33.7 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateOperatiunea „peticirea conductelor“ la Spitalul de Urgenta Craiova

Operatiunea „peticirea conductelor“ la Spitalul de Urgenta Craiova

Angajatii serviciului tehnic al Spitalului de Urgenta Craiova nu mai prididesc cu repararea conductelor de apa. Aproape zilnic, din cauza vechimii instalatiei, tevile se sparg, inundind sectiile unitatii sanitare.


Zilele trecute s-a fisurat una dintre conductele cu apa rece care traverseaza Policlinica Spitalului de Urgenta. Apa s-a infiltrat in tavanul fals si, vreme de aproape doua zile, a picurat pe holul de la intrare. Defectiunea a fost remediata ieri, muncitorii fiind nevoiti sa sparga tavanul fals pentru a ajunge la conducta.


Conducerea spitalului sustine ca defectiunea a fost minora, fara a produce disfunctionalitati in aprovizionarea cu apa potabila a unitatii sanitare, insa astfel de evenimente se intimpla mult prea frecvent, unele dintre ele perturbind activitatea clinicilor. „Dupa 30 de ani, orice cladire ar trebui sa intre in reparatii capitale. Spitalul de Urgenta, desi a fost construit in 1970, nu a fost supus unor reparatii capitale. Conductele de apa calda si rece sint ruginite si este normal sa se sparga. Mai rau este atunci cind se intimpla acest lucru in salile de operatie, in perioada interventiilor chirurgicale“, a spus ing. Petre Iordache, directorul administrativ al Spitalului de Urgenta Craiova.


Directorul administrativ sustine ca astfel de accidente au devenit atit de frecvente in ultima vreme, incit angajatii serviciului tehnic nu reusesc sa termine o lucrare ca trebuie sa se apuce de alta.


30 de milioane de dolari pentru reparatii capitale


Cea mai grava avarie s-a inregistrat in 2004, chiar in noaptea de Revelion. La nici trei ore de la trecerea in Noul An, muncitorii a trebuit sa intervina intre centrala termica si spital, pe un ger naprasnic, pentru a repara o conducta de apa calda sparta. Dupa sapte ore, s-a reusit remedierea problemei.


Spitalul a primit totusi aprobare pentru efectuarea unor lucrari de reabilitare a subsolului tehnologic, care au si inceput inca din 1993. Investitia nu a fost finalizata nici pina in prezent, din motive financiare. Conducerea spitalului sustine insa ca anul acesta s-au primit niste bani de la consiliul judetean, care teoretic ar trebui sa ajunga pentru finalizarea lucrarii. „Au fost alocate 11 miliarde de lei, bani care ar trebui sa fie suficienti pentru finalizarea lucrarii in acest an. Numai ca volumul de munca este foarte mare, iar conditiile sint foarte grele si nu se poate lucra decit cu centrala termica oprita“, a precizat Iordache.


Chiar daca se va reusi incheierea lucrarilor la subsol, ramine problema conductelor de la suprafata care, in lipsa fondurilor necesare inlocuirii, vor fi cirpite periodic. Un proiect pentru cu unele noi nu exista, dar s-a facut in schimb un studiu de fezabilitate in 2000 privind efectuarea de reparatii generale. Costurile unei asemenea investitii s-ar ridica insa la peste 30 de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS