16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitatie de miliarde, lucrari la lopata

Licitatie de miliarde, lucrari la lopata

• TPSUT Bilteni nu isi onoreaza obligatiile pe care si le-a asumat in urma cistigarii unei licitatii organizate de Complexul Energetic Turceni • Firma respectiva trebuia sa efectueze incepind cu 1 aprilie mai multe lucrari in Cariera Jilt Sud, insa nu au fost aduse decit sase utilaje • Licitatia s-a tinut pentru inchirierea a 89 de utilaje • Pina cind la Cariera vor sosi si buldozerele si excavatoarele firmei TPSUT Bilteni, angajatii de la Jilt Sud dau cu lopata pamintul de pe linga benzile transportoare • Suma pentru care CE Turceni a ales sa inchirieze utilajele de la TPSUT Bilteni este de peste zece miliarde de lei pe luna


O parte din activitatea Exploatarii Miniere de Cariere (EMC) Jilt este pusa in pericol de o societate care nu a inceput lucrarile pe care le are de efectuat, in urma cistigarii unei licitatii. Aceasta a fost organizata de Complexul Energetic (CE) Turceni, iar invingatoare a iesit SC TPSUT Bilteni. Firma a garantat ca detine utilaje terasiere, in principal excavatoare si buldozere, cu care urma sa efectueze mai multe tipuri de lucrari de curatenie din jurul benzilor si a utilajelor de tonaj greu, precum si alte tipuri de lucrari de amenajare de halde. La licitatie au participat trei firme si grupuri de firme, de la care CE Turceni dorea sa foloseasca, prin inchiriere, aproape 90 de utilaje, cu personal cu tot. Comisia de licitatie a ales sa se ocupe de realizarea lucrarilor firma TPSUT din Bilteni, in spatele careia se spune ca s-ar afla omul de afaceri Nicolae Sarcina. TPSUT Bilteni a oferit cel mai bun pret pentru inchirierea utilajelor, zece miliarde de lei lunar, cu trei miliarde de lei mai putin decit oferta grupului de firme care a iesit pe locul al doilea. Este vorba de patru firme: TPSUT Mehedinti, SC REAL Construct, SC PLUS SUD si ITUC Motru. Firma TPSUT a fost desemnata de cele trei firme sa participe la licitatie ca reprezentant al asocierii celor patru societati. Cu toate ca reprezentantii grupului de patru firme au declarat ca detin toate utilajele necesare, cistigatoarea licitatiei, TPSUT Bilteni, nu s-a apucat inca de lucrari, care trebuia sa demareze la sfirsitul saptaminii trecute, pe 1 aprilie. La Cariera Jilt Sud nu se aflau simbata decit sase utilaje si o macara.


Pamintul este dat cu lopata de linga banda de carbune


La Cariera Jilt Sud, excavatoarele erau simbata oprite, iar lucrul in punctul de incarcare a carbunelui se derula cu greutate. Pentru a nu pune in pericol activitatea la banda transportoare, unul dintre angajatii Carierei Jilt folosea o lopata ca sa indeparteze surplusul de pamint. Angajatii uneia dintre firmele care au pierdut licitatia asteptau pe linga utilaje. Ovidiu Hortopan, reprezentantul SC PLUS SUD, a declarat ca toti cei din conducerea TPSUT Bilteni incearca sa faca rost de utilaje de la alte societati pentru a le aduce la Jilt. „Noi am pierdut licitatia si aproape 120 de oameni au ramas fara loc de munca. Utilajele noastre stau degeaba, iar cei de la TPSUT Bilteni alearga sa faca rost de excavatoare si buldozere. Incearca sa aduca de la Rovinari. Au venit cu o oferta la noi sa efectuam noi lucrarile cu utilajele noastre si banii sa ii primeasca si sa factureze ei. Dar nu putem accepta, intrucit nu avem garantia ca ne vor da banii. S-a obisnuit sa lucreze in felul acesta“, a spus Ovidiu Hortopan. Am incercat sa luam legatura cu cineva din conducerea TPSUT Bilteni, dar directorul executiv Gurgu a fost de negasit.


CE Turceni va face verificari


Nicolae Simionescu, directorul general al Complexului Energetic din Turceni, a declarat ca nu cunoaste prea multe despre ceea ce se intimpla la EMC Jilt, insa va analiza situatia. „In amanunt nu cunosc aceasta situatie. Stiu ca s-a tinut o licitatie si acum avem urmarile acesteia. Licitatia a fost cistigata legal. In prezent, lucrarile stagneaza, dar nu este pusa in pericol activitatea noastra, intrucit avem un stoc de 500.000 de tone de carbune. Noi am cerut o categorie de utilaje. Se pare ca ei le iau din alta parte si le aduc la noi. Nu am avut timp sa ma ocup de aceasta problema. Am avut consilii de administratie… A cistigat TPSUT Bilteni cu cea mai mica suma. Stiu ca trebuia sa se apuce de pe 1 aprilie de lucru. Eu am fost la Brasov la sfirsitul saptaminii. Nu stiu… Daca luni nu se apuca de lucru, vom vedea ce masuri o sa luam. Deocamdata nu exista semnat un contract, ceilalti mai pot face contestatii. Contractul anterior era cu TPSUT Mehedinti si acesta a expirat pe 31 martie. Nu stiu daca aceia din comisia de licitatie au verificat daca exista utilajele prezentate in oferta. De obicei, nu se face acest lucru. Se merge pe ceea ce este in oferta“, a declarat Nicolae Simionescu, directorul CE Turceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS