12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMafiotul Hayssam, regizorul scenei cu ziaristi, la racoare

Mafiotul Hayssam, regizorul scenei cu ziaristi, la racoare

Avocatii au declarat deja recurs impotriva deciziei judecatorilor


Dupa opt ore de tergiversari, timp in care dosarul cauzei abia a reusit sa ajunga de la procurori pe masa instantei, judecatorii Tribunalului Bucuresti au emis, miercuri seara, un mandat de arestare preventiva pe numele controversatului afacerist sirian Omar Hayssam. Desi asupra sa planeaza suspiciunea privind implicarea in rapirea jurnalistilor români in Irak, barbatul a fost trimis 29 de zile dupa gratii pentru infractiuni economice. Miercuri, Hayssam a fost tinut ore in sir in duba politiei, iar spre seara mai multi membri ai familiei sale, printre care si sotia, au venit la tribunal, pentru a-i fi alaturi in momentul pronuntarii deciziei judecatorilor.


Vizibil afectat de hotarirea magistratilor, Omar Hayssam, la fel ca si apropiatii sai, nu a facut nici un fel de declaratii. Inainte de intrarea in sala de judecata, sirianul depusese o cerere prin care solicita sa nu fie filmat sau fotografiat. Cu toate acestea, pe parcursul intregii zile, ziaristii l-au urmarit indeaproape, reusind totusi sa-l imortalizeze avind miinile prinse in catuse. Anchetatorii sustin ca, prin lasarea acestuia in libertate, exista riscul zadarnicirii adevarului si implicit influentarea altor personaje care nu sint deloc straine de aceasta poveste, motiv pentru care a fost aleasa varianta arestarii. Viorel Spinu, unul dintre aparatorii lui Hayssam, a declarat ca mandatul de arestare preventiva a si fost atacat cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti si, cel mai probabil, va fi luat in discutie saptamina viitoare.


Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie il acuza pe afaceristul sirian de inselaciune si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, actiuni care s-au finalizat cu o paguba de 1,8 milioane de dolari in detrimentul a patru firme. Este o certitudine faptul ca Hayssam a fost creierul unei grupari criminale la care au aderat mai multe persoane de origine româna si straina, printre care si Mohamed Munaf, unul dintre colaboratorii sai apropiati, cel care i-a dus pe cei trei ziaristi in Irak. Capturarea lui Omar Hayssam si tinerea lui sub control ar putea dezlega misterul rapirii de la Bagdad, mai ales ca, asa cum sustin surse judiciare, in Irak au fost operate citeva arestari.


Legaturi periculoase


Hayssam a fost ridicat marti seara chiar din sediul City Center, din bulevardul Poligrafiei, si audiat mai multe ore intr-o unitate a Serviciului Român de Informatii. La un moment dat, el a fost trimis la clinica de psihiatrie a spitalului Ministerului Administratiei si Internelor, dupa ce a facut un atac de panica. Omar Hayssam, de 41 de ani, a fost diagnosticat inca din 1981 cu tulburare schizofrenica afectiva cu episod depresiv paranoid, fiind internat de mai multe ori la Spitalul „Alexandru Obregia“ din Bucuresti, unde a urmat tratamente de specialitate. Barbatul are chiar si citeva tentative de suicid la activ. Pina vor aduna date certe privind regizarea rapirii jurnalistilor români la Bagdad, Omar Hayssam a fost „incaltat“ pentru infractiuni economice.


In calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, Hayssam a constituit o grupare criminala la care au aderat Mohamed Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khdip si Quasin Etta. El este acuzat ca a inselat patru firme, printre care si Volvo Truck Corporation, firma de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo, pe care le-a exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor. Sirianul, alaturi de alti cetateni români si straini, este cercetat si in cauza cu nr. 276/P/2004 pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS