15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHayssam are legaturi cu rapitorii ziaristilor

Hayssam are legaturi cu rapitorii ziaristilor

Intr-un prim dosar, anchetatorii l-au agatat pentru o teapa de 1,8 milioane de euro


Magistratii Tribunalului Bucuresti luasera in discutie ieri-seara emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele afaceristului sirian Omar Hayssam, retinut marti de procurorii Parchetului General. Hayssam, pazit de o armata de forte speciale, apartinind Politiei Române, a fost adus la Tribunal in jurul prinzului. El a fost tinut mai multe ore in masina, sub supravegherea mascatilor, din simplul motiv ca dosarul in care este cercetat nu ajunsese pe masa judecatorilor. Controversatul Hayssam este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, in urma derularii unei afaceri cu 22 de camioane luate din Germania si pe care le transporta in Siria si Egipt. Printre partenerii sai se gaseste si Mohammed Munaf, persoana prin intermediul careia cei trei ziaristi români au ajuns in Irak.


Magistratii Ministerului Public au in lucru alte doua dosare inregistrate pe numele lui, unul in care este cercetat pentru evaziune fiscala si spalare de bani, iar al doilea in legatura cu rapirea celor trei ziaristi.


Omar Hayssam a fost ridicat de politisti in jurul orei 19.00, facindu-se totodata descinderi in sediile firmelor acestuia din soseaua Stefan cel Mare si bulevardul Poligrafiei.


Audiat la SRI


Sirianul Omar Hayssam a fost retinut, putin dupa miezul noptii de marti spre miercuri, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si audiat mai multe ore intr-o unitate a Serviciului Român de Informatii din Bucuresti. Procurorii au emis ordonanta de retinere dupa ce l-au audiat intr-un dosar (275/P/2003) pentru comiterea impreuna cu mai multe persoane, români si straini, a infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, a informat Ministerul Public, precizind ca in sarcina lui s-a retinut un prejudiciu de aproximativ 1,8 milioane de euro.


Filiera „Manhattan“


Potrivit anchetatorilor, Hayssam este cercetat, alaturi de alti cetateni români si straini, intr-o alta cauza (276/P/2004) pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat. Acest dosar priveste activitatea economico-financiara a grupului de firme „Manhattan“, apartinind lui Hayssam, cercetarile fiind demarate pe 4 noiembrie 2004, cind s-au si efectuat perchezitii la domiciliile persoanelor implicate si la sediile firmelor acestora.


Prieten cu rapitorii


Totodata, anchetatorii precizeaza ca, in urma monitorizarii activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Hayssam, „au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni români in Irak, cauza inregistrata sub numarul 540/P/2005, in care se efectueaza acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni care intra sub incidenta Legii privind prevenirea si combaterea terorismului.


„Investigatiile care se deruleaza in aceasta din urma cauza se efectueaza in strinsa conlucrare cu Grupul Operativ, dar, din cauza complexitatii si problematicii operationale, in acest moment nu pot fi furnizate date suplimentare“, sustin procurorii.


Surse confidentiale au declarat ieri ca, in acelasi timp cu retinerea lui Hayssam la Bucuresti, la Bagdad era in plina desfasurare o actiune in forta impotriva comando-ului care i-a rapit pe ziaristi si a retelei Omar.


Potrivit acestora, fratele afaceristului sirian, rezident la Bagdad, a fost si el retinut, impreuna cu mai multi membri ai retelei.


Acest lucru a fost, de altfel, confirmat chiar de Administratia Prezidentiala, care anunta marti seara „alte actiuni conexe“ retinerii lui Omar Hayssam, care „se deruleaza la Bucuresti si Bagdad“, precizind ca nu se pot furniza alte informatii, pentru ca s-ar periclita „actiunea de recuperare a jurnalistilor rapiti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS