12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile locale au intrat in conflict cu comerciantii din Piata Centrala

Autoritatile locale au intrat in conflict cu comerciantii din Piata Centrala

Comerciantii din Piata Centrala s-au revoltat ieri impotriva conducerii Administratiei Pietelor si Tirgurilor (APT) din Craiova. Marul discordiei il constituie intentia reprezentantilor institutiei de a suplimenta numarul de mese. Sustinind ca nu vor mai avea nici un cistig, comerciantii care au deja o afacere acolo au decis sistarea vinzarilor. Nemultumiti, acestia au incercat sa il convinga pe Gheorghe Calinoiu, directorul Administratiei Pietelor si Tirgurilor, sa schimbe hotarirea. In replica, acesta a sustinut ca nu poate incalca legea.


Activitatea din hala de fructe si legume din Piata Centrala a fost ieri intrerupta, timp de mai multe ore, in semn de protest fata de noile decizii adoptate de conducerea Administratiei Pietelor si Tirgurilor din Craiova. In jurul orei 10.00, vinzatorii au decis sa isi acopere toata marfa, refuzind astfel sa mai vinda produsele. Comerciantii si-au trimis mesagerii la primarie. Cel vizat de acestia a fost viceprimarul Sorin Iordache, care are in atributiile sale administrarea pietelor si tirgurilor din oras. De furia comerciantilor nu a scapat nici directorul administratiei, Gheorghe Calinoiu, care a primit citeva delegatii ale comerciantilor din Piata Centrala.


„Eu lucrez aici la patron, insa ma afecteaza si pe mine ce doresc cei din conducere sa faca. Protestul a fost initiat din cauza deciziilor care au fost adoptate. Sefii au hotarit sa mai puna un rind de mese in hala principala. E o aberatie sa faca acest lucru pentru ca si asa sintem foarte multi si de abia se mai poate respira. Nici vinzarile nu merg bine si, daca aduc si mai multi, o sa dam faliment. Dar pe ei nu ii intereseaza decit sa isi ia salariile. Daca vor sa dea afara pe cineva, ar trebui sa inceapa cu cei care nu respecta regulamentul pietei. De exemplu, daca vecinul meu nu isi face curat in fata mesei, sa il amendeze o data, de doua ori, dar a treia oara sa nu il mai accepte in piata“, a declarat Elena Chirisi, vinzatoare.


Craiovenii care au avut proasta inspiratie sa mearga ieri la cumparaturi in Piata Centrala au venit, au vazut si au plecat.


„Am plecat de la serviciu cu o masina, special pentru a veni aici sa imi iau 20 de kilograme de cartofi, pentru ca sint mai ieftini. Cind am vazut ca nimeni nu vrea sa vinda, nu mi-a venit sa cred. Am pierdut aproape doua ore degeaba si nici nu stiu daca pot sa mai fac rost de vreun mijloc de transport. Sa rezolve cineva problema asta, ca oamenii astia nu fac greva degeaba, daca nu ar avea dreptate“, a spus Cristi Suvelea, muncitor.


Autoritatile locale doresc piete curate


In prezent, in sectorul de vinzare legume-fructe exista aproximativ 700 de mese. Conducerea ATP Craiova intentioneaza ca, pe baza unui studiu, sa aprobe amplasarea a inca 100 de mese.


„Nu facem asa pentru ca vrem noi, ci pentru ca zice legea. E o diferenta intre noi, ca reprezentanti ai unei institutii, si patronii care isi desfasoara activitatea in piata. Ei trebuie sa inteleaga ca noi incercam fluidizarea activitatii. Daca nu doresc sa respecte conditiile de aici, pot pleca oricind in alta parte, insa si acolo va trebui sa respecte legea. Nu putem tine piata goala doar pentru ca asa doresc ei. Si in prezent sint foarte multi producatori care vind marfa pe jos, pentru ca nu avem sa le oferim spatii adecvate“, a precizat Gheorghe Calinoiu.


Inca din luna martie, viceprimarul Sorin Iordache a initiat o serie de actiuni care aveau drept scop instaurarea ordinei si disciplinei. Saptamina trecuta, acesta a coordonat trei verificari impreuna cu membri ai Politiei Comunitare, aplicind amenzi in valoare de 33 de milioane de lei. Cei 35 de comercianti penalizati s-au declarat indignati, sustinind chiar ca nu isi pot desfasura activitatea din cauza stresului la care sint supusi. In replica, Iordache a promis ca numarul actiunilor va fi intensificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS