17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul Muncii va fi schimbat

Codul Muncii va fi schimbat

Pina pe 1 iunie, patronatele si sindicatele au convenit sa incheie negocierile privind legislatia muncii


La o intilnire cu partenerii sociali desfasurata la sfirsitul saptaminii trecute, la Snagov, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut reprezentantilor patronatelor si sindicatelor sa finalizeze pina la sfirsitul lunii mai negocierile privind Codul Muncii. Amendamentele negociate ar urma sa fie promovate ulterior de guvern, sub forma unei initiative legislative.


Premierul Tariceanu a recunoscut ca pina in prezent dialogul social nu a fost coerent, iar acest aspect a dat nastere unor stari de nemultumire si neincredere in rindul partenerilor sociali. „Daca pina acum consultarea a lasat de dorit, aceasta a fost cauzata de faptul ca mecanismul institutional nu a fost complet functional“. In ceea ce priveste schimbarea Codului Muncii, premierul a spus ca guvernul si majoritatea parlamentara vor da sprijinul necesar flexibilizarii legislatiei muncii in varianta negociata de partenerii sociali. „Prezenta aici a presedintilor comisiilor parlamentare pentru munca este garantia ca parlamentul va vota Codul Muncii asa cum este el negociat de patronate si sindicate“, a afirmat Tariceanu. Vicepresedintele UGIR, Stefan Varfalvi, a declarat ca semnalul dat de primul-ministru a fost pozitiv. „Am fost de acord ca sindicatele si patronatele trebuie sa negocieze, dar pina cind? Am convenit astfel ca pina la finele lunii viitoare vom prezenta un punct de vedere comun privind modificarea Codului Muncii“, a precizat vicepresedintele UGIR. La rindul sau, Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia, s-a aratat dezamagit de faptul ca, fiind mediator, „guvernul a trecut din nou la rolul de sef de orchestra“. Petcu este de parere ca CES (Consiliul Economic si Social) nu poate impune o modificare de atitudine din partea sindicatelor. „Prin aceasta formula tripartita, premierul a incercat sa dilueze lucrurile. CNSLR Fratia isi va respecta strategia si nu si-o va schimba ca urmare a suetelor pe care le face domnul Tariceanu“, a adaugat Marius Petcu.


Tariceanu: „Timpul ne-a fortat sa luam decizii rapide“


In ceea ce priveste dialogul social, din discutiile de la Snagov a rezultat necesitatea reformarii CES, pentru a-l face mai eficient si mai reprezentativ. O idee asupra careia s-a convenit si care a fost sustinuta atit de sindicate, cit si de patronate a fost crearea unor structuri de dialog social la nivelul regiunilor de dezvoltare. Tariceanu i-a asigurat pe partenerii sociali ca vor fi consultati de guvern asupra tuturor politicilor economice si reformei fiscale, explicind ca lipsa unor consultari „aprofundate“ in ultimele luni a fost cauzata de necesitatea adoptarii unor masuri urgente. „Timpul si nevoile României ne-au presat sa luam citeva decizii rapide. A fost vorba de situatii de urgenta, si nu de o politica de evitare a partenerilor sociali“, a spus Tariceanu. Astfel de reuniuni consultative vor fi organizate periodic, la fiecare trei-patru luni, in care vor fi discutate cele mai importante probleme de pe agenda publica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU