16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Sageata“ El Araby M. Abdou i s-a alaturat „sefului“ Boerica in spatele gratiilor

„Sageata“ El Araby M. Abdou i s-a alaturat „sefului“ Boerica in spatele gratiilor

• Unul dintre complicii lui Genica Boerica la obtinerea restituirilor ilegale de TVA de sute de miliarde de lei, egipteanul El Araby M. Abdou, a fost retinut de procurori • Judecatorii bucuresteni au respins cererile de eliberare pe cautiune inaintate de Boerica si de Vasile Stanescu, sotul Niculinei Stoican


Ca urmare a actiunilor specifice desfasurate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, in colaborare cu ofiteri din cadrul IGPR – Directia de Investigatii Criminale – Serviciul Urmariri si cu luptatori din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, pe 12 aprilie s-a reusit identificarea si retinerea egipteanului El Araby M. Abdou. Acesta fusese dat in urmarire generala si trimis in judecata in lipsa in dosarul returnarilor de TVA obtinute de Genica Boerica. El Araby M. Abdou era cautat si de alte organe de urmarire penala inca din 1999, reusind pina in prezent sa se sustraga cercetarilor efectuate in mai multe dosare. De la intrarea sa in România, in 1995, si pina in prezent, egipteanul nu a avut niciodata drept legal de sedere.


„Sageata“ lui Genica


El Araby M. Abdou facea parte din categoria „sagetilor“ utilizate de reteaua lui Boerica cu scopul de a obtine returnari ilegale de TVA. Folosind identitati false, el era „scos in fata“ ca asociat sau chiar administrator la firmele-fantoma infiintate la biroul notarului public Papa Eugenia din Craiova. Spre exemplu, asa cum se mentioneaza in rechizitoriul intocmit de procurori in dosarul lui Boerica, folosind identitatea „Atia Zakaria Mohamed Balabl“, egipteanul a figurat ca:


– asociat si administrator la SC ROBIFIM SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 9,9 miliarde de lei;


– asociat si administrator la SC IONAT IMPEX SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 31,8 miliarde de lei;


– asociat la SC TRAPER SRL Craiova;


– asociat si administrator la SC IORMET SRL Craiova – fantoma beneficiara a unei rambursari nelegale de la DGFP Dolj in suma de 9,9 miliarde de lei.


Sub aceeasi identitate falsa, El Araby M. Abdou a figurat ca asociat si administrator la firma SC XAN SET SRL Craiova, care a beneficiat ilegal de o rambursare de TVA in suma de 19,9 miliarde de lei, acordata de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj pe 20.12.2002, precum si ca asociat la SC ZARAND INTERNATIONAL SRL Craiova, care a beneficiat pe 9.05.2003 de o restituire ilegala de TVA in suma de 9,8 miliarde de lei.


Judecatorii bucuresteni i-au respins lui Boerica cererea de eliberare pe cautiune


Revenind la omul de afaceri craiovean considerat de procurori drept coordonatorul acestei retele create pentru devalizarea bugetului statului, Genica Boerica a ratat sansa de a fi pus in libertate pe o cautiune de 200 de milioane de lei, suma care reprezenta, de altfel, un mizilic in comparatie cu sutele de miliarde de lei obtinute drept restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj. Prin incheierea de sedinta din 13 aprilie 2005, pronuntata in dosarul 1.986/2005 al Tribunalului Bucuresti – Sectia I Penala, a fost respinsa cererea de eliberare provizorie pe cautiune formulata de Boerica, trimis in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism prin rechizitoriul din 19 martie 2005, pentru comiterea mai multor infractiuni. Anterior, prin incheierea din 3 martie 2005 a Tribunalului Bucuresti – Sectia a II-a Penala, a fost respinsa si cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulata de acelasi inculpat.


Totodata, prin incheierea de sedinta din 12 aprilie 2005, pronuntata de judecatorii Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti, s-a dispus respingerea cererii de eliberare provizorie pe cautiune formulata de inculpatul Vasile Stanescu, sotul solistei de muzica populara Niculina Stoican.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS