17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenta, somat sa devina profitabil

Spitalul de Urgenta, somat sa devina profitabil

La intilnirea de luni de la Bucuresti cu directorii de spitale, ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, nu a taiat capete, nu a amenintat si nu a dat ultimatumuri, sustine directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.


Florin Petrescu, singurul director de spital din Dolj invitat la Bucuresti – „gratie“ celor 100 de miliarde de lei datorii acumulate pina in 2005 de unitatea sanitara pe care o conduce -, sustine ca, de fapt, ministrul nu a vrut decit sa discute cu conducerile spitalelor pentru a gasi o cale in vederea achitarii acestor datorii si solutii pentru ca spitalele sa devina profitabile, nicidecum sa schimbe directori, asa cum se asteptau multi: „Trebuie sa-i dezamagesc pe cei care se asteptau ca ministrul sa-mi semneze demisia si sa-i anunt ca o sa mai ramin o vreme in acest post, indiferent daca le convine sau nu“.


Cit despre modalitatile prin care cel mai mare spital din Oltenia isi va achita datoriile catre furnizori pina la sfirsitul lunii in curs, in conformitate cu ordinul ministrului sanatatii, Florin Petrescu a spus: „Spitalul de Urgenta avea datorii restante din 2003 si 2004. Pentru 2003, toate datoriile au fost achitate, ultima transa, de opt miliarde de lei – care erau de fapt datorii preluate de spital in contul programului de diabet – fiind platita in urma cu aproximativ doua saptamini. Cit priveste datoriile pe 2004, avind in vedere faptul ca in primul trimestru al acestui an spitalul a realizat servicii mai multe, a caror valoare a depasit cu aproximativ zece miliarde de lei serviciile efectuate in aceeasi perioada a anului trecut, saptamina aceasta vom putea plati contravaloarea materialelor sanitare achizitionate si neachitate la finele lui 2004. Tot in aceasta saptamina, din veniturile inregistrate vom reusi sa platim si o cota parte din datoriile la medicamente si materiale sanitare, cu plata la 180 de zile“.


Optimiste calcule, insa acestea nu rezolva decit o mica parte a problemei, spitalul raminind in continuare cu 82% dintre datorii neachitate. Directorul a lasat insa de inteles ca aceste sume sint destul de mici comparativ cu datoriile altor unitati spitalicesti din tara, fiind „doar“ echivalentul bugetului pe doua luni al unitatii sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII