14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn doljean a ramas fara asigurare de sanatate in timp ce era in concediu de ingrijire a copilului

Un doljean a ramas fara asigurare de sanatate in timp ce era in concediu de ingrijire a copilului

Nicolae Buruga a aflat ca nu mai este asigurat in momentul in care angajatorul a refuzat sa-i elibereze adeverinta pentru a-si face analize medicale


Un barbat din comuna doljeana Farcas s-a pomenit ca nu mai figureaza ca persoana asigurata, la aproape un an dupa ce a intrat in concediul de ingrijire a copilului.


Pe 4 februarie 2004, Nicolae Buruga a devenit tatic. Cum sotia sa nu avea serviciu ca sa poata beneficia de indemnizatia (pe atunci) de 6,5 milioane de lei, barbatul s-a vazut nevoit „sa se sacrifice“, luindu-si concediu de ingrijire a copilului.


Toate bune si frumoase pina la inceputul lui 2005, cind barbatul s-a imbolnavit si a avut nevoie de o adeverinta de la serviciu pentru a-si putea face analize medicale. Atunci a aflat cu stupoare ca nu mai este asigurat, chiar daca el continua sa primeasca indemnizatia de ingrijire a copilului (care intre timp ajunsese la 7,8 milioane de lei). „Avind nevoie de o adeverinta pentru a face niste analize medicale, de la serviciu mi s-a spus ca nu mai sint asigurat intrucit nu mi s-a retinut cota de asigurari din salariul net pe care il primesc“, a spus Buruga.


Ce spune legislatia


Potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, contributia la fondul asigurarilor de sanatate, in cota de 6,5%, s-a retinut din veniturile salariale ale persoanelor aflate in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in virsta de pina la doi ani, numai pina la 31.12.2003.


„Incepind din ianuarie 2004, contributia la fondul asigurarilor de sanatate pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului nu s-a mai retinut din veniturile salariale ale acestora, beneficiarii avind obligatia achitarii contributiei lunare de 6,5% din salariul minim brut pe economie (de 182.000 de lei)“, a declarat Cristina Moraru, presedinte-director general al CAS Dolj. Cu alte cuvinte, angajatul aflat in concediu de ingrijire a copilului nu mai era asigurat, fiind obligat practic sa-si plateasca singur asigurarea la CAS.


Din toamna lui 2004, obligatia achitarii contributiilor pentru asigurarile sociale de sanatate nu mai revine angajatului.


„De la 1 septembrie 2004, conform OG 93/2004 pentru modificarea si completarea OUG 150/2003 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari de sanatate, sint asigurate – cu plata contributiei din alte surse (in cazul de fata bugetul asigurarilor sociale) – si persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului pina la implinirea virstei de doi ani, si in cazul copilului cu handicap, pina la implinirea de catre copil a virstei de trei ani. In consecinta, contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate aferente se achita de catre angajator prin trezorerie si se suporta din bugetul asigurarilor sociale, fara a se retine contributia din veniturile persoanelor mentionate“, a adaugat Cristina Moraru.


Pentru cazul lui Nicolae Buruga, situatia este cit se poate de clara in opinia CAS. Omul nu este asigurat din cauza ca nu si-a platit asigurarile pina pe 31 august 2004, probabil pentru ca nu a avut cine sa-i spuna. „Acesta trebuie sa achite contributia lunara aferenta perioadei cuprinse intre data intrarii in concediu pentru cresterea copilului si 31 august 2004, ulterior nemaiavind obligatia achitarii contributiei la fondul asigurarilor de sanatate“, a mentionat Cristina Moraru.


Abia dupa ce plateste contributia restanta, Nicolae Buruga se poate considera cu adevarat indreptatit sa solicite eliberarea unei adeverinte de la societatea la care este angajat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS