21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

COMUNICAT

Biroul pentru Relatii cu Presa din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:


Dupa o perioada de investigatii si atenta supraveghere desfasurate de catre procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, impreuna cu lucratori de politie din cadrul IJP Dolj, pe 13 martie 2005, respectiv 4 aprilie 2005, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale si ulterior punerea in miscare a actiunii penale fata de invinuitii: PIPAN MARIA, VIRLAN CORNEL, CONSTANTIN GABRIEL, FERARU DANUT, DUMITRU ILIE, CONSTANTIN MARIA si PIPAN ION, pentru savirsirea infractiunilor de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si infractiunea de constituire a unui grup organizat in vederea savirsirii de infractiuni , prevazute de art. 248 rap. la art. 248 indice 1 CP, art. 290 CP si art. 7 lit. a din Legea 39/2003 cu aplicarea art. 33 lit. a CP.


De asemenea, s-a dispus inceperea urmaririi penale si punerea in miscare a actiunii penale fata de invinuitii BUSICA SIMONA – fost sef al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj in perioada supusa cercetarii, GHIGA EUGENIA – fost sef serviciu in cadrul DGPF Dolj, NICOLAE MIHAELA VALENTINA, ANDREI GHEORGHITA, DOROBANTU DOINA, ALBASTROIU GHEORGHE, SEFTULESCU GEORGETA, CIURLIN NICU si NICOLAE MIHAELA, inspectori fiscali care au fost implicati in tranzactiile frauduloase de restituiri de TVA, pentru savirsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, uz de fals si infractiunea de constituire a unui grup organizat in vederea savirsirii de infractiuni, prevazute de art. 248 raportat la art. 248 indice1 CP, art. 291 CP si art. 7 lit. a din Legea 39/2003 cu aplicarea art. 33 lit. a CP.


In acest dosar penal se efectueaza cercetari in legatura cu modul in care, in perioada iunie 2003 – august 2004, o serie de societati comerciale apartinind unor grupuri organizate de persoane au solicitat si primit, ca urmare a unor tranzactii comerciale nereale consemnate in actele contabile, restituiri de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, in valoare de aproximativ 98 de miliarde de lei. In realizarea activitatii infractionale, administratorii sau/si asociatii acestor societati au beneficiat de ajutorul dat de inspectorii fiscali din cadrul DGFP Dolj, mai sus mentionati, prin incalcarea de catre acestia a atributiilor de serviciu.


Activitatea functionarilor Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj este verificata si in raport cu faptele ilicite comise de GENICA BOERICA si FOTESCU ION, persoane cercetate sau aflate in curs de cercetare pentru restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj.


In cursul zilei de astazi, inculpatii PIPAN MARIA, VIRLAN CORNEL, CONSTANTIN GABRIEL, FERARU DANUT, GHIGA EUGENIA, retinuti pentru 24 de ore in ziua de 5 aprilie 2005, vor fi prezentati de catre procurori Tribunalului Bucuresti, cu solicitarea de a se emite mandate de arestare preventiva, fata de inculpata NICOLAE MIHAELA VALENTINA luindu-se masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea.


Fata de celelalte persoane pentru care a fost inceputa urmarirea penala continua cercetarile in vederea documentarii intregii lor activitati infractionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS