17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC Cin Company SRL - o alta teapa a lui Dilgoci

SC Cin Company SRL – o alta teapa a lui Dilgoci

• Constantin Dilgoci i-a promis asociatului sau ca-i da bani pentru deschiderea unei televiziuni • In cele din urma a lasat firma cu datorii de miliarde de lei • Printre pagubitii lui Dilgoci figureaza si SC Oltchim SA Rimnicu Vilcea, care are de recuperat peste sapte miliarde de lei


Despre neregulile financiar-contabile descoperite de autoritatile statului si de partenerii cu care a facut afaceri Constantin Dilgoci s-ar putea scrie un roman. Zeci de miliarde de lei datorii la bugetul consolidat al statului, facturi neplatite la fel de mari catre furnizori, acesta este tabloul general al afacerilor patronate de Costi Dilgoci, care „a reusit“ in doar citiva ani sa puna pe butuci mare parte din afacerile incepute, lasindu-i totodata pe „partenerii“ sai cu ochii in soare. O parte dintre ei s-au adresat instantei, altii au facut plingere la politie, dar pina acum nici un fir de par nu i s-a clintit lui Dilgoci, care pare sa aiba relatii alese pe sprinceana in rindul politistilor si procurorilor doljeni. Dosarele instrumentate de organele de ancheta par sa se fi impotmolit in itele intereselor legate de bani si influenta, in timp ce datoriile de milioane de euro acumulate de Dilgoci cresc pe zi ce trece, cu putine sanse de a fi recuperate, chiar daca institutiile statului ar iesi din amorteala si si-ar face datoria in perioada urmatoare.


Constantin Dilgoci are afaceri in mai toate domeniile stabilite de codul CAEN, de la turnatorii de fonta si produse chimice pina la procesarea carnii. Pentru ca nu se simtea implinit, patronul SC Tufon SA, societate aflata in proces de declansare a procedurii de reorganizare judiciara si faliment, a dorit in urma cu aproape trei ani sa intre si in domeniul mass-media. Asa ca s-a orientat pe piata, cautind o firma de profil pe care a si gasit-o la sfirsitul anului 2001. Cunoscuta in Craiova sub numele de Cin Company, societatea a intrat practic sub aripa lui Dilgoci in ianuarie 2002, cind asociatul unic al firmei, Ion Chirita, i-a cesionat lui SC CD Group Industries 80% din capitalul social. Motivul a fost simplu. Chirita voia sa puna in functiune in Craiova o instalatie comunitara de televiziune prin cablu pentru retransmiterea televiziunilor terestre si prin satelit, avind totodata si un canal propriu cu denumirea TV Cin. Pentru ca nu avea banii necesari, Chirita s-a asociat cu firma lui Dilgoci, CD Group Industries, care i-a promis ca va veni cu fondurile necesare. Nu numai ca acesta nu a venit cu banii promisi, dar a inceput sa faca altfel de afaceri decit erau trecute in obiectul principal de activitate, si anume activitati de televiziune. In schimb, societatea cu pricina a inceput sa cumpere carne de pui pentru procesare, fara ca fostul actionar unic si proaspatul asociat sa aiba habar de ceea ce se intimpla. In felul acesta, firma lui Dilgoci a acumulat datorii de miliarde de lei catre bugetul de stat si catre furnizori, in prezent aflindu-se in stare de insolventa.


Oltchim isi vrea banii inapoi


In actul constitutiv al SC Cin Company SRL, cei doi asociati, CD Group Industries si Ion Chirita, l-au numit ca administrator pe Alin Giuca, omul de incredere al lui Dilgoci. Acesta urma sa faca toate demersurile pentru obtinerea licentei de televiziune din partea Consiliului National al Audiovizualului, condus la acea data de Serban Madgearu. Visul actionarului majoritar, de a avea televiziune prin cablu, s-a naruit in aprilie 2002, cind CNA a considerat ca documentele depuse la dosar sint „o inselare a bunei credinte a semnatarilor listei certificata de primar, prin inducerea in eroare a acestora“, iar oferta nu era „serioasa“, dupa cum se mentioneaza in raspunsul trimis pe adresa Cin Company de catre reprezentantii CNA. In urmatorii doi ani, societatea s-a angajat in mai multe afaceri, una dintre ele aducindu-i si un proces in urma caruia Cin Company ar putea fi declarata falimentara ca urmare a unei datorii de 7,3 miliarde de lei catre SC Oltchim SA Rimnicu Vilcea. Intr-o sentinta datata 21 mai 2004, sectia comerciala a Tribunalului Vilcea a obligat firma lui Dilgoci sa plateasca cele peste sapte miliarde de lei si cheltuielile de judecata de o suta de milioane de lei. Oltchim a apelat la instanta pentru a-si recupera banii, deoarece Cin Company a cumparat de la societatea din Vilcea produse din carne de pasare care trebuia achitate prin compensare. Conform celor inscrise in motivatia Oltchim, Cin Company nu a respectat termenele de plata stabilite, depunind la dosar facturile fiscale emise. Pentru solutionarea pe cale amiabila, Oltchim a chemat-o pe Cin Company la conciliere directa, dar aceasta nu s-a prezentat si nici nu a comunicat motivul refuzului de plata. Nemultumita de decizia Tribunalului, firma lui Dilgoci a facut apel la Curtea de Apel Pitesti, unde a pierdut din nou,deoarece instanta a anulat apelul din cauza faptului ca nu era timbrat. Oltchim s-a vazut nevoita sa revina pe scarile Tribunalului, unde a depus in februarie 2005 o cerere de reorganizare judiciara si faliment. „Intrucit debitoarea datoreaza aceasta creanta din anul 2003 si nu a reusit sa achite nici o suma din debit, consideram ca se afla in incetare de plati“, se arata in cererea adresata Tribunalului din Dolj.


