12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe adinceste confuzia in cazul ziaristilor rapiti

Se adinceste confuzia in cazul ziaristilor rapiti

Stiri neconfirmate oficial sint pompate catre presa din România


Oficialii irakieni nu au confirmat posibila eliberare a jurnalistilor români rapiti la Bagdad, in ciuda informatiilor neoficiale difuzate de mass-media in noaptea de simbata spre duminica. Stirea a fost infirmata atit de oficialitatile de la Bucuresti, cit si de demnitarii din Ministerul irakian al Apararii care au fost intrebati de negociatorii trimisi in capitala Irakului.


De asemenea, postul arab de televiziune Al-Jazeera a negat ca ar fi difuzat in ultimele 24 de ore vreo stire referitoare la ostaticii români, precizind ca nu au primit nici o informatie in acest sens. Informatia privind eliberarea ziaristilor români rapiti in Irak a fost primita de presa din tara simbata, in jurul orei 22.00. Potrivit unor surse neoficiale, ziaristii rapiti in Irak ar fi fost eliberati de rapitori si abandonati pe o sosea, linga aeroportul din Bagdad, urmind sa soseasca in tara la bordul unei aeronave, pe Aeroportul Militar din Otopeni sau pe Aeroportul „Henri Coanda“. Zeci de ziaristi au asteptat pina dimineata sosirea aeronavelor dinspre Orientul Mijlociu, una de la Aman, cealalta de la Beirut, dar jurnalistii rapiti nu se aflau la bordul nici uneia dintre ele.


Parerile personale ale lui Valica Gorea


In ceea ce priveste afirmatiile presedintelui Agentiei Nucleare, Valica Gorea, potrivit caruia „rapirea ziaristilor români pare sa fie orchestrata din România“, reprezentantii guvernului au precizat, ieri, intr-un comunicat, ca declaratia acestuia exprima „niste pareri personale“ si nu reprezinta un punct de vedere oficial. In consecinta, premierul a solicitat reprezentantilor autoritatilor statului sa se abtina de la orice declaratii si speculatii pe aceasta tema, „chiar si atunci cind este vorba de puncte de vedere personale“. In replica, Gorea a afirmat, pentru Mediafax, ca a fost citat de presa cu o parere personala si ca nu are „informatii concrete care sa conduca la concluziile emise“. Presedintele Agentiei Nucleare si fost director al Bucovina Mineral Water, Valica Gorea, care l-a cunoscut personal pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam si a avut si o „experienta nefericita“ in Nigeria cind a fost sechestrat, a apreciat simbata ca rapirea ziaristilor români pare sa fie orchestrata din România.


El a mai spus ca rapirea ziaristilor români este atipica fata de situatii similare in care au fost implicati ziaristi rapiti de organizatii teroriste cunoscute, care si-au asumat rapirile.


Nici o veste despre Munaf


Reporterul Marie-Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci de la Prima TV, alaturi de ziaristul Eduard Ovidiu Ohanesian de la România Libera si omul de afaceri americano-irakiano-român Mohamed Munaf, au fost rapiti in seara de 28 martie, la Bagdad. Doua zile mai tirziu, postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video in care erau prezentati cei trei ziaristi români si Mohamed Munaf, luati ostatici in Irak de un grup inarmat care nu a formulat revendicari pentru eventuala lor eliberare. Dupa alte doua zile, posturile române de televiziune au difuzat fotografiile preluate de la agentia Reuters, in care ziaristii români rapiti in Irak isi prezentau actele de identitate si legitimatiile de presa. Din aceste ultime imagini lipsea Mohamed Munaf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII