16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Tovarasii“ din PSD vorbesc despre innoirea partidului

„Tovarasii“ din PSD vorbesc despre innoirea partidului

Asa cum se astepta, Congresul PSD s-a dovedit a fi unul de unitate, de regrupare in jurul acelorasi „grei“ ai partidului. Desi punerea in scena a fost moderna si grandioasa, iar pe holuri te intimpinau tinere cu alura de fotomodele si cu fustite de-o palma, in sala se respira un aer care amintea de partidul unic. Ridicari de mina la unison, aplauze furtunoase, nimeni impotriva propunerilor sefului de sedinta, Ion Iliescu. Care, desi la acel moment era doar un simplu membru de partid, a preluat natural conducerea prezidiului Congresului. Cu aceeasi naturalete a condus sala spre votarea numeroaselor comitete si „structuri de lucru“ necesare desfasurarii adunarii, probabil in virtutea unor reflexe dobindite pe vremea cind era activist PCR. Se pare insa ca Ion Iliescu a intrat prea mult in atmosfera, pentru ca, atunci cind a trebuit sa-i dea cuvintul fostului premier, i-a spus „tovarasul Adrian Nastase“.


Sala a izbucnit in ris, iar Iliescu a zimbit si a incercat sa se scuze pe motiv ca acest apelativ este folosit in Internationala Socialista. A fost insa acoperit de aplauze, care au continuat si in momentul in care a intervenit Nastase si s-a adresat salii cu „dragi prieteni, dragi camarazi sau cum vreti sa traducem“.


Atmosfera de Congres de trista amintire a fost intarita si de ordinea de zi plina de numeroase Rapoarte ale Consiliului National si ale diferitelor comisii, de documente de partid si de rezolutii. Toate menite doar sa plictiseasca cei 1.600 de delegati pina la punctul culminant al serii, alegerea conducerii centrale a partidului.


Nastase: „Sa iesim impreuna la bataie“


Interventia lui Adrian Nastase, aflat in ultima zi la presedintia PSD, a fost o reluare a discursurilor din perioada 2000-2004, privind realizarile guvernului sau, si a atacurilor pesediste din ultimele patru luni la adresa guvernului Tariceanu. „Actuala putere este dispusa sa sacrifice dezvoltarea, pentru a-si satisface clientela politica“, a acuzat Nastase. El a spus ca aceia care sint acum la putere nici macar nu sint liberali, ci practica un „liberalism conservator“. Ceea ce pare insa ca il deranjeaza cel mai mult pe Nastase sint acuzele, in principal de coruptie, pe care liberalii si democratii le-au adus PSD. De aceea, el le-a cerut pesedistilor sa iasa la lupta. „Am observat ca unii dintre colegii nostri refuza sa iasa la bataie, prefera sa stea pititi. Nu avem motive sa stam tacuti si speriati. Sa iesim impreuna la bataie!“, i-a indemnat el. Cit despre faptul ca nu a incercat sa ramina la sefia partidului, Nastase a spus ca nu este vorba despre lipsa de curaj, ci despre posibilitatea „scindarii partidului in doua grupuri omogene“. „Ar fi bine din punct de vedere cosmetic, dar ar insemna intrarea in liga a doua a politicii nationale“, a argumentat el. Nastase vrea sa evite astfel situatiile din 1992, cind din FSN s-a desprins PD-ul lui Roman, si din 1997, cind Melescanu a plecat din partid si a format ApR.


La 75 de ani, Iliescu vrea sa revigoreze partidul


Discursul lui Ion Iliescu a pastrat tonul puternic, hotarit, de activist, pe care il avusese la conducerea sedintei. In plus, continutul discursului, in care vorbea despre „procesul de reinnoire si revigorare a partidului“, contrasta flagrant cu cei 75 de ani ai celui care vrea sa conduca in urmatorii doi ani PSD. Iliescu a facut apel la unitate in partid si a spus despre el insusi ca poate fi un factor de „coagulare“ in PSD. „Sa lucram impreuna pentru reusita proiectelor noastre si pentru binele comun al natiunii, chiar daca avem opinii diferite in probleme punctuale. Ideea de unitate in diversitate este valabila si pentru partidul nostru“, a conchis Iliescu.


Votul secret pentru conducerea centrala a partidului s-a desfasurat joi seara, dupa inchiderea editiei, insa ultimele informatii aratau ca drumul lui Ion Iliescu spre al treilea mandat la sefia PSD nu va fi usor. Pe parcursul zilei au circulat zvonuri ca Iliescu ar putea chiar sa se retraga din competitie din cauza ca sustinatorii sai s-au imputinat. Sprijinul politic al lui Geoana crescuse, dupa ce, pe linga sustinerea majoritatii filialelor ardelene, mai capatase si pe cea a altor organizatii.


Un exemplu este cea a lui Marian Oprisan, din Vrancea, care dispune de o organizatie extrem de disciplinata. O lupta interesanta se anunta si pentru presedintia executiva, unde Nastase are un concurent foarte puternic in persoana lui Sorin Oprescu, el putind deveni vulnerabil daca tandemul cu Iliescu se rupe. In schimb, Miron Mitrea nu pare sa aiba emotii in obtinerea postului de secretar general, iar cele 11 locuri de vicepresedinti vor fi destule pentru „greii“ partidului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII