15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii care n-au vile, barci cu motor, armament pot primi ajutor social

Craiovenii care n-au vile, barci cu motor, armament pot primi ajutor social

CL a aprobat modificarea criteriilor si conditiilor de acordare a ajutorului social


In cazul beneficiarilor Legii nr. 416/2001, care au declarat ca nu au venituri pentru a primi ajutor social, Directia de Asistenta si Protectie Sociala din cadrul Primariei Craiova a adoptat masura de recuperare a debitelor pe cale administrativa. Angajatii directiei s-au confruntat cu multe cazuri in care craioveni care aveau pensie si-au depus actele pentru a primi si ajutor social. Pe baza verificarilor realizate prin sondaj, dar si a reclamatiilor primite, acestia au identificat persoanele care au mintit. Recuperarea sumelor necuvenite pe perioade determinate se va face pe baza dispozitiei primarului, care reprezinta titlu executoriu. In aceasta situatie, plata ajutorului social inceteaza. La aceeasi masura a apelat directia si in cazul in care beneficiarii au refuzat nejustificat sa indeplineasca numarul de ore de munca in folosul comunitatii. Acestia sint obligati in perioada 11-15 aprilie sa se prezinte la actiunile initiate de serviciile din primarie.


„Ne-am confruntat destul de des cu astfel de situatii. In prima faza ii atentionam suspendind sumele pe care ar trebui sa le primeasca, apoi trecem la incetarea platilor. Banii aferenti lunii martie vor fi distribuiti in perioada 25-27 aprilie“, a precizat Rodica Tenea, director executiv in cadrul Directiei de Asistenta si Protectie Sociala Craiova. Pentru a evita cozile interminabile din fiecare luna, pentru ridicarea banilor, noua conducere a prelungit programul de lucru cu publicul, sporind si numarul fortelor de ordine.


Au fost modificate criteriile de acordare a ajutorului social


Schimbari au intervenit si in cazul criteriilor si conditiilor de acordare a ajutorului social, in baza HCL nr. 69/2005. Conform normelor legale, acestea sint aprobate anual si trebuie sa stabileasca limitele minime ale veniturilor de care dispun craiovenii care primesc ajutor social. Printre bunurile in proprietate sau folosinta care nu sint considerate strict necesare se numara calculatorul, instrumentele muzicale, armamentul, cladiri tip vila, combine, barci cu motor. De asemenea, au fost stabilite si exigente minimale pentru locuinta ocupata de titularul ajutorului social si familia acestuia, respectiv spatiul de odihna, bucatarie, grup sanitar, dar si acces la energie electrica si apa potabila.


In ceea ce priveste conditiile de acordare a ajutorului social, familiilor sau persoanelor singure care nu incaseaza banii timp de trei luni consecutiv li se va inceta dreptul de plata. Reprezentantii directiei pot opta pentru aceasta varianta numai in cazul in care cel in cauza nu aduce documente justificative prin care sa demonstreze imposibilitatea de a ridica sumele. Banii cuveniti vor fi blocati intr-un cont, iar dupa trecerea perioadei de trei ani vor putea fi folositi de directie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS