20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTavanul Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova s-a prabusit

Tavanul Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova s-a prabusit

• Dezastrul s-a produs cu o ora inainte de inceperea repetitiilor • Tavanul din beton armat s-a lasat sub propria greutate, prabusindu-se peste scaune si culoarele de acces • In sala se afla in acel moment trompetistul Dumitru Stanescu


Tavanul salii de concerte a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova s-a prabusit ieri-dimineata, cu o ora inainte de inceperea repetitiilor. Orchestra simfonica urma sa se intruneasca la ora 10.00, pentru a incepe repetitiile in vederea spectacolului de astazi. Unul dintre artisti, trompetistul Dumitru Stanescu, mai constiincios, a venit cu doua ore mai devreme. La ora 8.40, in timp ce artistul repeta pe scena, s-a produs dezastrul. Tavanul a cedat, trei sferturi din el prabusindu-se in mijlocul salii de spectacol, peste scaune si culoarele de acces. „S-au auzit piriituri si zgomot ca si cum ar fi umblat cineva prin pod. Apoi zgomotele au inceput sa se indeseasca. Atunci m-am uitat spre tavan si am vazut cum a inceput sa se lase incet, luind o forma conica. Nu a cazut imediat, ci foarte incet. Cind am realizat ca o sa cada, nu am mai stat sa ma uit si am luat-o la fuga“, a spus Dumitru Stanescu.


Trompetistul a avut suficient timp sa se refugieze din calea bucatilor de beton, scapind „doar“ cu o sperietura zdravana.


Alt membru al orchestrei, violonistul Ion Bozgan, tocmai se pregatea sa intre in sala, pentru a incepe repetitia. Artistul a ramas inmarmurit pe hol la auzul zgomotelor nefiresti produse de desprinderea tavanului. „Am auzit trosnituri ca si cum ar fi fost cineva acolo. Mi-am dat seama ca s-a intimplat ceva si nu am avut curaj sa intru, mai ales ca sint si putin bolnav“.


Bucati de beton printre partiturile artistilor


Dupa prabusirea tavanului, sala a devenit de nerecunoscut. Bucati mari de beton armat zaceau imprastiate peste tot. Fierul-beton din armatura tavanului, care ar fi trebuit sa fie suficient de rezistent pentru o sala de spectacole, era imprastiat ca niste chibrituri rupte. O bucata de aproximativ doi metri patrati cazuse chiar linga perete, raminind sprijinita de acesta. Alte bucati de beton ajunsesera chiar si pe scena, printre scaunele artistilor si partituri.


Imediat dupa dezastru, conducerea Filarmonicii a interzis accesul in sala de concerte, pentru a preveni eventuale accidente care s-ar fi putut produce din cauza unor posibile noi prabusiri a portiunii de tavan ramas.


In jurul orei 10.00, membrii orchestrei se adunasera in fata Filarmonicii, asteptind ca autoritatile sa ia o decizie. Nici unul dintre ei nu avea curaj sa intre macar pe hol, de teama unei noi prabusiri. Oamenii comentau frenetic cele intimplate. Nimeni nu voia sa isi imagineze ce s-ar fi putut intimpla daca sala ar fi fost plina.


„Plafonul dateaza din primii ani de dupa revolutie. Atunci s-au facut ultima oara reparatii. In oras exista cladiri la fel de vechi care rezista mult mai bine. Deocamdata, nu stiu care a fost cauza prabusirii – vechimea cladirii, acustica salii – insa vom cerceta, raminind sa stabilim si ce avem de facut. Oricum, paguba nu este foarte mare, problema poate fi rezolvata usor cu un panou de rigips care sa inlocuiasca tavanul. Mai multe nu pot sa spun decit dupa ce va veni directorul general, care in prezent este plecat din localitate“, a declarat Gheorghe Daniliuc, directorul administrativ al Filarmonicii „Oltenia“.


Spectacolul a fost anulat


Cei doi viceprimari ai municipiului, Sorin Iordache si Gheorghe Nedelescu, se aflau deja la fata locului, pentru a face o evaluare a distrugerilor, din partea Primariei Craiova, care administreaza Filarmonica „Oltenia“. Mai in gluma mai in serios, viceprimarul Iordache isi exprima regretul ca evenimentul nu s-a produs in timpul unei intruniri a PSD, partidul din care si el face parte obisnuind sa tina sedintele in aceasta sala.


La Filarmonica a ajuns, de asemenea, un reprezentant al Inspectoratului Judetean in Constructii Dolj. „Cind se intimpla asemenea evenimente, proprietarii sint obligati sa anunte Inspectoratul in Constructii si un expert. Noi doar facem constatarea, sarcina cea mai grea revenind expertului, care trebuie sa vada despre ce este vorba si sa traga concluziile“, a spus Gheorghe Enescu, seful institutiei.


Concertul care trebuia sa se desfasoare asta-seara, pe scena Filarmonicii, a fost anulat. Pentru ca lucrarile de reparatii vor fi de durata, urmatoarele concerte se vor desfasura, probabil, in alte locatii, in functie de cum va stabili conducerea institutiei impreuna cu reprezentantii primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS