14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateITM Dolj sporeste numarul controalelor

ITM Dolj sporeste numarul controalelor

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj intentioneaza sa declanseze in luna aprilie o actiune de verificare a unitatilor scolare din judet. Reprezentantii inspectoratului vor verifica daca normele privind securitatea in munca sint respectate. Actiunea se va desfasura in trei etape, fiind finalizata in luna noiembrie. „Initial, se vor face verificari prin sondaj, dupa care, cel mai probabil in noiembrie, va fi initiata o campanie care va dura aproximativ o saptamina, timp in care vor fi controlate toate institutiile de invatamint din Dolj“, a declarat Silviu Poenaru, seful Departamentului de control, securitate si sanatate in munca, din cadrul ITM Dolj.


In urma sesizarilor primite, inspectorii ITM au demarat o actiune de verificare a regimului de munca al strainilor. Reprezentantii inspectoratului insotiti de cei ai Serviciului pentru Straini au efectuat verificari in orasul Segarcea. „Am primit informatii ca este folosit personal din strainatate, fara documentele necesare. Abia miine (marti – n.r.) vom sti daca s-au constatat sau nu nereguli“, a precizat Mihai Mohora, director al ITM Dolj. Printre actiunile pe care inspectoratul le vizeaza in lunile urmatoare se numara si controalele privind minorii.


Munca la negru se practica in continuare


In primele trei luni ale anului, inspectorii ITM Dolj au aplicat amenzi in valoare de 340 de milioane de lei. Sanctiunile au fost date dupa ce s-a constatat ca 33 de angajatori utilizau munca la negru, fiind depistate 40 de persoane care munceau fara forme legale. Reprezentantii ITM Dolj se confrunta cu numeroase probleme, deoarece agentii economici incalca mereu legea. „S-a diminuat munca la negru fata de anul trecut, dar in nici un caz nu este si nu va fi eradicata. Din aceasta cauza, inspectorii lucreaza permanent. Actiunile vor continua si pe linie de securitate si sanatate in munca. Mai nou, de accidentele soldate cu incapacitate temporara de munca se ocupa Directia de Protectie a Muncii din cadrul Casei Judetene de Pensii, cu care avem insa o strinsa colaborare“, a continuat Mihai Mohora.


In cadrul actiunii desfasurate in perioada 23-25 martie, la nivel national, care a vizat patronii instalatiilor GPL, au fost controlati 46 de agenti economici si au fost aplicate opt sanctiuni. Sapte dintre acestea au fost avertismente si s-a aplicat o amenda de 20 de milioane de lei. Motivul pentru care patronul in cauza a fost sanctionat il reprezinta sustragerea de la efectuarea controlului. Acesta nu s-a prezentat nici ulterior pentru a prezenta toate actele necesare. „Actiunea nu a avut ca scop aplicarea de amenzi, ci avertizarea angajatorilor. Vom urmari toate avertizarile, iar, daca cei nominalizati nu se vor conforma, atunci ii vom penaliza. In general insa, ei au respectat prevederile legale, deoarece se produc numeroase accidente profesionale“, a incheiat directorul ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS