17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColonelul Sprinceana, fostul comandant al UM 01414 Filiasi, retinut de politie

Colonelul Sprinceana, fostul comandant al UM 01414 Filiasi, retinut de politie

• Emil Sprinceana, sotul unei judecatoare de la Judecatoria Craiova, este acuzat de complicitate la furt si taierea fara drept a peste 200 de copaci din curtea unitatii militare pe care o conducea • Impreuna cu el au mai fost retinuti ieri padurarul Ilie Rascacea, seful de district al acestuia din cadrul Ocolului Silvic Filiasi, Nicolae Trusca, si patronul firmei SC BRIN COMFOREST SRL Craiova, Iulian Bivolaru


Parchetul de pe linga Judecatoria Filiasi, in strinsa colaborare cu politistii din localitate, au operat ieri primele retineri in dosarul padurii disparute din curtea depozitului de armament si munitie UM 01414 Filiasi. Politistii i-au incatusat pe padurarul Ilie Rascacea, seful de district, Nicolae Trusca, din cadrul Ocolului Silvic Filiasi, patronul firmei SC BRIN COMFOREST SRL Craiova, Iulian Bivolaru, si pe locotenent-colonelul in rezerva Emil Sprinceana, fostul comandant al UM 01414 Filiasi. Masura retinerii a fost dispusa dupa ce procurorii si politistii din Filiasi au audiat peste 300 de persoane in acest dosar penal, cu numarul 356/P/2004, in care a fost efectuata si o ampla expertiza de specialitate. Conform acestei expertize, din curtea UM 01414 Filiasi, care are regim deosebit, deoarece functiona ca depozit de armament si munitie, au fost taiati ilegal peste 200 de arbori, cu un volum de aproximativ 650 mc si o valoare estimativa a prejudiciului de circa 2,7 miliarde lei.


Din curtea celei mai bine pazite unitati militare din Oltenia a disparut o padure


Cotidianul nostru a prezentat in paginile sale povestea incredibila a ceea ce ar putea fi considerat „furtul secolului“, nu atit prin valoarea prejudiciului – peste 2,7 miliarde lei – cit mai ales datorita locului in care s-a savirsit fapta. Este vorba despre disparitia unei… paduri si nu de oriunde, ci din curtea celei mai bine pazite unitati militare din Oltenia – depozitul de munitie si armanent al UM 01414. Din noiembrie 2003 si pina in primavara anului 2004, au fost taiati ilegal si au disparut misterios peste 200 de copaci – stejar si frasin, multi dintre ei cu diametrul mai mare de un metru. Culmea este ca nimeni nu stia nimic, militarii aruncind vina pe silvicultori, iar silvicultorii sustinind ca lemnele au fost subtilizate de militari. Cert este ca, desi zeci de camioane s-au plimbat pe poarta bine pazita a depozitului de munitie si armament, masinile incarcate cu lemne nu apar in nici o evidenta, de parca s-ar fi teleportat in neant.


Oamenii legii au descoperit neregulile din incinta UM 01414 Filiasi cu un an in urma, oprind pentru un control de rutina citeva camioane pline cu lemne, ce se indreptau cit mai discret posibil catre fabrici de cherestea din judetul Brasov. Documentele de insotire a marfii „scirtiiau“, asa ca politistii au confiscat incarcatura si au inceput investigatiile, pentru a afla de unde fusesera taiati ilegal stejari si frasini.


Cam in aceeasi perioada, in baza unei dispozitii date de conducerea Directiei Silvice Craiova, doi angajati ai Ocolului Silvic Filiasi au efectuat un control in cantonul 18 Filiasi, al carui sef era padurarul Ilie Rascacea. Comisia de control, compusa din Florentin Popescu si Carmen Sterfenitu, a descoperit in padurea gestionata de Rascacea un adevarat dezastru: 216 copaci – din speciile stejar si frasin – au fost taiati ilegal, in urma lor raminind numai cioturile. Culmea este ca 206 dintre arborii disparuti se aflau in incinta UM 01414 Filiasi. Copacii, desi se aflau in interiorul celor doua rinduri de gard al unitatii, erau oficial in administrarea, gestionarea si paza padurarului amintit, care avea dreptul sa patrunda oricind pe poarta unitatii pentru a supraveghea vegetatia forestiera.


Prejudiciul calculat atunci de silvicultori era enorm: circa 650 de metri cubi de masa lemnoasa, care ar fi putut fi transportata doar cu vreo 50-60 de camioane ori de citeva sute de carute. Valoarea prejudiciului depasea 2,7 miliarde lei la pretul pietei, insa furnirul care ar fi fost obtinut din acesti arbori – cei mai multi dintre ei cu grosimi de peste un metru – ar fi adus un profit de peste zece miliarde.


Militarii au pus bete-n roate organelor de ancheta


Asa au aflat oamenii legii din Filiasi despre incredibilul furt de lemne savirsit in curtea unui depozit de munitie al armatei. Parchetul de pe linga Judecatoria Filiasi a demarat cercetarile in dosarul nr. 356/P/2004. Procurorii si politistii au avut parte in timpul desfasurarii investigatiilor de mai multe „strimbe“ din partea militarilor. Spre exemplu, au fost tinuti la poarta unitatii vreme de… doua saptamini, pina sa li se permita accesul pentru a verifica daca toti cei 206 arbori din incinta UM 01414 au fost, intr-adevar, taiati si furati. Li s-au cerut tot felul de autorizatii, pentru a avea acces pe poarta depozitului de armament si munitie, desi, dupa cum mentiona col. Gelaledin Nezir, fostul purtator de cuvint al MApN, „pentru ca politia si Parchetul sa intre in unitate, comandantul era suficient sa anunte telefonic esalonul superior“. Oamenii legii se asteptau, insa, la asemenea bete-n roate din partea militarilor, din moment ce unul dintre suspecti in cazul fabulosului furt de lemne era chiar comandantul UM 01414, lt.col. Emil Sprinceana. Trebuia sa fie lamurita si chestiunea accesului in incinta unitatii a drujbistilor si a mijloacelor de transport cu care au fost transportati copacii taiati ilegal. Pentru ca, dupa cum reiese din registrele de acces in unitate, taietorii de lemne au intrat si au iesit pe poarta ca la ei acasa, insa, masinile incarcate cu lemne… nu prea apar, ca si cind arborii s-ar fi teleportat dincolo de gardurile unitatii militare. Registrele de acces au fost ridicate de politisti si procurori, pentru a preintimpina masluirea lor de catre militari.


Cind si-a dat seama ca ancheta se apropie vertiginos de el, colonelul Sprinceana – a carei sotie este magistrat la Judecatoria Craiova – a simtit brusc nevoia unui concediu de odihna, pentru ca, la intoarcerea din concediu, sa-si ceara pensionarea. Trecut in rezerva, nu a scapat de bratul lung al justitiei, fiind retinut ieri, impreuna cu padurarul Rascacea, seful acestuia si patronul firmei care a preluat arborii taiati ilegal.


Prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Filiasi, Marin Rogoveanu, a confirmat luarea masurii de retinere pentru 24 de ore impotriva celor patru, insa nu a putut oferi mai multe amanunte, intrucit cercetarile continua in acest dosar, pentru stabilirea si punerea sub acuzare a tuturor celor care au desfasurat activitati infractionale in cazul padurii „disparute“. Investigatia procurorilor si politistilor din Filiasi merge mai departe, nefiind clarificata in totalitate destinatia copacilor taiati ilegal. Pina una-alta, cei patru vor fi prezentati astazi magistratilor de la Judecatoria Filiasi, cu propunere de arestare preventiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS