13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocatii trag de timp in procesul lui Petre Ciobotea

Avocatii trag de timp in procesul lui Petre Ciobotea

Fostul director general al Directiei Generale de Drumuri si Poduri Craiova va implini un an
si jumatate de la arestarea preventiva


Procesul penal in care Petre Ciobotea, fostul director general al Directiei Generale de Drumuri si Poduri Craiova, este judecat pentru trafic de influenta nu s-a finalizat ieri, pentru ca avocatii au gasit un nou tertip pentru a trage de timp. Magistratii Tribunalului Dolj n-au putut sa pronunte ieri o hotarire privind vinovatia sau nevinovatia lui Ciobotea, pentru ca aparatorii acestuia – avocatii Alexandru Balanescu, din cadrul Baroului Mehedinti, si Vlad Eugen Usatii, din cadrul Baroului Bucuresti – au ridicat o inedita exceptie de neconstitutionalitate. Avocatii au solicitat sa se pronunte Curtea Constitutionala cu privire la legalitatea probelor, la respectarea tuturor normelor legale privind organizarea flagrantului si cu privire la legalitatea mentinerii in stare de arest preventiv pe o perioada atit de indelungata (aproape un an si jumatate) a inculpatului. Solicitarea aparatorilor lui Ciobotea i-a lasat perplecsi pe judecatori si procurori, care nu mai auzisera in viata lor de o exceptie de neconstitutionalitate care nu se refera la vreun articol dintr-o lege, ci la aprecieri asupra unor probe, care n-au nici o treaba cu activitatea Curtii Constitutionale. Pentru a se dumiri asupra acestei solicitari ciudate, membrii completului de judecata au fost nevoiti sa dea un nou termen (al 18-lea) in acest dosar, desi probatoriul a fost facut, iar cauza se putea judeca.


Fostul director general nu-si ridicase de doi ani salariul de pe card


Reamintim ca Petre Ciobotea a fost trimis in judecata de PNA pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Conform rechizitoriului intocmit de PNA, anchetatorii au stabilit ca, in perioada aprilie – decembrie 2003, Ciobotea a uzat de prerogativele functiei sale, pretinzind si primind de la denuntatorul sau, Teodor Moga, bani si bunuri in cuantum de peste un miliard de lei. In justificarea acestor pretentii, directorul de la Drumuri si Poduri a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra unor persoane cu functii de conducere si decizie din cadrul unor societati comerciale cu capital privat, pentru a-i determina pe acestia sa incheie si sa deruleze contracte de furnizare de materiale de constructii cu una dintre firmele la care Moga era administrator. Ciobotea i-a pretins acestuia, ca pret al coruptiei, un apartament in Bucuresti sau macar contravaloarea, in valuta. Prin acte repetate de remitere a unor diferite sume de bani, fostul director al DRDP Craiova a primit de la Moga 430 de milioane lei, 3.075 de euro si 8.400 USD, dupa cum se mentioneaza in actul de punere sub acuzare. Pe 5 decembrie 2003, procurorii PNA au realizat prinderea in flagrant a lui Ciobotea, imediat dupa ce acesta primise valuta de la denuntatorul Moga. Cu ocazia perchezitiei, in geanta inculpatului, aflata in masina de serviciu, au fost gasite importante sume de bani in lei si valuta: 126 de milioane de lei, 2.940 de dolari si 20.240 de euro.


Cu o saptamina inaintea termenului de ieri al dosarului, o dubioasa campanie menita sa-l „spele de pacate“ pe Ciobotea si sa-i discrediteze pe procurorii PNA a demarat in presa centrala, in urma unor si mai dubioase interventii din partea unor parlamentari PSD. Nimeni nu a spus insa cum a reusit Ciobotea sa se imbogateasca peste masura intr-un timp atit de scurt. Comisia pentru Controlul Averilor din cadrul Curtii de Apel Craiova a luat la puricat averea acestuia, descoperind un fapt uluitor: in ultimii doi ani dinaintea arestarii, fostul director al DRDP Craiova nu si-a incasat niciodata salariul de pe card!


Ce se va intimpla in continuare in dosarul lui Ciobotea ramine de vazut…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU