7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 20 de miliarde de lei oferite dubios pentru un proiect de alimentare cu apa in Vilcea

Peste 20 de miliarde de lei oferite dubios pentru un proiect de alimentare cu apa in Vilcea

• Camerele de Conturi din Vilcea si Dolj acuza agentia Sapard Bucuresti si pe cea din Craiova de atitudine pasiva si de ilegalitati in aprobarea proiectului • „Agentia Sapard Sud-Vest Oltenia a intocmit ilegal fisa de avizare a procedurii de achizitii“, se arata in raportul inspectorilor financiari din Dolj


Prima care a tras semnalul de alarma a fost Prefectura Vilcea care, pe 5 februarie 2005, a sesizat Camera de Conturi cu privire la nerespectarea de catre Primaria Popesti a procedurii standard de achizitie pentru efectuarea lucrarilor la obiectivul „alimentare cu apa“. Conform adresei trimise de Prefectura Vilcea, aceasta constata ca aspectele semnalate de catre firmele care contestasera licitatia erau reale.


„Avizarea efectuata de BRIPS 4 Sud Vest Oltenia s-a facut fara respectarea procedurii de achizitie cuprinsa in manualul de instruire agrementat de Comisia Europeana. Propunem ca acest aspect sa fie analizat la nivelul Agentiei Sapard Bucuresti si sa fie luate masuri in consecinta (rezilierea contractului sau reluarea procedurii de achizitie a lucrarii)“, se arata in raportul intocmit de Prefectura Vilcea. Neregulile semnalate de reprezentantii guvernului au fost confirmate si de catre Directia de Control Financiar Ulterior, din cadrul Camerei de Conturi Vilcea, care a trimis la Bucuresti o informare in care acuza atitudinea pasiva a Agentiei centrale Sapard si a celei teritoriale cu sediul in Craiova.


„Din documentatia pe care am efectuat-o la SC Energomontaj SA Bucuresti si SC Govora SA Rimnicu Vilcea exista indicii ca nu au fost respectate procedurile standard de achizitie de Primaria Popesti. Va mai aratam ca atitudinea pasiva a Agentiei Sapard Bucuresti si BRIPS 4 Sud Vest Oltenia, care s-au marginit doar a comunica ofertantilor contestatari simple pasaje din legislatie fara a se implica in rezolvarea legala a problemei, pentru ca la final sa le comunice ca au pierdut termenul de contestare, atrage suspiciunea ca modul de calificare a unei firme clasate initial pe locul cinci, cu o diferenta in plus de sapte miliarde de lei, este dubios“, se mentiona in raportul Camerei de Conturi Vilcea trimis pe adresa Curtii de Conturi Bucuresti.


Edilii din Popesti au declarat cistigatoare firma cu pretul mai mare


Pentru ca Agentia teritoriala Sapard Oltenia se afla pe raza de actiune a Camerei de Conturi Dolj, inspectorii financiari au luat la puricat toate documentele legate de controversata licitatie in urma careia societatea SC Marconf SRL din Olt a pus mina pe cele 20 de miliarde de lei, in mod dubios, dupa cum reiese din constatarile celorlalte doua institutii ale statului. Procedurile de achizitie au fost initiate de Primaria Popesti in septembrie anul trecut, cind consiliul local a desemnat comisia de licitatie publica. Dupa ce pe 15 septembrie s-a organizat licitatia pentru acordarea proiectului de alimentare cu apa, la care au participat opt societati comerciale, pe 24 septembrie comisia a intocmit raportul de evaluare a licitatiei.


De asemenea, citeva zile mai tirziu edilii din Popesti au anuntat si cistigatorul, SC Marconf SRL din Piatra Olt, care se angajase ca va realiza proiectul in schimbul a 20,9 miliarde de lei. Conform celor constate de inspectorii Camerei de Conturi Dolj, in raportul de evaluare se mentiona faptul ca dintre cele opt firme participante, una a fost declarata neconforma administrativ, iar alte cinci nu au indeplinit criteriile tehnice. In consecinta, pentru zecile de miliarde de lei au ramas „sa se bata“ doar firma din Piatra Olt si SC Grup 4 Instalatii Cluj. Raportul de evaluare a fost depus la agentia Sapard Oltenia pe 8 octombrie, reprezentantii acesteia cerind reavizarea raportului. Conform Camerei de Conturi, agentia cu sediul in Craiova nu a avizat raportul cu pricina pentru ca ofertele declarate neconforme tehnic nu au avut la baza solicitarile de informatii suplimentare, in care sa se justifice „rezonabilitatea acestor informatii“, dupa cum mentioneaza raportul.


Pentru ca nu au obtinut ce au vrut, edilii din Popesti au intocmit un formular in care, la rubrica „alte specificatii“, au inscris clarificarile si corespondenta la fisa naveta, asa cum prevad instructiunile. Desi Agentia Sapard Oltenia nu a formulat un raspuns la aceste clarificari, nespecificind daca isi insuseste punctul de vedere al consiliului local, edilii din Popesti au intocmit alta cerere prin care la aceeasi rubrica au depus din nou clarificarile respective. Inspectorii financiari au descoperit insa ca reprezentantii Sapard au intocmit ilegal fisa de avizare a procedurii de achizitii a lucrarii de alimentare, cu toate ca la control acestia nu au putut prezenta nici un document din care sa rezulte solutionarea cauzelor care au stat la baza neavizarii raportului de evaluare. Aceeasi ilegalitate au descoperit-o inspectorii Camerei de Conturi si in ceea ce priveste comunicatul trimis de Agentia centrala Sapard, care a transmis Consiliului Local Popesti faptul ca a analizat modul de desemnare a ofertantului cistigator, recomandind totodata continuarea implementarii proiectului, in conditiile in care Agentia Sapard Oltenia nu avizase raportul de evaluare. „Sapard Bucuresti nu a tinut cont nici de adresa trimisa de SC Energomontaj Rimnicu Vilcea, in care aceasta arata ca presedintele comisiei de evaluare trebuie sa-i scrie ofertantului, cerindu-i explicatii daca in oferta i se pare ca pretul este anormal de mic in comparatie cu pretul pietei“, se arata in raportul Camerei de Conturi.


In felul acesta, consiliul local nu a respectat prevederile europene referitoare la contractele de achizitii publice prin declararea ca neconforme a celor cinci oferte fara sa solicite informatii suplimentare care sa justifice diferenta dintre preturile din oferte, cistigatoare fiind aleasa o firma a carei oferta o depasea cu aproape sapte miliarde de lei pe cea a societatii concurente. Ceea ce s-a intimplat in Vilcea reprezinta doar un exemplu al modului in care sint cheltuiti banii proveniti de la institutiile europene. „Mirosind“ ca astfel de cazuri nu sint intimplatoare, autoritatile centrale vor declansa un control de proportii la toate agentiile Sapard din tara, inclusiv la cea din Craiova, unde anchetatorii sint asteptati sa soseasca in aceasta saptamina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS