10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaos in ograda firmelor gorjene care colecteaza deseuri industriale reciclabile

Haos in ograda firmelor gorjene care colecteaza deseuri industriale reciclabile

• In Gorj exista 58 de agenti economici care colecteaza deseuri, cu autorizatie de la prefectura • O buna parte dintre aceste firme desfasoara activitati ilegale, fiind amendate in mod repetat de Garda Financiara sau de politie • Afacerile cu metale feroase si neferoase ating cifre impresionante, de ordinul zecilor si sutelor de miliarde de lei • Prefectul de Gorj, Stefan Marian Popescu Bejat, a declarat ca intentioneaza sa limiteze numarul firmelor care se ocupa de colectarea deseurilor si sa reduca durata autorizatiei


Conducerea Prefecturii Gorj s-a sesizat in urma articolelor publicate in presa, referitoare la numeroasele ilegalitati comise de firmele care au ca obiect de activitate colectarea si comercializarea fierului vechi, si a hotarit sa verifice toate autorizatiile emise. Un caz de notorietate este cel al familiei Potirca, imbogatita de pe urma comertului cu metale feroase si neferoase. In ultima perioada, institutiile publice cu atributii de control au scos la iveala o serie de ilegalitati depistate la firmele afaceristului rom Constantin Potirca. Acesta a fost acuzat recent de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj de producerea unei evaziuni fiscale de 38 de miliarde de lei. Pentru a avea o imagine de ansamblu a ceea ce se petrece in judet, prefectura a realizat un raport referitor la situatia in care se afla in prezent firmele care achizitioneaza fier vechi si alte tipuri de deseuri. Datele demonstreaza usurinta cu care firmele din Gorj au obtinut autorizatiile necesare, avind in vedere numeroasele amenzi pe care le-au primit.


Confiscari de zeci de miliarde de lei


In 2004 si in primul trimestru al acestui an, inspectorii financiari au efectuat 98 de controale la agentii economici care achizitioneaza, gestioneaza si valorifica deseuri metalice, fiind incheiate 92 de procese-verbale de control, constatare si sanctionare a agentilor economici, aplicindu-se amenzi contraventionale in valoare de 2,5 miliarde de lei. De asemenea, s-a dispus confiscarea unor deseuri care nu au putut fi justificate cu documente legale sau care urma sa fie valorificate fara respectarea normelor legale in domeniu, valoarea acestora fiind de 26,9 miliarde de lei. Comisarii Garzii Financiare au descoperit ca la unele societati nu toate operatiunile economico-financiare erau inregistrate in contabilitate si ca nu se respecta disciplina aprovizionarii, gestionarii, evidentierii si utilizarii documentelor fiscale. Unele firme nu elibereaza certificate de calitate pentru produsele rezultate in urma dezmembrarii si transformarii deseurilor pe care le valorifica sau nu poseda autorizatiile prevazute de lege. S-a mai stabilit ca, in anumite cazuri, persoane fizice sustrag materiale feroase si neferoase din exploatarile miniere, in complicitate cu paznicii.


Tone de fier vechi in curtea casei


Un caz deosebit a fost intilnit la SC REMAT SA GORJ, unde au fost identificate persoane fizice care au predat cantitati foarte mari de fier vechi, declarind ca deseurile provin din „propriile gospodarii“. In aceasta situatie s-au aflat Viorel Condel din Bumbesti-Pitic, care a predat 127,6 tone de fier vechi, Vasile Zavoi din Licurici, cu 28,2 tone, si Gabriel Neascu din Navodari, cu 86,5 tone. Gabriel Neacsu a colectat deseuri pentru SC GDN LIVE SRL Constanta, care a avut puncte de lucru autorizate in comunele Bilteni si Plopsoru. Cu toate acestea, Neacsu stringea fier vechi in numele firmei din Constanta si il valorifica, incasind banii pe persoana fizica. Gabriel Neacsu este cercetat in prezent de Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu. De asemenea SC SIATRA PROD SRL, condusa de Constantin Potirca, a vindut, in perioada aprilie 2003 – martie 2004, deseuri industriale reciclabile, in mod ilegal, societatea nemaiavind autorizatie pentru astfel de activitati. Firma a fost amendata cu 50 de milioane de lei si s-a dispus confiscarea sumei de 25.607.303.151 de lei, bani care reprezinta contravaloarea a 1.946 de tone de fier, inox si plumb. Alte patru firme au intrat in atentia procurorilor si politistilor, pentru comert ilegal cu deseuri, folosirea de facturi false si sustragere de la plata obligatiilor catre stat. Este vorba despre SC ROMGUTA PROD SRL, SC FERDY SRL, SC SICMETAL SRL si SC SALBA DE AUR SRL, societati care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,3 miliarde de lei, reprezentind impozite si taxe neachitate. Au mai primit amenzi de aproape o jumatate de miliard de lei SC LAMAR 93 SA Bucuresti, punctul de lucru din Tirgu Jiu, SC FIERLUCI SRL, SC SALBA DE AUR SRL, SC DINPRECOM SRL, SC DARIRECUP SRL, SC DARUPE SRL Motru, SC DEDUCTION PREST SRL si SC REMAT GORJ SA Tirgu Jiu.


Numar-record de amatori de fier vechi


Conform datelor Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, in Gorj sint autorizati 58 de agenti economici care se ocupa de colectarea deseurilor industriale reciclabile de la persoane fizice. In cazul a 17 agenti economici au fost suspendate sau retrase autorizatiile. Dat fiind numarul-record de firme care se ocupa de comercializarea si colectarea deseurilor, prefectura intentioneaza sa reduca perioada de valabilitate a autorizatiei. „Este vorba despre sume fabuloase atit in ceea ce priveste amenzile, cit si sumele confiscate. Pe de o parte, aceste firme asigura curatarea localitatilor si ofera locuri de munca, insa, pe de alta parte, la aceste societati se petrec lucruri la limita legii. Dorim sa limitam numarul firmelor care colecteaza fier vechi si durata de valabilitate a autorizatiilor. Acum, valabilitatea este de un an. Cred ca ar fi mai potrivita o perioada de sase luni“, a precizat prefectul Stefan Marian Popescu Bejat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS