17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de morti din Dolj „primeau“ pensie de nevazatori

Zeci de morti din Dolj „primeau“ pensie de nevazatori

• Cazul este in cercetari la IJP Dolj care va stabili valoarea prejudiciilor si vinovatii • Secretarul general al Consiliului Judetean Dolj, Gheorghe Barbarasa, este cercetat penal impreuna cu comisia de expertiza medicala


Directia Judeteana de Asistenta Sociala (DJAS) din subordinea Consiliului Judetean (CJ) Dolj este in plin scandal al platilor nelegale facute catre nevazatori. In urma unor sesizari, mai multe organe de cercetare, printre care auditul intern al institutiei si politia judeteana cerceteaza modul in care au putut primi mai multi ani pensie de nevazatori persoane decedate. Cele aproximativ 3.000 de dosare sint luate in aceste zile la puricat, platile fiind sistate pina la definitivarea anchetei. Cu toate ca persoanele implicate pastreaza secretul in acest scandal, subprefectul de Dolj, Ion Groza, a declarat ca a vazut o situatie preliminara a cercetarilor.


„Ancheta este in desfasurare la politie, asa ca mai asteptam pina la intocmirea unui raport final, deoarece in fiecare zi mai apar cazuri noi. Mi s-a prezentat pina acum un raport preliminar, pe care l-am dat insa inapoi pina la finalizarea cercetarilor. Din ce am vazut acolo este vorba despre 60-70 de persoane decedate care au primit pensie ca nevazatori. Si asta este situatia doar pe anul 2004. Se faceau plati de sase-sapte miliarde de lei pe luna pentru nevazatori“, a declarat Ion Groza.


Ploaie de reclamatii pe capul lui Barbarasa


Cornel Baloiu, seful Biroului de relatii cu publicul din cadrul DJAS Dolj, a declarat: „In prima faza, Serviciul de audit intern al CJ Dolj a verificat prin sondaj circa 80 de dosare ale nevazatorilor, in fiecare caz gasindu-se nereguli. Ulterior, ancheta a fost extinsa. In prezent, pe listele aflate in plata se gaseau zeci de morti. Pina in prezent, 50% dintre dosarele verificate au fost gasite in neregula“. Cu toate ca nu recunoaste nici o implicare, cel care ar fi trebuit sa vegheze la respectarea legii in aceasta problema este si secretarul general al CJ Dolj, Gheorghe Barbarasa, care este presedintele colegiului director al DJAS. In ultimele zile, Barbarasa se da foarte ocupat, refuzind sa discute cu presa sub pretextul ca are foarte mult de lucru. De altfel, pe numele secretarului general al CJ Dolj la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj este inregistrat un dosar penal (137/p/2005), in care acesta este reclamat alaturi de comisia de expertiza a persoanelor cu handicap, cazul aflindu-se in cercetari la politie. Barbarasa este cercetat administrativ si de Corpul de control al MAI, in urma reclamatiilor unor consilieri judeteni.


Aproximativ un miliard de lei, de recuperat de la falsii nevazatori


Reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj au declarat ca au de recuperat pentru cele citeva luni din anul 2005 debite de peste 800 de milioane de lei de la persoane care figurau cu handicap vizual si aproximativ 151 de milioane de lei, reprezentind indemnizatii pentru insotitorii acestora. In prezent, dupa declaratia reprezentantilor DDFSS Dolj, se afla in plata 2.417 dosare pentru persoane cu handicap vizual. Directorul executiv al DDFSS Dolj a declarat ca institutia pe care o conduce nu are nici un fel de legatura cu banii acordati necorespunzator, deoarece Directia Muncii are rolul de sistare, modificare si punere in plata a banilor doar pe baza deciziilor primite de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Drepturile Copilului (DGASDC) Dolj. „Noi punem in plata doar deciziile primite de la Directia de Asistenta. Este vina lor ca au constituit necorespunzator dosarele si ca astfel s-au pierdut sume importante de bani. Nici macar in urma reevaluarii pe care au inceput-o nu au intocmit dosarele corect, pentru ca in continuare sint descoperite nereguli. Recuperarea debitelor este de competenta Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala. Cei de la Directia de asistenta sociala degeaba ii invinuiesc pe angajatii Directiei muncii. Noi nu am facut decit sa repartizam banii pe baza actelor trimise de ei. Pina acum un an, indemnizatiile pentru handicap vizual erau platite de Asociatia Nevazatorilor din Craiova, care este o institutie neguvernamentala. Consideram ca de aici au pornit problemele, desi reprezentantii acestei asociatii insista ca ei au verificat toate persoanele“, a precizat Virgil Dragomirescu, director executiv in cadrul DDFSS Dolj.


Anul trecut au existat debite de peste 300 de milioane de lei


Reprezentantii DDFSS Dolj ii considera vinovati pentru acordarea fabuloaselor sume asa-zisilor nevazatori in primul rind pe reprezentantii DGASDC, apoi pe membrii comisiei de expertiza medicala pentru incadrare in grad a persoanelor cu handicap, dar si primariile comunelor care erau obligate sa anunte decesele persoanelor cu handicap, pentru sistarea platilor. Reprezentantii Directiei muncii ii includ in acest „lant al slabiciunilor“ si pe angajatii postei, care s-au ocupat cu distribuirea banilor. „Noua conducere a Directiei de Asistenta Sociala, in momentul in care a preluat institutia de la directorul Vila, trebuia sa constate toate neregulile. S-au asezat in functii de conducere intr-o inconstienta totala, fara sa inventarieze si sa monitorizeze toate dosarele. Persoanele cu handicap veneau periodic la comisia de expertiza medicala sau trebuia sa fie verificate de aceasta. Am fost pusi in fata faptului implinit cind membrii comisiei de expertiza scoteau din grad anumite persoane, dar trimiteau decizia de reincadrare cu intirziere, dupa ce noi dadeam deja drumul la bani. Cind primeam noua decizie, sistam acordarea drepturilor banesti, dar trebuia sa le recuperam pe cele deja trimise. Anul trecut, am avut de recuperat debite de aproximativ 300 de milioane de lei, din care pina in prezent am recuperat aproape 80%“, a precizat directorul DDFSS Dolj.


Rudele nevazatorilor decedati au primit in continuare indemnizatiile


Dragomirescu a declarat ca a propus secretarului consiliului judetean, Gheorghe Barbarasa, si Gabrielei Nituica, directoarea DGASDC Dolj, sistarea tuturor platilor pina la clarificarea si reevaluarea tuturor dosarelor nevazatorilor, insa acestia au refuzat. „Singura modalitate de sistare a banilor de catre Directia muncii este in momentul in care ni se returneaza indemnizatiile de catre posta pe motiv ca persoana a decedat intre timp. Posta este harnica la «adunat» bani si repartizat, am avut prea putine situatii de returnare a banilor. Dar, oricum, pentru nevazatori semneaza in general rudele acestora. Am «surpriza» ca rudele sa incaseze banii chiar si dupa moartea beneficiarilor“.


Singura posibilitate de recuperare a debitelor este pe cale juridica, dar numai in cazurile in care beneficiarul traieste sau a primit mai multe pensii. „In cazul in care persoanele au decedat, reprezentantii Directiei muncii se vor adresa Directiei Generale de Asistenta Sociala Dolj, care este, de fapt, vinovata de toate neregulile descoperite“, a mai spus Virgil Dragomirescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS