14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSase familii vor ajunge in strada

Sase familii vor ajunge in strada

O familie craioveana de pe strada Oltet, nr.7 a fost evacuata din locuinta de citeva zile, dormind in curte, iar alte cinci familii risca in orice moment sa ramina fara casa. Imobilul a fost revendicat de proprietar, iar instantele de judecata au hotarit ca familiile care stau cu chirie sa paraseasca imobilul. Oamenii sint constienti ca proprietarul are dreptul sa intre in posesia cladirii. Revolta lor se indreapta insa spre oficialitatile locale, care, dupa declaratiile acestora, cunosteau de ani buni situatia. Cele sase familii au depus de mai multi ani cereri pentru locuinte sociale sau ANL, dar nici pina in prezent nu au fost rezolvate. Incepind de miercuri, 6 aprilie, familiile vor fi nevoite sa paraseasca si curtea imobilului, ajungind in strada.


Sase familii care locuiesc in imobilul de pe strada Oltet, nr. 7 sint intr-o situatie disperata. Ele pot fi evacuate oricind din locuinta in care au stat mai mult de zece ani. Sint familii sarace, traiesc doar din pensie, ajutor social sau alocatiile copiilor, venitul lunar nepermitindu-le sa stea in alta parte. Oamenii sint hotariti ca impreuna cu copiii sa protesteze in fata primariei. „Locuiam de 18 ani intr-o camera din imobil. M-am judecat cu proprietarul timp de cinci ani, iar in urma cu trei zile a venit si ne-a scos afara, cu tot cu lucruri. Omul are dreptate, a obtinut hotarire de la Curtea de Apel Craiova. Am dormit in curte, impreuna cu fiul si nora. Ne-am imbracat cu doua trei paltoane si am suportat frigul. Am doar o pensie de un milion de lei. Ma duc si adun cartoane si sticle de prin containere, pe care le vind, dar de-abia scot bani pentru mincare“, a povestit Constantina Dumitru, una dintre femeile evacuate din locuinta.


De opt ani asteapta sa primeasca un adapost


Daca familia Dumitru a depus la primarie cerere pentru obtinerea unei locuinte in urma cu „doar“ doi ani, alte familii din imobil au depus cereri de cinci, sapte sau chiar opt ani. In aceasta situatie se afla Manucu Elena, care locuieste impreuna cu sotul si cei doi copii in aceasta cladire. „Baiatul cel mare are cinci ani, iar cel mic, patru. De sapte ani vin saptaminal la audientele primarului si viceprimarului. Miercuri se da sentinta si in cazul nostru, dupa care o sa ajungem in strada. Cind i-am spus primarului Solomon sa ne gaseasca o locuinta, o camera indiferent unde, intr-un camin de nefamilisti, mi-a spus sa incerc sa trag cit mai mult de timp cu procesele, pina se vor construi locuinte in Craiova!“, a spus Elena Manucu.


Daniela Piciu, alta chiriasa din imobilul de pe strada Oltet, a povestit ca in fiecare an a depus cerere pentru locuinta, dar de fiecare data a avut surpriza sa constate ca a ramas pe aceeasi pozitie. „De opt ani de cind am depus cerere pentru locuinta, am ramas tot pe pozitia 60. In ultimii ani am solicitat locuinta ANL, dar au luat altii care au avut relatii, iar eu, cu doi copii, o sa dorm in strada. Proprietarul s-a oferit sa ne caute apartamente cu chirie prin agentii imobiliare, dar nu avem bani sa acoperim cheltuielile. Nu am alta solutie decit sa vin in cabinetul primarului cu copiii in brate si sa-i cer sa ne lase sa dormim la el in birou!“.


Angajatii primariei se ocupa doar de intocmirea dosarelor


Reprezentantii Primariei Craiova
s-au aratat neputinciosi in ceea ce priveste soarta acestor familii. Dupa declaratia acestora, in situatii similare se afla numeroasi craioveni. „Multe familii au intr-adevar cerere pentru obtinerea de locuinte de multi ani, dar, din pacate, vechimea este doar unul dintre criteriile care se iau in considerare. In cazul familiei Piciu, aceasta s-a aflat pe lista de prioritati pentru apartament ANL cu doua camere. Era pe locul 46, dar, cum au fost date in folosinta doar douazeci si ceva de locuinte, bininteles ca acestora nu le-a fost repartizata casa. Familia Dumitru, care a depus cerere pentru locuinta sociala, se va afla pe listele de prioritati din acest an. In prezent, primaria nu mai dispune de locuinte sociale. Avind in vedere situatia familiei care doarme sub cerul liber, dar si a celorlalte care risca sa ajunga in strada in orice moment, intr-una din primele sedinte ale comisiei pentru locuinte se va pune in discutie si situatia lor. Dar noi ne ocupam cu intocmirea dosarelor si verificarea cu atentie a criteriilor in baza carora se acorda locuinte“, a spus Silvia Nanau, sef Serviciu Fond Locativ in cadrul Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS