10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate80% din indemnizatiile doljenilor, blocate in conturile postei

80% din indemnizatiile doljenilor, blocate in conturile postei

Indemnizatiile pensionarilor, somerilor, persoanelor cu handicap, alocatiile copiilor, precum si serviciile financiare, transferurile si operatiunile realizate prin intermediul Postei Române au fost suspendate, incepind de ieri. Toate oficiile postale au fost inchise, salariatii Postei Române intrind in greva generala pe o perioada de zece zile, solicitind majorarea salariilor cu 16%. Aproximativ 80% dintre doljeni, care isi primeau indemnizatiile prin intermediul postei, risca sa ramina de Paste fara bani.


Incepind de ieri, Posta Nationala Româna a intrat in greva generala. Desi salariatii aveau obligatia sa se prezinte la serviciu fara sa desfasoare insa operatiuni, majoritatea oficiilor postale din Craiova erau inchise, angajatii refuzind chiar sa informeze (multi in necunostinta de cauza -n.r.) oamenii in legatura cu data reluarii platilor. „Am auzit ca trebuie sa facem greva… In rest, nu stim nimic! Am inteles ca nu se lucreaza pina la noi ordine… Sindicatul ne spune“, a precizat una dintre angajatele Oficiului Postal nr. 11, de pe strada Maria Tanase, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.


Nemultumiti cu majorarea de 4%, sindicalistii cer „modestul“ 16%


Reprezentantii sindicali ai Postei Române, regiunea Craiova, au mentionat ca hotarirea de a intra in greva generala a fost luata in urma numeroaselor intilniri si discutii purtate la nivel national cu oficialitati din Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor, si Posta Româna, ramase fara nici un rezultat. „Greva este legala. Am incercat o negociere a salariilor, dar am primit o oferta modica, o crestere de doar 3%. Initial, noi am dorit o crestere de 18%, dar, dupa negocierile purtate cu reprezentantii institutiilor amintite, s-a luat hotarirea ca majorarea salariilor sa fie efectuata cu 16%. Am primit acordul Ministerului Muncii si al Ministerului Telecomunicatiilor, pentru ca in final majorarea ceruta sa fie respinsa de Ministerul de Finante, care a aprobat doar o crestere a salariilor cu maximum 4%. In judet sint 1.000 de salariati ai postei, dintre care aproximativ 80% au venitul minim pe economie sau salariul maxim de 4.500.000 de lei. Dorim sa primim modestul 16% la salariile actuale“, a spus Petre Mirea, lider de sindicat al Postei Române, filiala Craiova.


Mii de virstnici si persoane cu handicap risca sa nu aiba piine pe masa in ziua de Paste


Cu doar doua saptamini inainte de Sfintele Sarbatori de Paste, greva salariatilor postei paralizeaza intreaga activitate a bancilor, institutiilor statului, editurilor, transferurile de bani, cit si corespondenta nationala si internationala. Din cauza acestei greve, strategic organizata, in prag de sarbatori, au de suferit si virstnicii, al caror unic venit lunar este pensia. Virarea banilor de catre Casa Judeteana de Pensii Dolj in conturile postei a inceput de pe 14 aprilie, insa prea putini oameni si-au primit pensiile. Reprezentantii sindicali ai postei resping insa acuzatiile privitoare la incercarea de constringere si manipulare prin intermediul miilor de oameni care risca sa ramina fara bani. „Aproximativ 80% dintre persoanele care trebuie sa primeasca pensiile, somajul, indemnizatiile pentru handicap, alocatii etc. nu au primit banii. Ne pare rau ca au de suferit, dar noi nu avem de gind sa renuntam la solicitarea drepturilor cuvenite. Vom ramine in greva cel putin zece zile, iar, daca se va considera ca este ilegala lista noastra de revendicari, vom inceta greva pentru o perioada, vom reincepe activitatea, dupa care vom intra iar in greva. Este singura solutie sa obtinem banii. Vom lasa mii de persoane fara bani de Paste, dar si noi sintem in aceeasi situatie. De patru ani asteptam drepturile care ni se cuvin“, a declarat Nichi Motoi, lider de sindicat.


Promisiuni – de astazi, situatia va intra in normal


In ceea ce priveste contractele incheiate cu editurile de presa, nerespectate prin declansarea grevei generale de catre Posta Româna, reprezentantii acesteia au mentionat: „Corespondenta comerciala, mandatele, mesageria, cotidianele locale si nationale au ramas toate stocate in Centrul Regional de Tranzit Craiova. Daca ziarele au fost virate catre posta mai devreme de ora 0.00, acestea se afla in centrul nostru. La fel se intimpla si cu transferurile de bani atit online, cit si Western Union“, a mai spus Motoi.


Seful Directiei Regionale de Posta Craiova, Romeo Bologa, a mentionat ca greva era inevitabila, existind presiuni mari din partea salariatilor si sindicatului postei: „Este o situatie critica. Exista presiuni atit din partea angajatilor postei, cit si din partea cetatenilor care isi revendica platile care li se cuvin. Chiar acum se incearca gasirea unor eventuale posibilitati de incheiere a acestui conflict. Pina deseara speram ca situatia sa se rezolve, iar miine (marti – n.r.) sa reinceapa activitatea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU