13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInselaciuni pe internet cu aparatura electronica si autoturisme inexistente

Inselaciuni pe internet cu aparatura electronica si autoturisme inexistente

Capul bandei, craioveanul Murgan, se afla la al treilea dosar penal de asemenea gen


Biroul Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ieri trimiterea in judecata a trei tineri craioveni acuzati de inselaciuni pe internet. Florin Alexandru Murgan, de 21 de ani, Petrisor Olteanu, de 27 de ani, si Valentin Primejdie, de 20 de ani, au tras pe sfoara mai multi cetateni straini, din SUA, Grecia, Estonia si Noua Zeelanda, carora le-au „vindut“ autoturisme fictive ori aparatura electronica inexistenta.


Site-uri pentru vinzarea unor produse inexistente


Murgan este protagonistul unuia dintre primele dosare penale din România care avea cu obiect inselaciuni prin intermediul retelei internet. Considerindu-se ca fapta este izolata, iar prejudiciul nu era prea mare, procurorii dispuneau in acel dosar, la inceputul anului 2003, doar aplicarea unei sanctiuni administrative, cu speranta ca tinarul va intelege gravitatea faptei savirsite si nu va mai face asa ceva. Nu s-a intimplat insa asa cum sperasera organele de ancheta. In 2003, Murgan si-a extins activitatea infractionala, ceea ce i-a convins pe procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dispuna, tot in 2003, trimiterea lui in judecata intr-un nou dosar, de aceasta data pentru fapte mai grave si cu prejudicii mult mai mari. Si totusi, Murgan nu s-a potolit, anchetatorii descoperind ca, in perioada mai 2004 – ianuarie 2005, a continuat sa insele prin internet. A urmat, asadar, al treilea dosar penal, instrumentat de Biroul Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.


Spre deosebire de perioada anterioara, craioveanul Florin Alexandru Murgan a rupt legatura cu fostii colaboratori, constituindu-si propriul sau grup infractional, compus din trei persoane. L-a racolat mai intii pe prietenul sau Valentin Primejdie, un bun utilizator al computerului, care a cules de pe internet diverse fotografii si date tehnice ale unor produse electronice si autoturisme. Folosind aceste date, Murgan a creat pe internet, folosind domeniul gratuit „go.ro“, mai multe site-uri – www.walton.go.ro, www.mediatrading.go.ro si www.microsistem.go.ro – pe care oferea spre vinzare produse electronice si autoturisme. Baietii lucrau in stil mare, ajungind pina acolo, incit au inchiriat o locuinta (apartamentul 13 din blocul E 16, situat pe strada Mihail Barcu din Craiova), unde si-au amplasat cele trei computere folosite pentru a da tepe prin internet. Alexandru Murgan si, uneori, Valentin Primejdie purtau corespondenta prin e-mail cu potentialii clienti, aratindu-se deosebit de serviabili si oferind orice fel de informatii despre bunurile oferite la vinzare. Singura problema era ca aceste bunuri… nu existau, insa clientii habar n-aveau de acest lucru.


Flagrant cu bancnote purtind inscriptia FRAUDA


In momentul in care clientul se hotara sa cumpere, platea un avans (in cazul autoturismelor) ori chiar intregul pret al bunului (in cazul aparaturii electronice), asteptind ca obiectul sa-i fie trimis prin intermediul firmelor de curierat. Pentru a putea primi banii, Murgan a apelat la al treilea membru al grupului infractional: Petrisor Olteanu. Acesta ridica de la banca sumele de bani trimise de cei inselati, iar banii – mai putin 20%, care era partea lui – erau remisi lui Murgan. Pentru a nu fi depistat de autoritati, Olteanu isi luase o masura de precautie: deschisese conturi la Banca Transilvania si Raiffeisen Bank, dar nu pe numele lui, ci folosindu-se de identitatea lui Mihai Adrian Kuliszko, al carui buletin il gasise intimplator, intr-un local in care lucrase ca barman.


Cu toate masurile de precautie, Olteanu a fost primul care a picat in plasa oamenilor legii. A fost prins in flagrant pe 14 ianuarie 2005, exact in momentul in care ridica de la Banca Transilvania suma de 1.290 de euro, bani care constituiau avansul platit de grecul Panagoua Papaoutis in vederea achizitionarii unui autoturism Volkswagen Touareg, oferit fictiv spre vinzare de Murgan.


Luat la intrebari de politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova, Olteanu a fost nevoit sa recunoasca. Mai mult, a dat o mina de ajutor la prinderea in flagrant a capului retelei. Purtind in buzunar un teanc de bancnote inscriptionate cu cuvintul FRAUDA scris cu cerneala fluorescenta, Olteanu s-a intilnit cu Murgan la cofetaria Venetia si i-a inminat banii obtinuti de la grecul Papaoutis. Citeva minute mai tirziu au aparut si politistii de la Crima Organizata, in fata carora Murgan, neavind cum s-o dea la intors, si-a recunoscut faptele. De altfel, inselaciunile bandei de craioveni au iesit la iveala si in momentul expertizarii computerelor folosite de acestia.


Gasca lui Murgan risca 15 ani de puscarie


Prejudiciul dovedit in acest dosar de procurori, rezultat prin inselarea unor cetateni straini din toata lumea, ajunge la 18.901 dolari si 7.686 de euro. Acuzatiile vizeaza savirsirea infractiunilor de inselaciune, fals privind identitatea, respectiv constituirea sau aderarea la un grup infractional organizat, fapte prevazute cu pina la 15 ani de inchisoare. Considerind ca daca-l vor lasa in libertate pe Murgan, acesta ar putea sa continue savirsirea unor astfel de fapte, procurorii au propus arestarea preventiva a acestuia, propunere pe care judecatorii si-au insusit-o. Procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au in lucru si alte dosare similare privind inselaciuni pe internet prin oferirea spre vinzare a unor produse inexistente, gen de fapte in care, la nivel mondial, românii sint considerati adevarati „specialisti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII