13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegim preferential pentru Miron Cozma la Penitenciarul Rahova

Regim preferential pentru Miron Cozma la Penitenciarul Rahova

In urma controlului, directorul penitenciarului a fost demis


Ministrul justitiei, Monica Macovei, a semnat ieri ordinul de eliberare din functie a directorului Penitenciarului de Maxima Siguranta Rahova, Carmen Mihail. Tot ieri, ministrul justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii magistratului Carmen Mihail. Directorul adjunct al Penitenciarului Rahova, Lorin Pintoiu, a fost delegat in functia de director.


Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, masura are la baza rezultatele controlului dispus de ministrul Monica Macovei pe 28 martie 2005, in urma dezvaluirilor din mass-media, potrivit carora detinutul Miron Cozma ar fi beneficiat de un regim preferential. „Aspectele semnalate de mass-media au fost confirmate de verificarile inspectorilor, care au constatat si alte incalcari ale regulamentului de catre detinutul Miron Cozma.


Potrivit raportului de control, conducerea Penitenciarului Rahova nu a aplicat dispozitiile legale pentru a asigura respectarea de catre detinutul Cozma a obligatiilor care ii revin pe perioada executarii pedepselor“, se arata in comunicatul semnat de Dan Tapalaga, purtatorul de cuvint al Ministerului Justitiei.


„Luceafarul huilei“, regele neincoronat al puscariei


In urma cu doua saptamini, mass-media dezvaluia apucaturile detinutului Miron Cozma, date in vileag de un angajat al Penitenciarului de Maxima Siguranta Rahova. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului ii teroriza pe gardieni, care ajunsesera sa se teama de el. „I-a umflat ochiul unui ofiter, apoi l-a lovit pe comandantul sectiei“, povestea un gardian.


La Rahova, „Luceafarul huilei“ beneficia de un regim special. „La cea mai mica neplacere putea sa dea telefon. Ca a avut si telefoane celulare, desi este interzis. Nu s-a luat nici o masura, fiindca nu se putea“, declara acelasi gardian sub protectia anonimatului. Lui Cozma i-au fost confiscate de doua ori telefoanele mobile. Cu toate acestea, la el au ajuns altele, pe care le folosea pentru a-si dirija afacerile. Dupa cum se arata in mass-media cu aproximativ doua saptamini in urma, pe linga tranzactiile incheiate cu Nutu si Sile Camataru, fostul lider al minerilor controla din penitenciar – folosindu-se, bineinteles, de telefonul mobil – o retea de recuperatori, fapt confirmat chiar de procurorul general al României, Ilie Botos, la sfirsitul anului trecut, si care a dus la mutarea lui Cozma de la Rahova in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova.


Presa mentiona ca pe vremea cit a fost incarcerat la Rahova, fostul lider al minerilor s-a bucurat, de-a lungul timpului, de conditii mai mult decit preferentiale. Celula sa era dotata cu televizor, iar, in afara jocurilor video, „Luceafarul huilei“ se delecta admirind pestii din acvariul pe care si-l instalase in camera de detentie. O vreme, a crescut acolo si porumbei. Mai mult, conducerea inchisorii i-ar fi permis lui Cozma sa-si amenajeze in curte un teren de fotbal-tenis, sportul sau preferat. Fostul lider al minerilor era cel care organiza echipele. Dupa cum se mentiona in mass-media, Cozma hotara cine joaca si cine nu, in functie de sumele de bani si de bunurile pe care le primea de la detinutii amatori de o partida. I se daduse chiar si dreptul de a-si alege colegii de celula. La inceput, partenerul sau in camera de detentie a fost Gheorghe Trutulescu, fostul colonel SPP condamnat in afacerea „Tigareta II“. Dupa o disputa aprinsa care s-ar fi incheiat cu o bataie in toata regula, Trutulescu a fost obligat sa se mute din celula, locul acestuia fiind luat de Fane Spoitoru, care a devenit prietenul si partenerul de afaceri al lui Cozma.


Dupa cum au mentionat reprezentantii Ministerului Justitiei, in urma controlului efectuat la Penitenciarul Rahova, toate aceste aspecte s-au dovedit adevarate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS