20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 de copii cu autism din Craiova au nevoie de sprijinul nostru

20 de copii cu autism din Craiova au nevoie de sprijinul nostru

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova, lanseaza campania intitulata „Nu dai nimic, dar totusi ajuti!“, facind un apel catre toti oamenii care doresc, in conformitate cu Legea nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, sa redirectioneze o parte din impozitul catre stat pentru ajutorarea si sprijinirea copiilor cu autism.


Centrul de reabilitarea copiilor si tinerilor cu autism „Dr. Innocenzo Fiore“, din Craiova, infiintat in urma cu doi ani, la initiativa a 20 de familii cu copii cu autism, risca sa fie inchis din lipsa de fonduri. Desi in judetul Dolj si chiar in zona Olteniei este singurul centru pentru persoanele cu aceasta deficienta, nici o institutie abilitata nu si-a oferit pina in prezent sprijinul. „O parte din parintii copiilor cu autism din Craiova, mergind prin tara, la centre deja infiintate, au luat initiativa de a deschide si in Craiova o astfel de asociatie. Autismul le afecteaza copiilor modul de comunicare, relatiile interpersonale si raspunsurile adecvate la spatiul inconjurator. Pina in prezent nu se stiu cauzele aparitiei autismului. Unele cazuri de autism au fost asociate traumelor, bolilor sau anomaliilor dinaintea sau din timpul nasterii. Aproximativ 50% dintre persoanele cu autism se dezvolta normal pina la implinirea virstei de un an si jumatate, chiar trei ani, dupa care apar primele semne ale autismului. Un astfel de copil trebuie zilnic sa urmeze exercitii de recuperare, logopedie, kinetoterapie, dar si o educatie speciala. In Craiova nu exista servicii specializate pentru astfel de copii. Majoritatea dintre ei sint inclusi in invatamintul de stat, fara programa speciala, copiii nefacind fata cerintelor. Parintii acestora sint, de cele mai multe ori, nevoiti sa ii retraga de la scoala. Din aceasta cauza pot ramine incapabili chiar de a se hrani singuri, de a se imbraca. Daca nu ne-am ocupa de ei, copiii ar risca sa ajunga de tineri prin azile“, a spus Razvan Amarascu, director executiv ANCAAR Craiova.


Zeci de copii risca sa ramina neajutorati pe viata


In centrul „Dr. Innocenzo Fiore“ din Craiova sint inscrisi 20 de copii cu virste cuprinse intre trei si 16 ani, care urmeaza o gama de activitati educativ-terapeutice: terapie comportamentala, terapie senzoriala, terapii prin muzica si joc, logopedie, terapie prin arta, kinetoterapie, activitati de socializare etc. si chiar si activitati de consiliere pentru parinti. Parintii fondatori ai asociatiei impreuna cu specialistii muncesc zilnic in vederea recuperarii.


Reprezentantii centrului si parintii copiilor cu autism, aflind despre posibilitatea obtinerii de bani prin intermediul procentului pe care orice persoana angajata il poate directiona in diferite scopuri umanitare, la diverse asociatii neguvernamentale, au lansat un apel catre toti craiovenii care doresc sa ii ajute. „ Potrivit Codului Fiscal si Legii 571/2003, articolul 90, alin. 2, incepind cu anul 2005, o parte din impozitul catre stat poate fi dat de catre oameni pentru ajutorarea semenilor. Foarte putine persoane cunosc problemele copiilor cu autism. Am primit doar sprijin din strainatate pentru asigurarea salariilor specialistilor care se ocupa de copii. In rest, este foarte greu sa supravietuim ca asociatie. Riscam sa inchidem centrul si astfel zeci de copii pot sa ramina neajutorati pe viata. Daca am primi acei bani, proveniti din impozitul pe care oricum orice om il plateste la stat, am putea asigura copiilor o masa calda la prinz, si nu pachetelele cu care vin de acasa. Am investi si in materiale didactice atit de necesare lucrului cu copiii. Multi dintre ei sint netransportabili, altii locuiesc in comune si astfel nu pot ajunge la centrul nostru. Am incerca si achizitionarea unui mijloc de transport pentru copii“, a precizat Carmen Alexiu, presedintele ANCAAR Craiova.


„Copilul meu risca sa ramina izolat“


„Acum, copilul meu are 13 ani, care au fost de calvar pentru familia mea in conditiile in care putina lume cunoaste acest diagnostic. Cel mai greu mi-a fost sa ii explic surorii lui de ce fratele ei este altfel. Desi i-am spus de nenumarate ori ca fratiorul ei este bolnav, totusi nu ii pot explica de ce ceilalti copii fug de ei atunci cind ies impreuna la joaca. Am acum posibilitatea sa fiu alaturi de un intreg grup cu copii cu acelasi diagnostic, sa ne ajutam si sa ne incurajam reciproc. Daca se va inchide acest centru, baiatul meu va ramine izolat“, a povestit Ana D., mama unui copil autist. Toate persoanele care doresc sa ofere copiilor cu autism din Craiova o sansa pentru recuperare si integrare in societate pot cere informatii la sediul ANCAAR Craiova, situat pe strada Dimitrie Gerota, nr.105.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS