16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru firme din Olt, amendate pentru afacerile necurate cu cupoane agricole

Patru firme din Olt, amendate pentru afacerile necurate cu cupoane agricole

Comisarii Garzii Financiare Olt au demarat o ampla serie de controale la toti furnizorii de ingrasaminte, seminte si pesticide care livreaza marfa in schimul bonurilor valorice. Inspectorii financiari s-au autosesizat dupa ce Directia Agricola Olt, dar si alte filiale din tara au alertat institutiile de control ale statului asupra faptului ca mai multi furnizori profita de cupoanele valorice pentru agricultori si practica preturi prohibitive. Pina in prezent, au fost depistati patru agenti economici din orasul Caracal si zona limitrofa.


Potrivit lui Damian Tanasescu, seful Garzii Financiare Olt, comisarii au constatat ca pentru livrarile de ingrasaminte contra bonurilor valorice nu au fost intocmite facturi fiscale pentru fiecare beneficiar, potrivit legii.


„Agentii economici in cauza s-au multumit ca, in astfel de situatii, sa elaboreze niste centralizatoare, care erau urmate de facturi fiscale pe care era inscrisa mentiunea «cumparatori diversi», lucru interzis de lege. Cind am comparat preturile practicate in decembrie 2004 cu cele de dupa aprobarea subventiilor agricole din acest an, la sfirsitul lui martie si inceputul lunii aprilie, am descoperit o crestere a adaosului comercial de pina la 53%. Cresterea preturilor la produsele agricole in cauza nu se justifica din punct de vedere economic“, a spus Tanasescu.


Comisarili financiari au descoperit ca agentii economici practicau preturi preferentiale atunci cind incheiau tranzactia cu producatorii agricoli. Cei care achitau in numerar contravaloarea produselor agricole cumparate de la furnizori beneficiau de un pret mult mai scazut decit cei care veneau cu cupoane agricole. Agentii economici in cauza au fost sanctionati de Garda Financiara cu amenzi contraventionale in suma de 69 milioane de lei. Controalele comisarilor financiari la firmele din acest sector vor continua pina la sfirsitul lunii mai. Directia Agricola Olt a solicitat ministerului de resort peste 1.650.000 de cupoane agricole pentru a le distribui producatorilor agricoli, valoarea acestora depasind 35 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS