17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii si studentii pot depune dosarele pentru calculatoarele „subventionate“

Elevii si studentii pot depune dosarele pentru calculatoarele „subventionate“

• Data-limita este 11 aprilie • Anul trecut, 700 de elevi olteni au primit cei 200 de euro


Elevii saraci din judetul Olt mai au la dispozitie citeva zile pentru depunerea dosarelor in vederea obtinerii ajutorului de 200 de euro pentru achizitionarea unui calculator. Ministerul Educatiei si Cercetarii a prelungit pina la 11 aprilie termenul-limita pentru depunerea cererilor in scoli, deoarece perioada vacantei nu a permis adunarea unui numar suficient de dosare. Programul „Euro 200“, privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare, se deruleaza conform Legii nr. 269/2004 si in acest an. Pentru 2005, bugetul alocat la nivel national acestui program este de 201,5 miliarde de lei, iar numarul beneficiarilor a fost estimat la 23.500. In 2004, 700 de elevi olteni saraci au primit bonuri valorice de 200 de euro, numarul celor ce au depus cereri in acest sens fiind de citeva ori mai mare. Pentru dosarele depuse in toamna anului trecut, care nu au trecut de selectia nationala, este necesara reinnoirea cererii si a adeverintei de venit. Cei care au primit in prima transa cei 200 de euro nu mai pot participa la urmatoarea selectie.


Beneficiari ai acestui sprijin financiar pentru achizitionarea unui calculator nou pot fi elevii si studentii din invatamintul de stat sau particular acreditat, in virsta de pina la 26 de ani, cu venituri brute lunare sub 1,5 milioane de lei/membru de familie. Pentru obtinerea ajutorului aferent achizitionarii unui calculator in baza Legii nr. 269/2004, elevii si studentii trebuie sa intocmeasca o cerere tip pe care o depun la unitatea de invatamint la care este inscris elevul. Cererea va fi completata de studentul care solicita acest ajutor sau, in cazul elevilor, de un parinte, tutore sau curator, dupa caz.


Dosarul trebuie completat cu copii ale certificatului de nastere sau ale actului de identitate al elevului, precum si ale actului de identitate al parintelui sau ocrotitorului legal, dar si ale actului care sa faca dovada calitatii de ocrotitor legal, copii ale certificatelor de nastere sau ale actelor de identitate ale celorlalti membri ai familiei, adeverinta de la institutiile de invatamint din care sa rezulte calitatea de elev sau student a celorlalti frati si acte doveditoare, in original, privind veniturile membrilor familiei. La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei in luna precedenta depunerii cererii, cu exceptia alocatiei de stat, alocatiei suplimentare pentru familiile cu multi copii, burselor de studii sau burselor sociale. Configuratia minima obligatorie a calculatoarelor pentru achizitionarea carora se acorda ajutor financiar este un procesor de 1,6 GHz, 128 MB RAM si hard-disk de 40 GB. Familiile care, in anul 2004, au beneficiat de acest sprijin financiar nu mai au dreptul sa depuna dosare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS