10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresedinta CNVM, invinuita in dosarul Bucur Obor

Presedinta CNVM, invinuita in dosarul Bucur Obor

Gabriela Victoria Anghelache, pusa sub acuzare de PNA


Procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie (Sectia a II-a) din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus inceperea urmaririi penale fata de Gabriela Victoria Anghelache – presedinta Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) – pentru complicitate la efectuarea unor operatiuni comerciale sau financiare de catre un agent economic privat, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sint destinate publicitatii, asociere in vederea savirsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor publice si intereselor persoanelor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune. Anchetatorii au stabilit ca, in cursul anului 2000, Gabriela Anghelache a facut parte – in calitate de vicepresedinte – din conducerea CNVM, care a dispus in mod ilegal ridicarea suspendarii de la tranzactionare a SC BUCUR OBOR SA pentru citeva zeci de minute, in scopul vinzarii unui pachet de 7,4% actiuni pe piata RASDAQ in favoarea actionarului Laurentiu Postovaru, urmarit si el penal in aceeasi cauza.


O vinzare de actiuni „cu cintec“


In fapt, in procesul de privatizare a SC BUCUR OBOR SA Bucuresti, Asociatia Salariatilor a achizitionat de la FPS 40% dintre actiuni, ulterior reusind sa intre in posesia a inca 7,4% din totalul drepturilor de vot, in doua etape. In luna iunie 2000, Laurentiu Postovaru a formulat catre CNVM o contestatie, prin care a solicitat anularea tranzactiilor prin care Asociatia Salariatilor (PAS) a cumparat in nume propriu, de pe piata de capital, pachetul de actiuni respectiv. Urmare acestei adrese, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a dispus – prin ordonanta semnata de presedintele Alexandru Mirel Tariuc si cu aprobarea vicepresedintei Gabriela Victoria Anghelache – anularea tranzactiilor prin care Asociatia Salariatilor a achizitionat actiuni emise de SC BUCUR OBOR SA prin intermediul unor societati de valori mobiliare.


Ordonanta CNVM a fost pusa in aplicare pe 27 iunie 2000, societatile de valori mobiliare care au procedat la vinzarea titlurilor Asociatiei Salariatilor neavind ordin de vinzare semnat de detinatorul legal al actiunilor. Mai mult, tranzactionarea nu se putea efectua intrucit societatea fusese suspendata din cauza constituirii actiunilor drept garantii bancare pina la achitarea creditului obtinut de Asociatia Salariatilor pentru cumpararea acestora. Ca urmare a acestei tranzactii, Laurentiu Postovaru, profitind de sprijinul acordat de conducerea CNVM, a achizitionat 904.144 actiuni ale SC BUCUR OBOR SA. Ulterior, conducerea CNVM a dispus Registrului Român al Actionarilor deblocarea acestor actiuni si restrictionarea la tranzactionare a pachetului pe o perioada de 12 luni, incepind cu 2 noiembrie 2000.


Din materialul probator existent la dosarul cauzei rezulta si faptul ca reprezentantii CNVM – respectiv Alexandru Mirel Tariuc si Gabriela Victoria Anghelache – au avut in vedere la emiterea ordonantei posibilitatea achizitionarii pachetului de 7,4% actiuni de catre un singur cumparator, contrar prevederilor legale.


Reamintim ca in acest dosar au mai fost pusi sub invinuire Gelu Manea, directorul SC BUCUR OBOR SA, Laurentiu Postovaru, actionar la aceasta societate si membru in Consiliul de Administratie, precum si fostul presedinte al CNVM, Mirel Alexandru Tariuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS