10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 200 de firme au primit cea mai mare amenda din ultimii doi ani - trei miliarde de lei

Aproape 200 de firme au primit cea mai mare amenda din ultimii doi ani – trei miliarde de lei

Trecut recent in subordinea Ministerului Finantelor Publice, Comisariatul Regional al Garzii Financiare Dolj a inceput o campanie de proportii pentru depistarea firmelor care incalca legea. Rezultatele nu s-au lasat asteptate, comisarii Garzii aplicind 152 de amenzi contraventionale, in valoare de aproape trei miliarde de lei, cea mai mare suma din ultimii doi ani. Controalele s-au derulat impreuna cu mai multe institutii ale statului, pe toata durata lunii martie si au vizat activitatea firmelor care comercializau bauturi alcoolice si tutun, deseuri reciclabile, produse de patiserie si efectuau transport de marfuri si persoane. Comisarii Garzii Financiare au dorit sa verifice daca cele 191 de firme controlate respectau disciplina financiara si pentru a proteja populatia impotriva unor activitati ilicite, dupa cum reiese dintr-o nota a Garzii Financiare. Pentru a nu mai pati ca inainte, cind reprezentantii firmelor supuse controlului inchideau subit magazinele si o luau la fuga, comisarii au descins inopinat in magazinele cu desfacere en detail catre populatie, pentru combaterea evaziunii fiscale, in cazul unora fiind sesizate si organele in drept pentru continuarea cercetarilor privind frauda fiscala si sustragerea de la plata impozitelor catre bugetul statului.


Se anunta controale si in luna urmatoare


Stabilindu-si planul de bataie, comisarii i-au luat la intrebari pe patronii a 23 de firme de prestari servicii, care, in urma controlului, s-a constatat ca „au calcat pe bec“, amenzile aplicate ridicindu-se la suma de 860 de milioane de lei.


Nici firmele care faceau produse de panificatie nu au scapat de „invazia“ organelor de control, noua dintre acestea fiind sanctionate contraventional cu 135 de milioane de lei, pentru nerespectarea modului de intocmire a documentelor justificative si pentru neefectuarea inventarierii patrimoniului societatii conform prevederilor legale. Alte 85 de milioane de lei provenite din amenzi contraventionale au fost trecute de comisari in dreptul a cinci firme care se ocupau cu transportul de persoane si marfuri, bani care au fost incasati integral in timpul controlului, semn ca firmele in cauza si-au recunoscut greseala. Cea mai mare captura au facut-o insa comisarii in cazul unui grup de 126 de societati comerciale care nu au respectat disciplina financiara, motiv pentru care au primit amenzi de 1,4 miliarde de lei.


Pentru a descuraja intentiile de fraudare a bugetului, Garda Financiara va continua controalele si in perioada urmatoare, mai ales ca, o data ajunsa in ograda Ministerului Finantelor, va trebui sa stringa la pusculita statului cit mai multi bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS