12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu vrut sa prejudicieze bugetul cu 22 de miliarde de lei

Au vrut sa prejudicieze bugetul cu 22 de miliarde de lei

Inspectorii finantelor doljene au descoperit mai multe firme cu „probleme“, carora le-au aplicat amenzi de peste un miliard de lei pentru nereguli financiar-contabile


Inspectorii fiscali din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj au descoperit mai multe firme care au incercat sa pacaleasca bugetul statului cu peste 22 de miliarde de lei, prin nedeclararea anumitor venituri si prin solicitarile de rambursare a TVA fara temei legal. Controalele efectuate de inspectori s-au desfasurat pe parcursul lunii martie si au vizat modul de calcul si virare in termenele legale si in cuantumurile stabilite de lege a obligatiilor fata de bugetul statului si a respectarii normelor care reglementeaza disciplina financiara. Din cele 22,2 miliarde de lei venituri atrase suplimentar, inspectorii fiscului au reusit sa recupereze in timpul controlului doar 5,6 miliarde de lei, din care cea mai mare parte provine din impozite si taxe suplimentare.


15 societati comerciale au fost descoperite cu probleme in privinta platii impozitului pe profit. Firmele au „uitat“ sa plateasca statului 1,1 miliarde de lei. Pentru ca au intirziat sa se achite de darile datorate bugetului de stat, finantele le-au obligat pe acestea sa plateasca in plus dobinzi de 363 de milioane si penalitati de 99 de milioane de lei. Nereguli au aparut in cazul altor 43 de agenti economici care au incercat sa pacaleasca statul cu plata taxei pe valoarea adaugata, in ciuda faptului ca autoritatile statului au declansat o ampla actiune de depistare a firmelor care fac evaziune fiscala. In cazul celor 43 de firme, inspectorii fiscului au stabilit obligatii de plata suplimentare de peste 18 miliarde de lei din care aproape patru miliarde reprezinta TVA solicitata la rambursare, dar respinsa ca urmare a inspectiilor fiscale efectuate. La aceste sume se adauga penalitati si dobinzi de intirziere de 2,9 miliarde de lei din care DGFP Dolj a recuperat doar o mica parte in timpul controlului. Conform unei note de control a finantelor doljene, institutia statului nu a reusit sa solutioneze mai multe cereri de rambursare a TVA, in suma de 147 de miliarde, in cazul a aproape 81 de miliarde dintre acestea fiind nevoie de control anticipat, ceea ce inseamna ca firmele cu pricina prezinta un grad de risc ridicat de frauda. Cele 147 de miliarde de lei reprezentind cereri de rambursare dovedesc faptul ca scandalurile legate de returnarile ilegale de TVA nu i-au speriat pe patronii doljeni, care in luna martie au primit 48 de miliarde de lei returnari de TVA. In schimb, a scazut valoarea medie a fiecarui decont, care a ajuns la 1,3 miliarde de lei pentru rambursarile cu control anticipat fata de opt-noua miliarde in urma cu citeva luni. Ce inseamna, de fapt, control anticipat si control ulterior? De exemplu, daca o firma cere rambursare de TVA de zece miliarde de lei, inspectorii fiscului verifica daca aceasta a mai primit bani inainte sau daca datele financiar-contabile se incadreaza in parametrii normali. Pe baza acestor date, angajatii finantelor ii atribuie firmei un coeficient de risc, iar daca aceasta se incadreaza la cele cu risc, este nevoie de control fiscal inainte de aprobarea rambursarii pentru a verifica daca sediul declarat corespunde cu cel real si daca utilajele sau marfa pentru care se cer bani exista in realitate. Daca in urma analizei firma se dovedeste serioasa, DGFP ii aproba rambursarea si o verifica mai tirziu. Tocmai acest lucru a fost trecut cu vederea in ultimii patru ani de anumiti functionari din cadrul DGFP, ceea ce a dus la jecmanirea bugetului de stat. Asa se face ca acum conducerea DGFP sufla si-n iaurt inainte de a mai rambursa vreun leu.


Trei firme din Dolj au incercat sa pacaleasca statul


Cu toate acestea, inspectorii fiscului au descoperit o societate comerciala din Dolj avind ca obiect de activitate fabricarea de caramizi, tigle si produse pentru constructii, care in perioada septembrie 2002-decembrie 2004 nu a inregistrat in evidenta contabila 24 de facturi fiscale de livrari in valoare de 2,3 miliarde de lei. Inspectia fiscala care s-a desfasurat pe parcursul a sapte zile a fost declansata ca urmare a unei sesizari venite din partea Inspectoratului Judetean de Politie. Prin neinregistrarea in evidenta contabila si nedeclararea veniturilor aferente facturilor fiscale, firma in cauza si-a diminuat obligatiile datorate bugetului de stat cu peste 700 de milioane de lei, incalcind astfel prevederile legale in vigoare. Pentru acest lucru firma a fost amendata cu 25 de milioane de lei. O situatie deosebita au descoperit inspectorii fiscului la o societate care se ocupa cu achizitionarea de griu. In urma verificariilor efectuate, acestia au constatat ca in perioada iulie 2003-noiembrie 2004, firma in cauza a dedus in mod eronat TVA la achizitiile de cereale de la populatie pe baza borderourilor, in valoare de 10,8 miliarde de lei, la care s-au calculat dobinzi si penalitati de intirziere de peste doua miliarde de lei. Totodata, inspectorii au descoperit ca societatea a calculat si inregistrat in evidenta contabila impozitul pe venitul microintreprinderilor in suma de 228 milioane de lei, dar nu a trecut suma si in formularul special emis de Ministerul Finantelor. In felul acesta firma nu figura ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Alte 612 milioane de lei erau pregatite sa ia calea buzunarului patronilor unei firme avind obiect de activitate transportul intern de marfuri si comert alimentar, care au cerut finantelor sa le ramburseze TVA aferenta lunii septembrie 2004. In urma controlului, inspectorii au descoperit ca in perioada aprilie-septembrie 2004, societatea a dedus ilegal TVA in valoare de 210 milioane de lei prin dublarea sau inregistrarea eronata a mai multor documente justificative. Totodata, firma a solicitat ca statul sa-i ramburseze 203 milioane de lei, cerindu-le inspectorilor sa controleze ulterior realitatea celor declarate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS