11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn copil are nevoie de 24 de milioane de lei ca sa nu ramina orb

Un copil are nevoie de 24 de milioane de lei ca sa nu ramina orb

Soarta Iui Ioan si a Silviei a fost asemanatoare. Amindoi copii parasiti de parinti de la virste fragede, in centre de plasament din Craiova. Dupa implinirea virstei de 18 ani a trebuit sa isi ia viata in miini, statul nemaiavind „obligatia“ sa ii gazduiasca. Au ajuns pe drumuri, s-au cunoscut si si-au unit destinele. Aveau in comun pina si acelasi diagnostic: oligofrenie de gradul II. La scurt timp, Silvia a adus pe lume doi copii, din pacate unul dintre ei cu grave probleme de vedere. Au mers pe la nenumarati medici, care si-au dat verdictul. Micutul are nevoie urgent de interventie chirurgicala. Le sint necesare 24 de milioane de lei, bani de care parintii nu dispun.


Fiecare caz social reprezinta o noua poveste de viata. Impresionanta este insa povestea celor doi tineri, parinti a doi copii. „Noi nu ne-am cunoscut parintii. Ne-au parasit, nu le-a pasat de viata noastra. Am crescut in camine de copii. La implinirea virstei de 18 ani am fost informati ca nu mai avem dreptul sa locuim intr-un camin pentru copii. Ne-a preluat atunci centrul «Copiii Strazii». Doi ani i-am petrecut acolo, dar a fost primit un nou ordin. Toti cei care au 20 de ani nu mai au dreptul sa locuiasca in nici o institutie pentru copiii parasiti. Neavind alta solutie, a trebuit sa plec. Am ajuns in strada. Am avut insa mare noroc si l-am cunoscut pe Ioan, care este cu sapte ani mai mare decit mine si care parasise deja de ani buni caminul de copii si obtinuse chiar si o camera intr-una dintre fostele case nationalizate“, a povestit Silvia Kovacs.


Intr-o camera de citiva metri patrati locuiesc cinci adulti si doi copii


Ioan si Silvia Kovacs au adus pe lume doi copii. Cel mare are noua ani, este in clasa a II-a, iar cel mic, Antonie-Solomon, implineste trei ani in august. Antonie are grave probleme de vedere inca de la nastere. Parintii au mers cu copilul pe la diverse clinici din Craiova, dar si la alte spitale din tara. Diagnosticul pus de medici este strabism converscent pareza totala os. A fost supus unei interventii chirurgicale pentru a-i indeparta muschiul de la ochiul drept. A doua operatie ar fi trebuit sa o faca in luna martie anul acesta, cind parintii minorului erau asteptati sa se prezinte impreuna cu Antonie-Solomon la Clinica de Oftalmologie Cluj-Napoca. Costul operatiei, potrivit medicilor de la Spitalul Judetean Cluj, ar ajunge la suma de 49.000.000 de lei, incluzind si transportul celor doi medici specialisti din Anglia, care vor veni special pentru aceasta interventie chirurgicala. Nu au avut insa banii necesari pentru a merge cu baiatul la operatie. Parintii au inceput sa mearga la diferite institutii pentru a solicita sprijin financiar. Au cerut un ajutor de urgenta pentru operatia copilului la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj. Au depus documentatia si asteapta banii. „In afara celor 20 de milioane pe care le asteptam de la Directia Muncii, am mai primit promisiunea unui sponsor pentru suma de cinci milioane. In rest, diferenta trebuie sa o suportam, dar noi nu avem aceasta posibilitate. Singurele venituri ale familiei sint pensiile noastre, plus alocatiile copiilor, aproximativ trei milioane de lei. Doctorii ne-au spus ca, daca nu il operam urgent, va ramine paralizat si la ochiul drept si poate ajunge chiar la orbire. Nici cu ochelarii pe care ii are nu mai vede bine“, a spus tatal copilului.


Stiind ce inseamna greutatile, au hotarit sa primeasca in locuinta lor alti doi tineri casatoriti, care au trait tot in centrele de plasament, dar si un barbat fara adapost. In camera de citiva metri patrati locuiesc in prezent sapte persoane. „Au aceeasi soarta ca a noastra. Nu ii puteam lasa sa locuiasca pe strada. Este greu, dar locuim toti pina vor primi si ei o locuinta“, a mai spus Silvia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS