18.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatriarhia Româna si Guvernul SUA deruleaza un proiect pentru prevenirea SIDA si a violentei in familie

Patriarhia Româna si Guvernul SUA deruleaza un proiect pentru prevenirea SIDA si a violentei in familie

Arhiepiscopia Craiovei a fost selectata, alaturi de alte 12 arhiepiscopii din tara, sa participe la derularea programului „Consolidarea initiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA si a violentei in familie, in România“, care se va desfasura la nivel national, pe o durata de trei ani. In eparhia Craiova, procesul de implementare va fi derulat in perioada iulie-decembrie 2005, prin angajarea membrilor echipei locale de proiect. „Pe deplin constienti de importanta acestui proiect, vom participa alaturi de celelalte eparhii implicate si de inspectoratele scolare judetene, angajind, in derularea acestui proces, toate resursele necesare ducerii la indeplinire a obiectivelor propuse. Patriarhia Româna, Guvernul SUA, prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Ministerul Educatiei si Cercetarii si Organizatia Internationala pentru Caritatea Crestin-Ortodoxa (IOCC) au semnat, pe 19 aprilie, acordul de parteneriat referitor la programul amintit. Ceremonia semnarii a avut loc in prezenta Preafericitului Parinte Teoctist, a insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Thomas Delare, a ministrului educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, si a directorului de operatiuni al IOCC, Samir Ishak“, a precizat Marcel Radut Seliste, purtator de cuvint al Mitropoliei Olteniei.


HIV/SIDA si violenta in familie – flagelele societatii contemporane


Scopul parteneriatului este prevenirea problemelor legate de HIV/SIDA si de fenomenul violentei in familie, prin intermediul preotilor, al membrilor comunitatilor parohiale ortodoxe si al profesorilor de religie din scoli. Programul este structurat pe trei planuri: instruirea preotilor si profesorilor de religie cu privire la moduri practice de interventie si mobilizare a membrilor comunitatii parohiale; implicarea activa a acestora in activitati de prevenire a HIV/SIDA si a violentei in familie si incurajarea implicarii membrilor comunitatilor parohiale ortodoxe in actiuni de prevenire a celor doua flagele. „Acest program va oferi publicului-tinta moduri practice de prevenire a SIDA, mai putin promovate astazi in România: abstinenta sexuala pina la casatorie si fidelitatea in cadrul familiei. Aceste modalitati, desi mai incomode si considerate desuete pentru timpurile pe care le traim, sint cele mai eficiente si, mai ales, in concordanta cu valorile morale crestine“, a mai spus purtatorul de cuvint.


In privinta violentei in familie, principalul obiectiv il constituie declansarea unui proces de schimbare a atitudinii tolerante a societatii române fata de fenomen si de agresori. Violenta domestica este o anomalie si nu se justifica in nici un fel ca solutie de mentinere a echilibrului in relatiile familiale. Programul va promova modelul crestin de familie, in care armonia caminului se construieste pe dragoste, si nu pe teama.


Finantarea costurilor de implementare va fi asigurata de Guvernul SUA, prin intermediul Misiunii USAID in România, aceasta ridicindu-se la 2.000.000 USD. Contributia Patriarhiei Române, a Ministerului Educatiei si Cercetarii si a IOCC a fost evaluata la 3.390.000 USD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS