Acasă Actualitate Fostul director ABB, Peter Fallenius, eliberat din arest

Fostul director ABB, Peter Fallenius, eliberat din arest

-

Peter Fallenius – fost manager al unei divizii ABB in România – a fost eliberat din arest, instanta suedeza apreciind ca punerea lui in libertate nu poate influenta ancheta in dosarul in care este acuzat de frauda, el sustinind ca suma a fost data drept mita unor oficiali români. Cotidianul suedez Svenska Dagbladet relateaza, in pagina sa de internet, ca Peter Fallenius a fost in arest timp de sapte saptamini, fiind suspectat de frauda de aproximativ o jumatate de milion de euro. Saptamina trecuta, instanta din districtul Sodra Roslags a considerat ca eliberarea lui Peter Fallenius nu ar putea influenta mersul anchetei in acest caz. Totodata, magistratii au apreciat ca Peter Fallenius trebuie sa aiba la dispozitie timp pentru a-si pregati apararea, in conditiile in care ar urma sa fie trimis in judecata in citeva saptamini, relateaza cotidianul suedez Dagens Nyheter. La mijlocul lunii martie, procurorii Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA, coordonata de Horia Miclescu, s-au sesizat din oficiu si au constituit un dosar penal in legatura cu denuntul formulat de cetateanul suedez Peter Fallenius, in fata autoritatilor judiciare de la Stockholm, privind eventuala mituire a unor oficiali români. Mita care ar fi fost data de compania suedeza ABB unor oficiali români – conform declaratiei unui director al firmei, acuzat ca ar fi delapidat compania cu 520.000 de euro – ar fi constat in plata unor sejururi in strainatate si achizitionarea unor obiecte, in cursul anului 1998.


Parchetul National Anticoruptie (PNA) a demarat formalitatile pentru efectuarea actelor procesuale penale, in cadrul unei Comisii rogatorii, pentru a identifica eventualele fapte de luare de mita ale oficialilor români la care face referire cetateanul suedez Peter Fallenius. Biroul de presa al PNA informa, saptamina trecuta, ca, dupa obtinerea acordului de la autoritatile oficiale suedeze, o echipa de anchetatori va merge in Suedia pentru a desfasura activitati de urmarire penala in acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

Cod galben de vânt pentru Gorj şi Vâlcea

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenţinare de cod galben de vânt până la ora 15.00, pentru judeţele Gorj şi Vâlcea....