Cin Company – datoare si la stat


Nu numai Oltchim se chinuieste sa-si recupereze de la firma controlata de Dilgoci banii care i se cuvin. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a trimis pe adresa Cin Company, in martie 2004, o somatie de plata prin care avertiza societatea ca are de plata catre bugetul consolidat al statului peste trei miliarde de lei. Somatia finantelor a venit ca urmare a unui control efectuat de doi inspectori din cadrul Serviciului de Control Fiscal, care au descoperit mai multe nereguli financiare la Cin Company. In anul 2003, inspectorii au constatat ca firma si-a diminuat profitul impozabil cu 440 de milioane de lei ca urmare a inregistrarii eronate a unor cheltuieli de exploatare si a calcularii eronate a impozitului pe anul 2003. 363 de milioane de lei fusesera inregistrate de firma lui Dilgoci ca transport auto efectuat de catre Vest Invest Grup, actionar majoritar la SC Tufon SA. Desi inspectorii au cerut documentele justificative pentru transport, acestia au primit doar foi de parcurs, comunicindu-li-se ca transportul a fost efectuat pentru achizitionarea de cereale. „Mentionam ca in aceasta perioada societatea are o singura aprovizionare de cereale in 15 iunie 2003 din comuna Seaca, iar pe foaia de parcurs era traseul Craiova, Slobozia, Constanta, Craiova“, se arata in procesul-verbal de control. Alte 320 de milioane de lei au fost inregistrate in contabilitate sub forma „consultanta studii marketing“, desi la control reprezentantii firmei nu au prezentat nici o situatie de lucrari, raport de lucru sau orice material din care sa rezulte cheltuielile efectuate. La finalul controlului, inspectorii fiscului i-au pus in vedere lui Cin Company ca are de plata catre stat 1,3 miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte o reprezinta impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata.


Chirita si-ar dori sa nu-l fi cunoscut pe Dilgoci


Afacerile si datoriile pe care le-a lasat in urma firma lui Dilgoci ar putea cadea in circa celuilalt asociat, Ion Chirita, care, desi are 20% din capitalul social al firmei, nu mai stie nimic despre activitatea societatii inca din primele luni de functionare. Cu toate acestea, politistii craioveni i-au cerut acestuia, imediat dupa controlul efectuat de finantele doljene, sa dea o declaratie in care sa explice ceea ce s-a intimplat cu SC Cin Company. Pe 28 aprilie 2004, Chirita le-a explicat organelor de ancheta ca s-a asociat cu CD Group Industries cu scopul de a infiinta in Craiova televiziune prin cablu. „Am cesionat 80% din capitalul social pentru faptul ca asociatul a promis ca vine cu toata suma de bani, iar eu cu documentatia si cu contributia de organizare a acestei activitati. Dupa patru luni de la aceasta asociere, pe linga faptul ca nu s-a realizat nimic din ce s-a planificat, asociatul (CD Group Industries -n.r.) a folosit societatea in alte activitati de care nu am avut cunostinta. Tot dupa aceasta perioada a incercat sa ma dea afara din spatiul in care imi desfasuram activitatea initial. Atunci mi-am dat seama ca nu a fost un om de cuvint. Din data de 16 ianuarie 2002 si pina in prezent nu cunosc nimic din activitatea Cin Company pentru faptul ca nu s-a dorit de catre administratorul Alin Giuca si ulterior de Ion Ciobanu sa ma instiinteze“, a scris negru pe alb Ion Chirita, pe 28 aprilie 2004. Conform spuselor sale, in primavara anului 2003 a facut o adresa oficiala in care cerea intrunirea asociatilor, dar ca nu s-a prezentat nimeni.„La sfirsitul anului 2003 am fost convocat la sediul Tufon Craiova pentru adunarea generala a asociatilor Cin Company, avind pe ordinea de zi schimbarea administratorului Alin Giuca. M-am prezentat si am cerut sa studiez actele, dar nu mi-au aratat nimic. Acum sint constient ca firma la care am fost asociat unic prin asociere cu CD Group Industries a devenit o firma capusa a asociatului majoritar, Constantin Dilgoci“, precizeaza Chirita in declaratia data anchetatorilor. CD Group Industries a trecut de-a lungul timpului prin mai multe transformari. Daca initial administrator era Alin Giuca, iar ulterior, Ion Ciobanu, incepind cu 1 aprilie 2004, societatea si-a schimbat denumirea in Miva Invest cu sediul in cartierul 1 Mai la parterul unui bloc. Aceasta a ramas si adresa finala, deoarece firma s-a mutat din strada Unirii 21B, in Prelungirea Caracal 115, acolo unde este cartierul general al firmelor lui Dilgoci. Conform datelor Registrului Comertului, Miva Invest este detinuta de o persoana fizica, Constantin Alin Oncica, in prezent administrator al Cin Company si SC Mivavami SRL. Aceasta din urma il are ca actionar unic tot pe Oncica Alin, care indeplineste si functia de administrator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS