12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Locomotivele TVA“ trageau dupa ele un dosar penal

„Locomotivele TVA“ trageau dupa ele un dosar penal

• Prim-procurorul Emil Mota, seful Parchetului Judetean Gorj, a declarat ca Danut Nistor, director PRESUT Jilt Matasari, si Ioan Constantin, director al SARTEX Sud Vest Construct SA Tirgu Jiu, au fost anchetati anul trecut de Parchetul Local Tirgu Jiu pentru evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala • Cei doi au fost insa gasiti nevinovati • Dosarul a fost restituit la IJP pentru completarea cercetarilor • Firmele PRESUT Jilt si SARTEX Tirgu Jiu au fost implicate intr-o vinzare de locomotive cu scopul rambursarii de TVA de catre o societate din Hunedoara


Articolele de presa care semnalau circuitul pe care doua locomotive l-au parcurs, intr-o singura zi, pe hirtie, cu scopul ca o societate sa beneficieze de rambursarea TVA, au trezit atentia procurorilor gorjeni. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, a declarat ca a dorit sa se autosesizeze, in urma materialelor din ziare, insa a descoperit ca exista deja un dosar in care procurorii incercau sa desfaca itele afacerii respective. Acesta este inregistrat la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu la numarul 5.028/p/2004. Anchetatorii i-au cercetat pe Danut Nistor, director PRESUT Jilt Matasari, si Ioan Constantin, director al SARTEX Sud Vest Construct SA Tirgu Jiu. Gheorghe Mota a precizat ca la dosar exista o expertiza in favoarea celor cercetati pentru evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala. „Am cerut restituirea dosarului la Inspectoratul Judetean de Politie Gorj pentru completarea cercetarilor. Ancheta vizeaza chiar modul in care au fost vindute cele doua locomotive. Vom mai solicita date in plus fata de cele existente in prezent la dosarul respectiv, unde apar Nistor Danut si Constantin Ioan“, a afirmat prim-procurorul Gheorghe Emil Mota.


Ingineriile financiare prin „plimbarea“ pe facturi a celor doua locomotive Diesel au fost realizate de cinci firme din Gorj, Bucuresti si Hunedoara. In afacerea respectiva au fost implicate societatile SC SARTEX Universal Construct SA Bucuresti, PRESUT Jilt SA Matasari, SUTAX Matasari, SARTEX Sud Vest Universal Construct SRL Tirgu Jiu si VENTA Invest SA Petrosani. Locomotivele au fost cumparate de la firma SARTEX din Bucuresti de catre PRESUT Jilt Matasari, cu 34,2 milioane de lei, respectiv 11, 6 milioane de lei. PRESUT Jilt le-a revindut cu fabuloasele sume de 10,2, respectiv 5,5 miliarde de lei, catre SUTAX din Matasari. Dupa ce au trecut si prin „ograda“ SARTEX Sud Vest Universal Construct din Tirgu Jiu, locomotivele au poposit la VENTA Invest Petrosani, care a beneficiat de 2,7 miliarde de lei, compensare la plata datoriilor pe care le avea catre bugetul de stat. Compensarea a fost facuta de Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara. De activitatea PRESUT sint legate nume importante din PSD Gorj, precum cel al senatorului Ion Florescu, reprezentat de fiu, Ion Tudor, seful Politiei Comunitare din Tirgu Jiu, consilierul municipal Adrian Tudor, fiul lui Ion Tudor, dar si fostul deputat PSD, Scarlat Iriza. Dumitru Udroiu, seful DGFP Gorj, a precizat ca Ioan Constantin este judecat deja pentru evaziune fiscala de aproximativ sase miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS