22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateToti asiguratii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%

Toti asiguratii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%

Medicii care incalca prevederile in ceea ce priveste eliberarea retetelor compensate vor fi sanctionati


O noua reglementare privind acordarea medicamentelor compensate sau gratuite a fost pusa in aplicare de curind. Vor exista trei categorii de compensari, iar de medicamentele subventionate in proportie de 90% vor beneficia toti asiguratii. In schimb, numarul medicamentelor compensate cu 90% a scazut de la 147 la 119. Numarul medicamentelor compensate in proportie de 50% a crescut insa de la 101 la 148, iar numarul medicamentelor gratuite a crescut de la 248 la 267. Un asigurat poate primi numai o reteta compensata pe luna, care sa cuprinda cel mult trei medicamente a caror valoare sa nu depaseasca trei milioane de lei. Medicii care nu respecta aceasta reglementare vor fi sanctionati. La prima abatere, acestia vor primi o amenda de zece milioane de lei, iar la a doua li se suspenda contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate Vilcea pentru sase luni. Noul sistem de eliberare a medicamentelor in regim compensat a intrat in vigoare din 4 aprilie. Compensatiile sint de 50%, 90%, respectiv 100%.


Regimul de compensare de 90%, valabil acum pentru toti asiguratii, era accesibil in trecut doar pentru pensionarii cu venit lunar mai mic de sase milioane de lei. Pe lista A, care cuprinde medicamentele compensate 90%, sint cuprinse medicamente ieftine, de generatie mai veche, pentru care se va introduce o restrictie la suma totala, dar nu si la numarul de medicamente. Medicamentele compensate in proportie de 50% sint cuprinse in Lista B, care a fost extinsa de la 101 la 148 de titluri. Ea cuprinde medicamente de ultima generatie, mult mai scumpe.


Lista C cuprinde medicamentele in regim de compensare 100%. Ea a fost extinsa de la 248 la 267 de titluri. „Medicamentele compensate 90% vor fi accesibile tuturor asiguratilor si sint cu 20 mai multe decit inainte. Este o lista care cuprinde medicamente uzuale, fabricate in tara, de generatie mai veche si sint mai ieftine. Lista C a fost suplimentata ca numar de medicamente de la 248 la 267. Este o masura sociala semnificativa. Deoarece bugetul anual de 8.500 de miliarde de lei este relativ insuficient, administrarea lui se va face prin restrictionarea eliberarii medicamentelor in regim compensat. In anul 2003 au fost eliberate 12 milioane de retete gratuite si compensate, iar in 2004 au fost 26 de milioane, deci mai mult de o reteta pe locuitor intr-un an, ceea ce este enorm“, a precizat Dorel Constantinescu, purtatorul de cuvint al Casei de Asigurari de Sanatate Vilcea.


Medicii, sanctionati pentru nerespectarea noilor reglementari


Retetele se elibereaza pentru o singura afectiune cronica. In situatia in care asiguratul are si alte boli asociate, poate primi de la medicul specialist tratamentul corespunzator.


Presedintele Filialei Vilcea a Colegiului Farmacistilor, Samoil Vilcu, a spus ca au fost gasite in cele din urma fondurile necesare pentru farmacii, astfel incit acestea sa poata elibera in continuare medicamente compensate si gratuite. „Casele judetene de asigurari de sanatate mai aveau la dispozitie, prin lege, aproximativ 10%, iar Casa Nationala de Asigurari le-a dat voie sa-l foloseasca in aceasta situatie de urgenta pentru medicamente“, a precizat Samoil Vilcu. Pentru judetul Vilcea s-a mai adaugat un fond de aproximativ cinci miliarde de lei exclusiv pentru medicamente. Dupa blocajul financiar de luna trecuta, doar citeva farmacii mai eliberau medicamente compensate si gratuite. Se pare insa ca, in urma discutiilor purtate intre Ministerul Sanatatii, Consiliul National al Colegiului Farmacistilor, reprezentantii firmelor distribuitoare de medicamente, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si guvern va fi eliberata o transa de circa 3.000 de miliarde de lei de la buget, care va fi folosita exclusiv pentru medicamente. (I.P.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS