popeci SRL, Ro Optic SRL, Recon Sa, Domarcons SA, dar si Primaria Craiova, prin fostul primar Vasile Bulucea, care a primit 37.000 de euro pentru training si socio-ecologie. In cadrul aceluiasi program au mai beneficiat de finantare SC Ari’s, Datasoft, Morin Com, Olas Prod, Ro Optic si Camera de Comert si Industrie Oltenia, pentru proiecte care vizau restructurarea industriala si dezvoltarea resurselor umane. A venit apoi Programul PHARE 2001 pentru investitii in servicii sociale, de la care Consiliul Judetean Dolj a primit aproape 100.000 de euro pentru un centru de reabilitare sociala si pentru un centru de urgenta si recuperare a cuplului mama-copil. Fonduri substantiale au fost alocate si in cadrul Programului PHARE 2000 pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii nou-infiintate si microintreprinderi. Printre firmele care au cistigat fonduri nerambursabile de miliarde de lei se numara Novara T Impex, Tehnosport, SouthPrint, Texal Industries, Agreg Cons sau Elecmond Electricom, care dorea sa investeasca in reparatiile retelelor de apa si a instalatiilor de incalzire. Firma nu a apucat sa se bucure de binefacerile fondurile gratuite deoarece i-a fost reziliat contractul. Tot pentru IMM-uri a fost conceputa si linia de finantare a Programului PHARE 2001, printre beneficiare numarindu-se SC Rod Construct SRL, al carei contract de finantare a fost semnat de Emil Tugui, patronul firmei care a inceput lucrarile de reconstructie a Salii Polivalente din Craiova.


Scolile au primit zeci de miliarde de lei


Lista continua cu Subprogramul de educatie si instruire prin invatamintul tehnic si profesional, 17 unitati de invatamint primind aproape 1,5 milioane de euro, printre acestea numarindu-se si Grupul Scolar Industrial „Traian Vuia“, reprezentat la vremea aceea de directoarea Diana Busoi, actuala inspectoare generala a ISJ Dolj. De departe cele mai mari proiecte s-au derulat pe componenta de infrastructura mica a PHARE 2001. Consiliul Judetean Dolj a primit aproximativ 430.000 de euro pentru trei obiective: amenajare statie de sterilizare la Spitalul de Urgenta, expozitie la Sectia de stiinte naturale a Muzeului Oltenia, in scopul cresterii atractivitatii turistice a orasului, si restaurare a unui monument istoric. Demn de remarcat este faptul ca expozitia a costat 215.000 euro, iar atractivitatea turistica a Craiovei a ramas aceeasi. Nici fostul primar Vasile Bulucea nu s-a lasat mai prejos si a primit aproape 430.000 de euro pentru reabilitarea si modernizarea Spitalului clinic de neuropsihiatrie, a bucatariei si spalatoriei de la Spitalul „Filantropia“, acesta din urma beneficiind de 243.000 de euro. Cit de folositoare au fost proiectele derulate cu fonduri europene se poate observa cu ochiul liber. Cit de legal s-au incheiat contractele de finantare trebuie sa descopere organele de ancheta. Un lucru e sigur: atunci cind a fost vorba de bani veniti gratis, „cunoscatorii“ au dat navala, iar rezultatele nu s-au lasat prea mult asteptate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS