6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePD vrea anticipate, chiar cu riscul de a ajunge in opozitie

PD vrea anticipate, chiar cu riscul de a ajunge in opozitie

Solutia pe care PD o vede pentru a transa problema instabilitatii guvernamentale, care a inceput sa se faca simtita mai ales in Senat, unde a fost ratata deja adoptarea citorva legi, este declansarea alegerilor anticipate imediat dupa semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, pe 25 aprilie. Declaratia apartine actualului presedinte interimar al PD, Emil Boc, si a fost facuta in cadrul emisiunii „Actualitatea altfel“ de la Radio Delta RFI.


„Solutia pe care PD o are si o vede este convocarea alegerilor anticipate pentru a transa definitiv acest subiect, pentru a sti foarte clar cine e la putere si cine e in opozitie“, a declarat Boc, recunoscind ca exista riscul ca partidul sa treaca in opozitie.


„Este si o provocare, recunosc. Niciodata nu poti sa stii ce se va intimpla in mintea electoratului si ce decizie va lua acesta. Dar, din perspectiva deciziei politice si a eficientei pragmatice pentru România, cred ca aceste alegeri pot rezolva definitiv aceasta problema: cine va guverna in România si isi va asuma responsabilitatea? Nu vrem sa ajungem in 2008 si sa spunem: nu am putut sa ne punem in practica legile noastre pentru ca nu ne-a permis PUR-ul sau UDMR-ul. Noi ne asumam responsabilitatea si chiar riscul de a trece in opozitie“, a declarat liderul democrat.


Boc s-a declarat de partea presedintelui Basescu, cel mai aprig sustinator al anticipatelor: „Eu sint partizanul alegerilor anticipate; o recunosc cu toata convingerea. Si ma pronunt pentru transarea clara, fara echivoc, imediat dupa 25 aprilie, a problemei alegerilor anticipate“.


România nu poate fi integrata in UE cu o majoritate de doua voturi in Senat


Interesul national, reprezentat de integrarea in Uniunea Europeana, este principalul motiv pentru care liderul democrat prefera alegerile anticipate: „Nu credem ca România poate fi integrata in UE cu majoritati de numai doua voturi – cum e acum in Senat – adica tot timpul sa tremuri ca un proiect de lege ar putea sa cada. E nevoie de o majoritate confortabila, care sa iti confere suportul politic pentru a putea indeplini angajamentele de aderare a României la UE. Avem de facut foarte mult pina la 1 ianuarie 2007, pentru a fi siguri ca nu se aplica clauza de salvgardare“.


Invocarea unei guvernari coerente in vederea aderarii la UE ca argument pentru declansarea anticipatelor este cel putin discutabila, in conditiile in care comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat ca, desi este o problema interna a României, optiunea pentru alegeri anticipate nu este recomandata, guvernul neavind voie sa piarda nici o secunda in cursa pentru intrarea in UE, la 1 ianuarie 2007. Iar calculul ca, o data cu semnarea tratatului, nu se mai poate intimpla nimic este gresit, aderarea putind fi aminata pentru 2008 fie prin activarea clauzei de salvgardare, pe motivul neindeplinirii angajamentelor asumate, fie ca urmare a neintelegerilor dintre parlament si consiliul de ministri pe tema sumelor acordare in perioada 2007-2013 României si Bulgariei. Ramine de vazut cum se vor intelege democratii cu partenerii lor liberali, care, prin vocea premierului Calin Popescu Tariceanu, in repetate rinduri au anuntat ca acest subiect nu este o prioritate pentru ei. Asta si in conditiile in care actualul prim-ministru si-ar putea pierde functia din executiv, chiar si in cazul unei victorii in alegeri, in favoarea lui Theodor Stolojan, favoritul lui Basescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS